Mielipide

Näkemys: Bruinsin tähtipelaajien on aika herätä finaaleihin

NHL / Kolumni
Patrice Bergeronin johtama ykkösketju ei ole vakuuttanut kahdessa ensimmäisessä finaalissa. Samaa voidaan sanoa myös Zdeno Charan ja Charlie McAvoyn puolustajaparista, jota Bluesin ykkösketju on pitänyt pilkkanaan.

St. Louis Blues nappasi viime yönä seurahistoriansa ensimmäisen voiton Stanley Cupin finaaleissa Carl Gunnarssonin tehdessä uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin tärkeimpään mahdolliseen paikkaan. Voiton myötä ottelusarja on kahden ottelun jälkeen tasoissa ja täysin auki.

Finaaliennakossa nostin Bruinsista luonnollisesti esiin Patrice Bergeronin johtaman ykkösketjun, joka oli ollut tulikuuma konferenssifinaaleissa Carolina Hurricanesia vastaan. Annoin ykkösnyrkkien mittelössä melko selkeän edun bostonilaisjoukkueelle, mutta samalla kun erityisesti Vladimir Tarasenko alkaa vasta lämmetä näihin pudotuspeleihin, on Bergeronin kolmikko ollut kahdessa ensimmäisessä ottelussa pettymys.

Marchand-Bergeron-Pastrnak -ketju finaalisarjassa tasaviisikoin
Ottelu TOI CF% xGF% GF GA
1 7:04 55,56% 61,26% 0 2
2 7:43 26,67% 16,33% 0 1

Ensimmäisessä ottelussa ketju onnistui kontrolloimaan kenttätapahtumia suhteellisen hyvin laukauksien ja maaliodottaman muodossa, mutta Blues onnistui tästä huolimatta tekemään peräti kaksi maalia Bergeronin ketjun ollessa jäällä tasaviisikoin. Toisessa ottelussa ketju oli puolestaan alusta asti pahoissa vaikeuksissa, minkä seurauksena Bruins-valmentaja Bruce Cassidy hajottikin ketjun toisessa erässä nostaen Danton Heinenin David Pastrnakin tilalle.

Bruins on ollut sarjan kahdessa avausottelussa epätavallisten nimien varassa tuloksenteon suhteen. Yllättävän hyvät pudotuspelit pelanneella Sean Kuralylla on kasassa kolme tehopistettä ja hänen lisäksi ainoa useamman kuin yhden tehopisteen kirjauttanut pelaaja on Joakim Nordström.  

Bergeron, Pastrnak ja Brad Marchand eivät ole pelanneet montaa huonoa peliä putkeen, ja pidänkin todennäköisenä, että kolmikko palaa omalle tasolleen sarjan aikana. Nelosketjun tehojen ehtyessä Bruins on kuitenkin pahoissa vaikeuksissa, jos näin ei tapahdu.

Mielenkiintoisena voidaan pitää myös päävalmentaja Cassidyn päätöstä peluuttaa Charlie McAvoyta ja Zdeno Charáa Bluesin ykkösnyrkkiä vastaan. Jo ensimmäisessä ottelussa erityisesti Charálla oli vaikeuksia pysyä Tarasenkon ketjun kyydissä, ja erityisesti viimeöisessä kamppailussa Bluesin ykkösketju piti vanhaa slovakialaispuolustajaa pilkkanaan.

Chara-McAvoy -pari finaalisarjassa tasaviisikoin
Ottelu TOI CF% xGF% GF GA
1 13:21 50,00% 67,88% 1 2
2 14:09 34,48% 20,32% 0 1

Tasaviisikoin Chará ja McAvoy pelasivat toisessa ottelussa yhdessä noin 14 minuuttia, joista valtaosan Tarasenkoa, Schwartzia ja Schennia vastaan. Noiden minuuttien aikana Blues loi peräti seitsemän maalipaikkaa Bruinsia enemmän. Parhaiten Charán ja McAvoyn työskentelyä kuvasi 2–2-tasoitusmaaliin johtanut tilanne, jossa ensin McAvoy ylipelasi itsensä ulos tilanteesta keskialueella, eikä Charán nopeus riittänyt enää tilanteen paikkaamiseen.

Erityisesti Tarasenko oli kaksi ensimmäistä pudotuspelisarjaa pimennossa, mutta nosti roimasti tasoaan konferenssifinaaleissa ja kahdessa ensimmäisessä finaalissa hän on niin ikään ollut lähellä parasta tasoaan. Pudotuspelien maalipörssin toisella sijalla oleva Schwartz on ollut Bluesin paras hyökkääjä koko pudotuspelien ajan, ja Schenn on ollut tasapainottava sentteri kahden erittäin taitavan laiturin keskellä. 

Torey Krug on kahdessa ensimmäisessä ottelussa ollut Bruinsin selkeästi paras puolustaja. Hän on pelannut ajoittain ihailtavan rauhallisesti kiekollisena, mutta osoittanut myös pystyvänsä pelaamaan paikoitellen erittäin fyysisesti pienestä koosta huolimatta. Onkin mielenkiintoista, pelaako hän kolmannessa ottelussa enemmän Bluesin ykkösketjua vastaan. 

Seuraavat kaksi ottelua pelataan St. Louisissa, ja etu peluuttamisen suhteen siirtyy Blues-valmentaja Craig Berubelle. Nähtäväksi jääkin, ketä vastaan Berube ykkösketjuaan peluuttaa. On sanomattakin selvää, että Bruinsin ykkösnimien pitää parantaa seuraaviin otteluihin, että bostonilaisjoukkueen ei tarvitse palata TD Gardenille selkä seinää vasten.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös