Mielipide

Näkemys: Arvio Jukka Jalosen esitelmästä NHL-tapahtumassa – Työnhaku edistyi, mutta tuskin kovin merkittävästi

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Jukka Jalonen on sisältöosaamiseltaan kirkkaasti NHL-tasoa. Puutteita ilmenee muissa seikoissa.

Jatkoaika sai ensimmäisenä suomalaisena tiedotusvälineenä avata yleisölle, millainen Jukka Jalosen paljon puhututtanut puheenvuoro NHL-valmentajien konferenssissa oli.

Esityksen tärkein anti oli, että se antoi tarkempaa näkemystä siihen, missä Jalosen vahvuudet ja heikkoudet NHL:n valmentajapörssissä ovat.

Asiaosaamisesta pesti ei jää kiinni. Mutta saako Jalonen myytyä kokonaisuuttaan riittävän uskottavasti myös englanniksi?

Tuo oli päällimmäinen tunne siitä, miltä Jalosen ainutlaatuinen esiintyminen NHL-valmentajien konferenssissa näytti.

Seurat tietysti tekevät päätöksen vasta sitten, kun varmasti eurooppalaisen valmentajan joukkueeseensa uskaltavat ottaa. Siinä vaiheessa merkitystä ei ole sillä, olemmeko me NHL-päätöksenteon ulkopuoliset seuraajat hehkuttaneet Jalosen mahdollisuuksia vai päivitelleet hänen englannin sanajärjestystään.

Suomessa arviointi jää helposti valmentajien oman PR:n sekä seurojen kertomien kohteliaisuuksien varaan. On vaikea kuvitella valmentajaa, joka avoimesti sanoisi mahdollisuuksiaan pieniksi. On myös vaikea kuvitella NHL-seuraa, joka tyrmäisi menestysvalmentajaa nurin, vaikka mahdollisuus pestaukselle olisi pieni. Täten Suomessa voi herkästi välittyä melikuva, että pesti on lähempänä kuin se oikeasti on.

Tärkeintä on punnita sekä Jalosen vahvuuksia että heikkouksia suhteessa NHL-seuran valmennusryhmän koko toimenkuvaan. Arvoturnausten ja jääkiekon pelillisten trendien mitassa on pitkään ollut selvää, että pelin sisältö Jalosella on hallussa − ja tietyissä aspekteissa Suomessa ollaan oltu jopa kehityksen kärjessä.

NHL-päävalmentajan pesti on kuitenkin paljon suurempi kokonaisuus. Siinä mielessä nämä pelien voittamisen kannalta tärkeimmätkään ominaisuudet eivät ole vaakakupissa ainoat punnittavat seikat.

Kielitaidon ja kontaktien suhteen Jalosen työ Pohjois-Amerikkaan on kesken. Kontaktien suhteen useimmat entiset suomalaispelaajatkin ovat todennäköisesti vielä edellä. Luonteva englanti vaatii kurssitusta, termien hallitsemista juuri oikeassa muodossa sekä jatkuvaa puhumista sujuakseen kaikissa tilanteissa. Keskeinen pelillinen sanoma voi nytkin tulla selväksi, mutta entäs silloin, kun on kyse lääketieteellisestä sanastosta? Eivätkä keskikaista ja keskialue saa toki sekoittua millään kielellä.

Käskettävistä löytyy kyllä runsaasti vaihtelevaa englantia osaavia europelaajia − eiväthän kaikki Pohjois-Amerikkaan siirtyvät pelaajat saa aluksi edes sanaa suustaan. Valmentajat eivät pääse yhtä helpolla. Koko arki pyörii kommunikaation ympärillä, muuallakin kuin harjoituksissa ja pelin aikana.

Jalonen näkee menestyksekkäästä kiekosta kokonaisuuden ja yksityiskohtia. Nyt nähdyn esitelmän aiheissa sivuttiin lisäksi moderneja arvoja ja yksilön taustaa ihmisenä − tämän sanoman merkitystä ei voi aliarvioida varsinkaan nyt, kun NHL-pelaajatkin ovat aktivoituneet sankoin joukoin puolustamaan tasa-arvoa.

Nämä yksityiskohdat eivät ole pelkkää jargonia, vaan ovat esiintyneet myös NHL-valmennuksen tuoreissa puheenvuoroissa. Laukausten ja maalintekoyritysten laatua hiova tekeminen on samankaltaista sekä mestarivalmentaja Barry Trotzin että Jalosen ja hänen valmennusryhmänsä kesken. Jos kysytte NHL-seuroille ja televisiolle analyysejä toimittavalta Stephen Valiquettelta, edistää tilastoanalyysikin nykyisin tämän viestin välittämistä pelaajille.

Arizona Coyotesin päävalmentaja Rick Tocchet muistutti toukokuun lopussa saman yhdistyksen julkaisemassa videossa hyvin Jalosen kaltaisesti siitä, kuinka paljon merkitystä jokaisen pienemmässäkin roolissa seurassa olevan tekemisellä on. Hän kertoo muistavansa mestaruusvuosiltaan tarkimmin yhden pelin pelanneiden suorituksia ja seuran työntekijöiden omistautumista työlleen, Stanley Cup -pokaalin nostelun sijaan.

Kontakteja tarvitaan todennäköisesti vielä paljon lisää − tai se yksi riittävän kiinnostunut seura. Samoin luontevampaa kielitaitoa. Näiden merkitystä ei sovi aliarvioida, kun miettii Rikard Grönborgin olevan jo ainakin New Jersey Devilsin tähtäimessä. Grönborgin pelin osaaminen ei ole Jalosen vertaista, mutta kielitaito ja kontaktit ovat hänellä vahvempia.

Käyttöä molempien osaamiselle pitäisi olla, mutta rooli ja kokonaisuus muodostuvat koko organisaation tarpeiden mukaan. Yrittäjiä riittää monesta suunnasta − erityisesti Pohjois-Amerikassa jo valmiiksi valmentavista. Jalosen vierailu konferenssissa oli hänelle edistysaskel, mutta varsinainen työhönkutsu se tuskin vielä oli.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös