Mielipide

Näkemys: Tomi Lämsä teki kovan tempun KHL:ssä – Mutta nyt ei saa olla poika

KHL / Kolumni
Jos Raimo Summasen vuosien takainen analyysi Tomi Lämsästä pätee yhä, muuttuu Lämsän talvi Uralin mannerilmastossa nopeasti Siperian hyisevyydeksi.

"Lämsä! Hei Lämsä! Sä olet ihan poika vielä".

Näin tituleerasi HIFK:n silloinen tuore päävalmentaja Raimo Summanen paikalliskollegaansa Jokerien Tomi Lämsää Liigassa vuonna 2013.

Menossa oli jälleen yksi uusi luku kostonkierteen sävyttämässä Jokerien ja HIFK:n suhteessa. Lopulta punapaitaisten kapteenin Ville Peltosen loukkaantuminen sai Summasen kielenkannattimet heltymään.

Vaikka Summanen tunnetaan kulmikkaista lausunnoistaan ja vähemmän kuuluvasti mies on sanonut taatusti myös Lämsästä paljon muutakin, on tuo kyseinen heitto juuri nyt ajankohtaisempi kuin pitkään aikaan.

Lämsän uusi pesti KHL:n suurseura Salavat Julajev Ufan päävalmentaja nimittäin vaatii, että hän on nyt mies eikä poika. Niin omien kuin vastustajienkin silmissä.

Lämsän uusi pesti KHL:n suurseura Salavat Julajev Ufan päävalmentaja nimittäin vaatii, että hän on mies eikä poika.

Suomalaisvalmentajaa KHL:ssä Jokerien ulkopuolella voidaan tänä päivänä pitää harvinaisuutena. Siinä mielessä Lämsän nimitys on saavutus, vaikka ammattilainen ei luonnollisesti silkkaan pestin saamiseen tyydykään.

Miehellä on paljon osoitettavaa. Aiemmat päävalmentajapestit niin Jokereissa kuin Pelicansissakin menivät käytännössä aivan vihkoon.

On totta, että Jokereissa miehen ensimmäisellä kaudella kamelin selän taittoi ykkösmaalivahti Eero Kilpeläisen totaalinen kammo Lukon tähtihyökkääjää Justin Azevedoa kohtaan ja Pelicansissa mies joutui loukkaantumisten sekä tyhjennysmyyntien keskelle.

Toisaalta samalla on muistettava, että Jokereissa avauskaudella peli sakkasi heti kun NHL-supertähti Erik Karlsson lähti takaisin varsinaiselle työpisteelleen eikä Lämsän pelikirja kyennyt tukemaan Kilpeläistä. Pelicansin myyntejä edelsi myös heikot tulokset, joten ei Lämsä täysin voi muiden taakse piiloutua.

Huolestuttavinta Lämsän kannalta on kuitenkin se, mitä tapahtui Jokereissa hänen toisella kaudellaan.

Karismaattisempi Tomek Valtonen käänsi pukukopin vuorovaikutukseen nojaavaa kollegaansa vastaan ja Lämsä sai lähteä.

Riski siihen, että sama toteutuu tuoreessa pestissä on valtava. Entistä vaikeammaksi asian tekee, että Venäjällä pukukopin kääntyminen sinua vastaan ei vaadi kuin sen, että venäläispelaajat kokevat, ettet ole johtajaluonne, auktoriteetti.

Samalla tulosta olisi tehtävä päivästä yksi alkaen. Salavatin omistajien pinna oli vähällä palaa jo Lämsän oppi-isän Erkka Westerlundin kohdalla alkukauden kangertelun aikana.

Ja vaikka KHL on pelillisesti astunut aimo harppauksen eteenpäin viime vuosikymmenen alusta, ei se silti ole helppo paikka ajaa sisään ajatuksia pelaajien omiin ratkaisuihin nojaavasta pelitavasta.

Kolmen vuoden apuvalmentajapestin jälkeen Salavat tuntee Lämsän pelifilosofian ja päävalmentajapestin myötä näyttäisi hyväksyvän sen. Todellinen testi on kohdistuukin siten Lämsän johtajuuteen.

Siksi Lämsä ei saa olla enää poika. Venäläisille on oltava mies. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös