Mielipide

Näkemys: Vuoden urheilija -äänestyksen käsittämättömin farssi jäi kaikilta huomaamatta – Voiton päähän Stanley Cupista päässyt NHL-tähti Tuukka Rask sai 0 ääntä

NHL / Kolumni

Tuore Vuoden urheilija -valinta nostatti tuttuun tapaan vilkasta julkista väittelyä ennen ja jälkeen Urheilugaalan. Tällä kertaa päähuomio kohdistui jo ennen gaalaa jalkapalloilija Teemu Pukin  – silloin vielä potentiaaliseen – valintaan Vuoden urheilijaksi sekä Marko Anttilan humoristiseen valintaan Vuoden jääkiekkoilijaksi.

Tänä vuonna kuitenkin Vuoden urheilija -valinnan ehdottomasti farssimaisin seikka kätkeytyy valinnan tekevän Urheilutoimittajain Liiton jäsenistön äänestyksen sisään. Sen takia sen on kaikesta häkellyttävyydestä huolimatta tainnut huomata hyvin harva.

Ja ei, kyseessä ei ole Anttilan sijoittuminen viiden parhaan joukkoon.

Tuukka Rask ei saanut Vuoden urheilija -äänestyksessä yhtään ääntä. Ei yhtään.

Miesjääkiekkoilijoista Raskin edelle menivät Anttilan lisäksi Aleksander BarkovMikko RantanenKaapo KakkoKevin LankinenSebastian Aho ja Mikko Lehtonen. Muiden lajien urheilijoista edelle sijoitettiin monenmoista.

Suomessa niin sanotuissa kansan syvissä riveissä menestys MM-kisoissa merkitsee paljon enemmän kuin koko kauden suorittaminen maailman selvästi parhaassa jääkiekkoliigassa NHL:ssä. Barkov, Rantanen ja Aho toki takoivat vuonna 2019 sen verran runsaasti tehopisteitä, että tuskin edes 235:een luottava eläköitynyt urheilutoimittaja Ilomantsistakaan olisi heitä unohtanut.

Rask oli viime vuonna yhden maailman parhaimman jääkiekkojoukkueen tärkeimpiä pelaajia Suomen seuratuimmassa lajissa

Itse voin käsi sydämellä sanoa, että olisin arvostanut Raskin kaikista jääkiekkoilijoista korkeimmalle, sillä Bruins-vahti oli vain yhden vaivaisen voiton päässä siitä, että hänen nimensä olisi kirjoitettu giganttisin kirjaimin suomalaiseen urheiluhistoriaan.

Raskin pudotuspelikevät oli vakuuttava näyttö siitä, kuinka kovan luokan urheilija on kyseessä. Rask torjui Bruinsin maalilla joukkueensa jokaisen ottelun lopullisen määrän osoittaessa lukemaa 24. Se on itsessään erittäin arvostettava asia, sillä NHL:n pudotuspelikevät on raadollisuudessaan yksi urheilumaailman kovimpia kilpailuja. Fyysinen ja henkinen rasite on ottelusta toiseen valtava.

Vielä kovempi juttu on se, että Rask oli yksi suurimpia syitä siihen, että Bruins jäi vain yhden voiton päähän Stanley Cup -voitosta. Torjuntaprosentti 93,4 pudotuspeleistä toiminee parhaana argumenttina hänen puolestaan. Jos Bruins olisi vienyt kannun, Rask olisi hyvin todennäköisesti voittanut ensimmäisenä suomalaisena pudotuspelien arvokkaimman pelaajan Conn Smythe Trophy -palkinnon.

On yksinkertaisesti häpeällistä, että äänestäneet urheilutoimittajat eivät nähtävästi edes muistaneet tätä todellista huippusuoritusta urheilumaailman huipulta. Eikä kyse ole vain pudotuspeleistä tai Stanley Cup -finaaleista. Rask pelasi vuonna 2019 loistavan kevätkauden ja hyvän syyskaudenkin.

Eikä yhtä ainoaa ääntä. Suunnistaja Venla Harju sai 450 ääntä – viisi toimittajaa arvosti hänet vuoden urheilijaksi. Keilaaja Sanna Pasanen sai 97 ääntä – yksi toimittaja arvosti hänet vuoden urheilijaksi. Miesten jalkapallomaajoukkueen kakkosmaalivahti Jesse Joronen sai 8 ääntä, pesäpalloilija Tuomas Jussila 6.

Urheilutoimittajien ammattiliiton jäsenet saivat äänestää kupongilla, johon valittiin vähintään viisi ja enintään kymmenen urheilijaa rankingjärjestyksessä. Yhden nimen sai nostaa mukaan esivalitun listan ulkopuolelta ja sen sai asettaa mille sijalle vain.

Ja kenenkään mielestä Tuukka Rask ei kuulunut listalle.

Tapaus kertoo kaiken maalivahtien arvostuksesta jääkiekossa. Heidät hädin tuskin luetaan urheilijoiksi. Kertoo myös siitä, että ei NHL suosionsa kasvusta huolimatta edelleenkään ole kovin merkityksellinen sarja suomalaisille. Ja viime kevään leijonahuumallakin lienee ollut osuutensa Raskin huomiotta jättämisessä.

Rask torjui Bruinsin maalilla joukkueensa jokaisen ottelun lopullisen määrän osoittaessa lukemaa 24

Rask on muutenkin kuulunut noin kahdeksan vuoden ajan aivan parhaimpien suomalaisten jääkiekkoilijoiden joukkoon, mutta ei siitä huolimatta ole saanut kotimaassaan ansaitsemaansa huomiota. Toisaalta tähtikultissa on kyse muustakin kuin urheilusuorituksissa, eikä Rask varsinaisesti hakeudu valokeilaan. Paitsi kun hermot menee ja mailan hajottaminen helpottaa.

Rask oli viime keväänä voiton päässä uransa toisesta Stanley Cupista. Hän oli viime vuonna maailman jääkiekkojoukkueiden kirkkaimpaan kärkeen lukeutuvan ryhmän tärkeimpiä yksilöitä. Kyse on Suomen seuratuimmasta urheilulajista ja sen ratkaisevimmasta pelipaikasta. Voi vain todeta, että Raskin sivuuttaminen Vuoden urheilija -äänestyksessä syö koko äänestyksen uskottavuutta enemmän kuin mikään hetkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös