Mielipide

Näkemys: Ässien sirkus teki kerrankin oikean päätöksen

LIIGA / Kolumni

Ässien taustoilla käynyt turbulenssi on tarjonnut sellaisen tarinan, josta moni käsikirjoittaja olisi kateellinen. Viimeisen vuoden aikana joukkueesta on lähtenyt toimitusjohtaja, urheilujohtaja, pari hallituksen jäsentä, kaksi päävalmentajaa ja kasa apuvalmentajia. Ehtipä joukkue myös palkata päävalmentajaksi valmentajan, joka ei voi Ässiä valmentaa.

Kansa on viihtynyt, patapakka on tarjonnut mielettömän määrän sirkushuveja ja joukkue on todennäköisesti kerännyt liigajoukkueista eniten mediahuomiota. Mutta tämä yhdistettynä luokattomaan urheilulliseen menestykseen, lopputulos on karmaiseva. Ässien maine ja vetovoima ovat pohjamudissa.

Marraskuun alussa Ässät kertoi pitkäjänteisestä suunnitelmastaan ja kasasi samalla urheilujohtamiseen erikoistuneen työryhmän. Työryhmä joutui alle kuukautta myöhemmin uuteen tarkasteluun. Samalla kaksoisvirassa TUTOn urheilutoimenjohtajana ja Ässien pelaajakoordinaattorina toiminut Elmo Aittola koki todellisen pätkäpestin. 

Joukkue teki korjaavia liikkeitä ennätysnopeasti.

Yksi poukkoileva päätös lisää ei kuitenkaan kokonaiskuvaa muuta. Sen sijaan Tommi Kerttulan nimittäminen Ässien kehitysjohtajaksi sen voi tehdä. Kerttula nimittäin tuo Ässiin juuri sitä, mitä joukkue eniten kaipasi: uskottavuutta ja toivoa paremmasta huomisesta.

Päätös pestata Kerttula on järkevin peliliike Ässien johdolta pitkään aikaan.

Nyt Porissa on selkeä hahmo, joka vastaa joukkueen urheilutoiminnan linjauksista. Mutta ennen kaikkea Pata sai Kerttulasta rautaisen ammattilaisen. Kerttulalla on kontaktiverkosto kunnossa, hän on toiminut Örebron kykyjenetsijänä ja hänellä on kosolti kokemusta Mestiksen puolelta.

Vaikka Kerttulan sopimus kestääkin tällä erää vain vajaan vuoden, uskottavana ja tunnettuna hahmona hän nostaa Ässien profiilia pelaajamarkkinoilla heti pykälää tai kahta korkeammalle.

Mikäli Ässät olisi jatkanut samalla linjalla kuin aiemmin, koko organisaation tulevaisuus olisi ollut hyvin kyseenalainen. Joukkue oli menettänyt uskottavuutensa ja koska patapakalla on vain rajallinen määrä pelimerkkejä, tasokkaan valmentajan ja sitä kautta laadukkaiden pelaajien houkutteleminen epävarmuudessa rypevään organisaatioon olisi ollut käytännössä mahdoton tehtävä.

Kerttulan nimitys saattoi kuitenkin olla ratkaiseva peliliike negatiivisen kierteen katkaisussa.

On täysin mahdollista, että Kerttula epäonnistuu. Pori on juuri nyt vaikea paikka kenelle tahansa, ja Liiga on sarjana Kerttulalle uusi haaste, mutta jo pelkästään tämä nimitys toi organisaatiolle roppakaupalla lisää uskottavuutta.

Tämän nimityksen ansiosta Ässillä on vihdoin sauma nousta suosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös