Mielipide

Näkemys: Analysointia Naisleijonien kokoonpanosta

MAAJOUKKUE / Kolumni
Naisleijonien kokoonpano kevään MM-kisoihin julkaistaan tänään. Kuten aina, valinnat herättävät keskustelua. Suomen joukkueessa on mukana peräti seitsemän ensikertalaista, mutta sehän ei välttämättä ole uhka vaan mahdollisuus.

Naisleijonien joukkue MM-kisoihin julkaistiin tänään. Kaikki pelaajat ovat luonnollisesti esiintyneet maajoukkuepaidassa, mutta MM-kisojen ensikertalaisia on silti joukossa seitsemän, mikä on etenkin kotikisojen kokeneeseen joukkueeseen verrattuna runsaasti. Naisleijonien nuorennusleikkaus jatkuu siis edelleen. Nimiä katsellessa jää myös mielikuva, että muutaman pelaajan kohdalla on todennäköisesti valittu tulevaisuutta ajatellen tietoisesti nuorempi leijona, jos samalla viivalla on ollut kokenut ja nuori pelaaja. Joukkueen ydinhän on edelleen hyvin kokenut, joten joukkue ei suinkaan ole untuvikkoja täynnä.

Valitut pelaajat pelipaikoittain: (kursiivilla kirjoitetut pelaajat ensi kertaa MM-kisoissa)

Maalivahdit:
Räisänen Meeri, AIK Stockholm
Räty Noora, Shenzhen KRS Vanke Rays
Silvonen Jenna, Mercyhurst University

Puolustajat:
Hiirikoski Jenni, Luleå HF
Karjalainen Sini, University of Vermont
Laitinen Nelli, Kiekko-Espoo
Lindstedt Rosa, HV71
Rantala Sanni, Team Kuortane
Savolainen Ronja, Luleå HF
Tuominen Minnamari, Kiekko-Espoo

Hyökkääjät:
Hakala Sanni, HV71
Holopainen Elisa, KalPa
Karjalainen Ida, HPK
Karvinen Michelle, Luleå HF
Liikala Julia, HPK
Nieminen Petra, Luleå HF
Nilsson Matilda, KalPa
Niskanen Tanja, KalPa
Rakkolainen Emmi, Kiekko-Espoo
Tapani Susanna, TPS Akatemia
Tulus Noora, Luleå HF
Vainikka Viivi, Team Kuortane
Yrjänen Kiira, Team Kuortane

Jos kauden aiemmista maaotteluista voi päätellä jotain, Naisleijonien kokoonpano voisi näyttää esimerkiksi tällaiselta:

Karvinen - Tapani - Nieminen
Tulus - Niskanen - Nilsson
Hakala - Vainikka - Holopainen
Karjalainen I. - Rakkolainen - Liikala
Yrjänen

Hiirikoski - Savolainen
Laitinen - Tuominen
Lindstedt - Rantala
Karjalainen S.

Räty
Räisänen
Silvonen

Kun MM-kisojen ensikertalaisia on joukossa noin paljon, jotkut pelaajat ovat tehneet heille tilaa. Ketä joukkueesta siis puuttuu?

Riikka Sallinen
Venla Hovi
Linda Välimäki
Kokeneet maajoukkuepelaajat lopettivat pelaajauransa viime kauteen. Etenkin keskushyökkääjäosastolla Sallisen ja Välimäen korvaaminen on ihan oikea haaste Naisleijonille, vaikka kokoonpanossa löytyykin paljon seurajoukkueissaan sentterin tontilla viihtyviä pelaajia.

Isa Rahunen
Kärpät-puolustaja jatkaa pelaajauraansa siviiliuran ehdoilla, mutta se ei mahdollista hänelle maajoukkueen vaatimaa panostusta urheilu-uraan.

Annina Rajahuhta
Viime kaudella kalkkiviivoilta vielä MM-kisajoukkueeseen ja tälläkin kaudella vielä seitsemän maaottelua ilman tehomerkintöjä. Neljät MM-kisat ja kolmet olympialaiset pelanneen Rajahuhdan hieno maajoukkueura on tainnut nyt päättyä. Siitä taisi jo vähän vihjata pelaajan kultaisella ansiomerkillä palkitseminen helmikuussa ennen miesten Suomi-Venäjä-maaottelun alkamista, kun Naisleijonat olivat samaan aikaan Ruotsissa.

Eveliina Suonpää
Rädyn ja Räisäsen valinnat ovat vieläkin lähes varmoja, kun ovat terveenä. 1999 syntynyt Jenna Silvonen nappasi tällä kertaa 1995 syntyneen Suonpään edestä paikan joukkueessa. Suonpää on istunut jo aika monet arvokisat penkillä ja katsomossa, joten sillä osastolla ei olisikaan ollut hänelle enää juurikaan uutta koettavaa. Hyvin mahdollista, että Silvonen ei pääse pelaamaan yhtään ottelua eli tilanne on hänelle siis sama kuin Espoossa. Todennäköisesti Suonpää nähdään taas tulevaisuudessa arvokisoissa, vaikka kilpailu maalivahdin tontilla onkin Rädyn ja Räisäsen takana kovaa.

Ella Viitasuo
Kahdet MM-kisat ja yhdet olympialaiset Naisleijonia edustanut peruspakki ei mahtunut tällä kertaa kokeneeseen puolustuskalustoon, kun tilaa piti löytää Sanni Rantalalle ja SIni Karjalaiselle. MM-kisat jäivät väliin myös 2017, mutta kokeneempien puolustajien lopettaessa väistämättä jossain vaiheessa vasta 23-vuotiaan puolustajan arvokisakokemukselle on todennäköisesti jälleen käyttöä.

Emma Nuutinen
Jenna Silvosen joukkuekaverina viimeistä kautta Mercyhurstin yliopistossa pelaavan taitohyökkääjän putoaminen kisakoneesta on itselleni ehkä suurin yllätys. Hän voitti joukkueensa pistepörssin ja ei tietääkseni ole edes loukkaantuneena. 23-vuotias hyökkääjä nähdään Viitasuon tavoin todennäköisesti tulevaisuudessa vielä arvokisoissa, vaikka ei nyt kisakoneeseen mahtunutkaan.

Vilma Tanskanen
24-vuotias hyökkääjä putosi viime keväänä MM-kisajoukkueesta viimeisenä pelaajana. Seurajoukkueessa tapahtunut loukkaantuminen pilasi häneltä tämän kauden, mistä Jatkoajan verkkolehti julkaisikin jutun tällä viikolla.

Ida Kuoppala
20-vuotias yliopistohyökkääjä edustaa maajoukkueessakin vasta tulokasta, mutta jo ensimmäisellä kaudella Mainen sisäisen pistepörssin voittanut maalitykki pelasi syksyllä kahdeksan maaottelua. Maalintekijöitä ei ole koskaan liikaa ja Kuoppala pääseekin todennäköisesti tuulettamaan maaleja tulevissa arvokisoissa.

Aino Karppinen
Toista kautta maajoukkueringissä oleva puolustaja puki leijonapaidan 13 otteluun tällä kaudella, mutta arvokisadebyytti jää hänelläkin vielä tulevaisuuteen. Viitasuon tavoin joukkueen melko vakiintuneeseen puolustukseen on tällä hetkellä todella vaikea murtautua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös