Mielipide

Näkemys: Edmonton Oilers on taas NHL:n suurin vitsi ja Peter Chiarelli sen kasvot

NHL / Kolumni
Edmonton Oilers antoi tiistaina odotetut potkut päävalmentajalleen Todd McLellanille. Tulokset Edmontonissa eivät tyydytä ketään, mutta koirat haukkuivat nyt väärää puuta. Syyttävä sormi osoittaa johtoportaaseen.

Uutinen Ken Hitchcockin pestaamisesta Edmonton Oilersin päävalmentajaksi ei yllättänyt itseäni millään tavalla. Vanhan liiton veteraanivalmentajan paluu eläkkeeltä jatkaa GM Peter Chiarellin yli kolme vuotta jatkunutta linjaa. Menestystä haetaan epätoivoisesti tukeutumalla 1990-luvun resepteihin, jolloin pelin hidastaminen ja luunmurskaaminen olivat kunniassa.

McLellanin korvaamista Hitchcockilla on vaikea ymmärtää. Ilmeisesti Chiarelli hakee Hitchcockista sopivampaa valmentajaa joukkueelle huomioiden sen rakenne. Muutamaa poikkeusyksilöä lukuun ottamatta raskasjalkaiselle joukkueelle Hitchcock sopinee valmentajana paremmin kuin nopeaan kiekkokontrollipeliin luottanut McLellan.

Vanhat ongelmat eivät kuitenkaan katoa mihinkään, sillä kankea joukkue on jatkossakin hiestä märkänä lähes jokaista joukkuetta vastaan.

Chiarellin suurin saavutus Oilersin johdossa onkin Connor McDavidin saaminen kaupunkiin, mikä sekin oli satumaisen onnenpotkun ansiota

Vaikka Oilers on Chiarellin aikana tulosten puolesta päässyt pois NHL:n alimmasta pohjakerroksesta, hän on silti epäonnistunut pahasti. Katastrofimaisten pelaajakauppojen ja kaameiden sopimusten luetteleminen vaatisi oman artikkelinsa. 

Chiarellin suurin saavutus Oilersin johdossa onkin Connor McDavidin saaminen kaupunkiin, mikä sekin oli satumaisen onnenpotkun ansiota. McDavid on saanut kannatella koko joukkuetta nuoren uransa aikana jo aivan tarpeeksi.

Hyvä esimerkki siitä, ettei Chiarelli ole ajan tasalla nyky-NHL:stä, on hänen entisen seuransa Boston Bruinsin tämänhetkinen tilanne. Bruins on onnistunut luomaan nahkansa uudelleen Chiarellin lähdön jälkeen vakuuttavasti.

Bruinsin nykyinen joukkue on täynnä nuoria, uuden ajan huippupelaajia toisin kuin keväällä 2015, jolloin Chiarelli sai potkut. Tuolloinkin Bruinsin kohdalla puhuttiin epäonnistuneesta joukkueen rakennuksesta.

Samalla kun Bruins on palannut takaisin taisteluun Stanley Cupista, Chiarelli on omalta osaltaan pilannut Oilersin orastaneen nousun kohti menestystä. Koko touhu pyörii yksinään McDavidin ympärillä, mikä on kestämätön tilanne pitkällä aikavälillä. Chiarelli ei ole pystynyt luomaan menestyvän joukkueen vaatimaa leveyttä ja koko organisaation pelaajakehitys on pahasti retuperällä.

54-vuotiaan kiekkomiehen ura NHL-seuran GM:nä lähestyy väistämättä loppuaan, jos ja kun Oilers jää tänä keväänä pudotuspelien ulkopuolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös