Mielipide

Näkemys: Crimmitschaun ja Herningin kautta keskelle Pohjanmaan punaisinta helvettiä ­– Ari-Pekka Pajuluoman luottamus nosti Joel Armian ikäluokan kadonneen lupauksen takaisin parrasvaloihin

LIIGA / Kolumni
Vuonna 2011 Suomella oli alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuissa Joel Armian johtama 1993-syntynyt ikäluokka. Suomea edusti myös Toni Kallela, joka oli lopulta Miikka Salomäen jälkeen joukkueen neljänneksi tehokkain pelaaja. Seuraavalla kautena Kallela iski sensaatiomaisesti A-junioreissa 45 otteluun 33 maalia ja 75 pistettä. Mitä sitten tapahtui?

Nivala Cowboysin kasvatti Toni Kallela lähti jo nuorena poikana Pohjois-Pohjanmaalta Kuopioon. Kaudet KalPan eri ikäkausien juniorijoukkueissa olivat kasvattamassa Kallelasta mainiota ammattilaisjääkiekkoilijaa. Hän oli ikäkausijoukkueiden parhaimpia pistemiehiä useana kautena peräkkäin. Lopulta pelaajan nimi porautui suomalaisen jääkiekon ystävän muistiin kauden 2010-2011 aikana, jolloin hän murtautui C-junioreista suoraan A-junioreihin ja pääsi myös alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuihin Saksaan edustamaan Suomea. Kallela teki kuudessa pelaamassaan arvokisaottelussa viisi pistettä ja jätti pistepörssissä taaksensa monen monta nykyistä NHL-pelaajaa.

Seuraavana vuonna nuori Kallela voitti ylivoimaisesti koko A-junioreiden pistepörssin jättäen selvällä erolla taakseen Oulun Kärppien Sakari Mannisen ja Espoon Bluesin Kalle Kossilan. Kallelan kauden pistekeskiarvo 1.67 on missä tahansa ammattilaissarjassa erinomainen lukema. Peli kulki myös pudotuspeleissä Henri Ikosen ja tämän kaksi vuotta vanhemman isoveljen Nikon kanssa.

***

Kiistaton potentiaali oli olemassa. Kallela ei kuitenkaan saanut KalPassa lopulta kunnollista mahdollisuutta pelata edustusjoukkueessa omien vahvuuksiensa mukaista roolia. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueessakaan esitetyt hyvät otteet ja seuraavana vuonna suvereeni A-junioreiden pistepörssin voitto eivät riittäneet vakuuttamaan KalPan valmennusryhmää, jossa oli tuohon aikaan Pekka Virran jättämän vaatimustason kokoinen aukko.

On kuitenkin syytä huomioitava, että tuohon aikaan KalPassa pelasi huomattava määrä laadukkaita laitahyökkääjiä. Liukkaat taitopelaajat Sakari Salmisen, nuoren Artturi Lehkosen, Tuomas Kiiskisen sekä kokeneen Jukka Hentusen johdolla veivät suurimman roolin ylivoimalla ja tasakentällisin pelatessa. Kausi 2012-2013 oli nuorelle Kallelalle raskas. Tie vei Kuopiosta Savonlinnaan ja lopulta Ruotsin Moraan hakemaan kokemusta.

Seuraavat kolme kautta Tapparassa, Ilveksessä ja Ässissä eivät tuoneet tarvittavaa potkua eteenpäin. Kallela oli näiden kausienkin jälkeen vielä pitkälti alle 25-vuotias nuori pelaaja, joka haki mahdollisuutta päästä pelaamaan miesten tasolla kärkiketjujen hyökkäävää roolia. Pelaaja päätti suunnata katseensa ulkomaille.

***

Tie vei lopulta kaudeksi 2016–2017 Saksan DEL2-liigan kautta Tanskan Herning Blue Foxiin. Blue Foxin joukkueessa pelasi tuona aikana useita Liigakin tuttuja pelaajia, kuten keskushyökkääjä Antti Kerälä, taitava latvialainen Robert Jekimovs sekä Martin Brodeurin entinen aseenkantaja Ari Ahonen.

Blue Foxin joukkueessa Kallela sai tarvitsemansa mahdollisuuden. Ensimmäinen kausi oli hieman varovainen, mutta toisella kokonaisella sesongilla peli lähti samalle tasolle kuin ennätyskaudella KalPassa 2011-2012. Tanskan Metal Ligaenin yleiseen tasoon enempää kantaa ottamatta, Kallela viimeisteli kahden kauden aikana joukkueessa 98 otteluun 45 maalia ja 118 pistettä. Nivalan cowboy voitti koko liigan pistepörssin jälkimäisellä kaudellaan, joka oikeutti ansaitusti paikkaan myös sarjan tähdistökentällisessä. Kallela loisti etenkin pudotuspeleissä, joissa hän latoi 16 otteluun seitsemän maalia ja 23 pistettä.

Kallelan vahvuuksiin on aina kuulunut nopea luistelu, johon yhdistettynä hänen oivallinen kiekonhallinnointikykynsä tuottaa useasti ennenaikaisia harmaita hiuksia vastustajien puolustajille. Nyt pelaaja oli saanut ensimmäisen oikean onnistumisen miesten sarjatasolla, mutta töitä oli vielä paljon edessä. Suoritus oltiin havaittu myös Vaasassa ja urheilutoimenjohtaja Markus Jämsä kaappasi Kallelan Sportiin kaudeksi 2018-2019.

***

Ari-Pekka Pajuluoman valmennusryhmä uskoi Kallelaan harjoituskaudesta lähtien, jossa pelaaja otti heti paikkansa kärkiketjuista. Valmennusryhmä luotti Nivalan cowboyhin vaikeissakin tilanteissa, kun Sport taisteli viimeiseen saakka pudotuspelipaikasta. Pelaaja kiitti luottamuksesta ja kulunut 2018-2019 kausi oli mieheksi kasvaneelle Kallelalle kiistaton läpimurto ammattilaisjääkiekkoilijaksi. Vaikka joukkue ei selviytynyt pudotuspeleihin, antavat 42 tehopistettä, seuran sisäisen tehopörssin voitto sekä koko Liigan pistepörssin 20. sija Kallelalle varmasti entistä suurempaa nälkää edetä pelaajaurallaan eteenpäin.

Vaasan helvetinmoisen yleisön iloksi pelaaja jatkaa seurassa myös ensi kaudella.

Toni Kallelan tähänastinen tarina todistaa jokaiselle nuorelle huippupelaajalle, että koskaan ei pidä luovuttaa, vaan jokaisen nuoren pelaajan tulee löytää oma pelaajapolku ammattijääkiekkoilijaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös