Mielipide

Näin kun pumpataan ja reikä paikataan päästään taasen seilaamaan – uppoavan TPS:n pitää korjata vuotonsa pikaisesti

LIIGA / Kolumni
Huomio, huomio! TPS-nimisessä laivassa on reikä, ja se uppoaa, jollei toimiin ryhdytä hätäisesti.

Turun Palloseura seilaa kapeikossa, josta sen on pian navigoitava ulos välttääkseen karilleajon. Joukkue lipui läpi syksyn vajaatehoisella moottorilla, jonka korjaamiselle annettiin aikaa, sillä matka taittui myötätuulessa. Nyt aluksen perä on alkanut vuotaa ja tarvitaan korjaustoimia.

TPS:n saldo viimeiseen kymmeneen otteluun on kaksi voittoa ja yksi kerätty piste jatkoaikatappiosta. Kokonaisuudessaan siis seitsemän pistettä. Vain Pelicansilla on vähemmän pisteitä kymmenestä edellisestä ottelusta. 

Turkulaiset ovat koko kauden kärsineet maalinteko-ongelmasta, jota ei syyskaudella juurikaan huomioitu, kun vankka puolustuspeli mahdollisti pistetilin kerryttämisen − jopa sarjan kovimmalla tahdilla. Myös Liigan parhaisiin maalivahteihin lukeutuva Andrei Karejev on läpi kauden esiintynyt vahvasti ja onkin kauden mittaa pelastanut joukkueensa tappiolta useampaan otteeseen. Vahva viisikkopuolustus ja loistava maalivahtipeli ovat kuitenkin vieneet huomion maalinteko-ongelmalta.

TPS on nyt pelannut 36 ottelua. Turkulaisjoukkue oli 25 pelatun ottelun jälkeen sarjan kärjessä, vaikka joukkueen maalimäärä oli koko syksyn ajan viiden heikoimman joukossa. Maalikeskiarvo oli 2,36 osumaa ottelua kohden. Lopuissa yhdessätoista ottelussa kyseinen lukema on tasan 2,0.

Maalintekoon ei siis ole tullut parannusta, vaan se on heikentynyt entisestään

Juuso Pärssinen kantaa suurta vastuuta TPS:ssä
Kuva © Tiia Mahkonen

Joukkueen hyökkääjähankinnat, etenkään ulkomaalaiset, eivät ole pystyneet täyttämään heille kaavailtuja rooleja. Jack Rodewaldilta odotettiin varmasti parempaa pistetuotantoa ja Tyler Steenbergenin pistesarake on suorastaan surullinen näky.

Ruotsissa hyvän määrän maaleja iskeneen Filip Sandbergin sopimus purettiin jo. Sandbergilla oli Liigassa vaikeuksia riittävän liikenopeuden kanssa, eikä maaleja syntynyt toivottua tahtia.

Mitch Hults aloitti kauden vahvasti, mutta hänkään ei ole kyennyt jatkamaan alkukauden pistetehtailua. Toisaalta odotukset eivät hänen osaltaan kohdistuneet hyökkäyspään tehoihin vaan vahvaan kahden suunnan pelaamiseen. Tehotilaston ollessa kolme astetta pakkasella ei hänenkään voi sanoa onnistuneen erinomaisesti. Joukkueen hyökkäyspelissä on koko kauden ankkuri laahannut pohjaa, mutta vasta nyt se on alkanut todella hidastaa etenemistä. 

Turkulaiset omat kasvatit Markus Nurmen ja Juuso Pärssisen johdolla ovat kantaneet suurinta vastuuta maalinteosta. Hyökkäyspeli onkin suuren osan ajasta sujunut heidän osaltaan vähintäänkin kelvollisesti, mutta raskaana vastapainona on puolustussuuntaan ollut suuriakin vaikeuksia. 

Maalinteon vaikeutta kuvaavat viime otteluiden maaliodottamat. TPS on onnistunut usein tuottamaan vastustajaansa enemän maaliodottamaa. Luku perustuu arvioon, joten sitä ei voi pitää absoluuttisena totuutena. Siitä voi kuitenkin päätellä, ettei TPS ole onnistunut viimeistelemään maalipaikoistaan toivotulla tehokkuudella. 

PVM Koti Vieras JA/VL Maaliodottama
04.12. HPK 0 TPS 1 JA 2,69 - 2,53
09.12. TPS 2 HIFK 5   2,51 - 2,55
11.12. SaiPa 3 TPS 1   3,08 - 2,79
15.12. TPS 1 KooKoo 3   4,70 - 1,33
17.12. Lukko 4 TPS 2   1,90 - 1,29
26.12. Ässät 5 TPS 1   2,63 - 2,63
28.12. TPS 3 Ilves 5   2,24 - 2,71
30.12. TPS 2 Ässät 3 VL 2,87 - 2,42
07.01. TPS 3 SaiPa 1   2,58 - 2,03
22.01. Kärpät 5 TPS 4   2,36 - 2,85
27.01. TPS 2 Ässät 1   3,01 - 3,70

Taulukossa on esitettynä TPS:n yhdentoista edellisen ottelun tulokset ja joukkueiden maaliodottamat.

Myös joukkueen puolustuspeli on alkanut rakoilla. Päästettyjen maalien keskiarvo on tippunut syksyn lukemasta radikaalisti. 25 ensimmäisessä ottelussa lukema oli sarjan paras, 1,84 takaiskua ottelua kohti. Yhdentoista seuraavan ottelun vastaava lukema on reilusti suurempi 3,18. 

TPS lähti kauteen ennakkoarvioiden mukaan sarjan parhaimmistoon kuuluvalla puolustuskalustolla. Syksy osoitti arvion oikeaksi. Mustavalkoisten takalinjoilla on kuitenkin ollut jatkuvaa vajetta avainpelaajista loukkaantumisten ja maajoukkue-edustusten vuoksi.

Etenkin nuorten MM-joukkueeseen kuuluneiden Eemil Viron ja Ruben Rafkinin poissaolot olivat kovia takaiskuja turkulaisjoukkueelle. Tärkeäksi profiilipuolustajaksi noussut Aleksi Anttalainen on ollut pitkään sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Kun käytetään viimeisen kymmenen ottelun otantaa, TPS on saanut koottua täydet kolme pakkiparia parhaista puolustajistaan vain kolmessa edellisessä ottelussa. Niistä on saldona suorat voitot SaiPasta ja Ässistä, sekä maalin tappio Kärpille ottelussa, jossa Kärpät rankaisi Juraj Slafkovskyn ulosajosta seuranneella viiden minuutin ylivoimalla kolmesti.

Tässä tapauksessa on vain esitettävä kysymys: Kuka tätä laivaa todella ohjaa?

Puolustuksen vajaamiehitys selittää osaltaan joukkueen viimeaikaista heikkoa menestystä. Kanada-maljasta taisteleva joukkue ei voi kuitenkaan mennä sen taakse, kun heikot tulokset ovat jatkuneet jo toista kuukautta. Laivan kapteenin on tartuttava ruoriin ja käännettävä keula jälleen kohti menestystä.

Tässä tapauksessa on vain esitettävä kysymys: Kuka tätä laivaa todella ohjaa? Päävalmentaja Jussi Ahokas? Kapteenin C-kirjainta kantava Juhani Jasu? Tässä tilanteessa oikea mies kiskomaan ankkurin pohjasta ja nostamaan purjeet on hyökkäyksen pelillinen johtaja Pärssinen.

Hyökkäysosasto oli kauteen lähdettäessä joukkueen suurin kysymerkki. Kausi on osoittanut, ettei se ole mestarijoukkueen tasolla. Se ei ole edes viimevuotisen hopeajoukkueen tasolla.

Viime kauden hyökkäyspään taitajien Josh Kestnerin, Ruslan Ishakovin ja Lauri Pajuniemen jättämät aukot ovat toistaiseksi osoittautuneet liian suuriksi täyttää. Silti joukkueen runkohyökkääjiltä kaivataan tasonnostoa. Hyökkäysosasto kaipaisi kipeästi myös ulkopuolista vahvistusta. Luotaus on varmasti käynnissä, mutta sopivaa pelaajaa ei välttämättä ole tarjolla. 

Syksyn TPS osoitti moneen otteeseen vahvaa selkärankaa ja keräsi tärkeitä voittoja heikompinakin iltoina. Syksy loi kannattajiin uskoa viime kauden kaltaisesta pitkästä keväästä ja jopa hopean kirkastamisesta kullaksi.

Toiveet ovat kuitenkin murenemassa haaveiksi. Joulukuun alkupuolelta asti jatkunut ahdinko on katkaistava tai edessä voi olla yksi Liiga-historian synkimmistä haaksirikoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle