Mielipide

Näkemys: Supertähdet McDavid ja Matthews muuttivat suunnan − nyt seurojen pitääkin maksaa nuorille pelaajille paljon

NHL / Kolumni
NHL:n vapaiden agenttien markkinoiden aukeamiseen on vajaa viikko. Perinteisesti jo heinäkuun ensimmäisenä päivänä kovimmat nimet viedään käsistä eikä ylihintaisilta sopimuksilta vältytä. Nuorten pelaajien viimeaikainen esiinmarssi on kuitenkin jättämässä jälkensä myös vapaisiin agentteihin.

Viime vuodet ovat tuoneet nuoria pelaajia poikkeuksellisen nopeasti NHL:n huipulle. Parhaana esimerkkinä on toki Connor McDavid, jolta odotettiinkin suuria hänen tullessaan maailman parhaimpaan kiekkoliigaan. Vaikka joukkuemenestys onkin jäänyt vaatimattomaksi, McDavid voitti pistepörssin toisella ja kolmannella kaudellaan, mikä kertoo paljon hänen suoritustasostaan heti NHL-uran alussa.

McDavid teki jo ennen viimeisen sopimuskautensa alkamista pitkän ja rahakkaan jatkosopimuksen. Nykyisin jatkosopimusten enimmäispituus on kahdeksan vuotta, ja McDavidille sellainen oli helppo antaa. Arvoa koko sopimukselle tuli pyöreät 100 miljoonaa dollaria.

Pelaajien parhaat vuodet osuvat helposti toisen sopimuksen aikahaarukkaan.

Kun Jack Eichel teki keskiarvoltaan kymmenen ja Auston Matthews 11,634 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen, on trendi selvä: nuoret pelaajat pääsevät nopeasti kiinni huippupalkkoihin. McDavid, Matthews ja Eichel ovat kaikki kärkikymmenikössä, kun pelaajat asetetaan palkkakattoon vaikuttavan summan mukaiseen järjestykseen.

Nykytrendi on sen mukainen, että pelaajat ovat parhaimmillaan reilusti alle kolmekymppisenä. Näin heti varaustilaisuuden jälkeen debytoiva ja tulokassopimuksen jälkeen maksimimittaisen sopimuksen tekevä pelaaja päättää toisen sopimuksensa 29-vuotiaana. Aiemmin tämä vaihe oli se, kun pelaajalla oli todellinen tilaisuus rahastaa.

Totuus on kuitenkin se, että pelaajien parhaat vuodet osuvat helposti toisen sopimuksen aikahaarukkaan, joten tässä vaiheessa pelaajien kuuluukin saada parhaat sopimuksensa. Näin Sebastian Aho, Patrik Laine, Mitch Marner ja Mikko Rantanen ansaitsevat jopa kovempia summia, mitä heidän nykyinen tasonsa edellyttää. Kaikki ovat joukkueidensa tähtipelaajia jo nyt, mutta heillä on kuitenkin vielä varaa kehittyä pelaajina entisestään.

Toki asialla on kääntöpuolensa siinä, että jotkut pelaajat ovat toisen sopimuksen aikana alipalkattuja, ja nappaavat sitten kolmanteen sopimukseen ylisuuren palkan. Tämä johtaa helposti siihen, että joukkue pärjää mainiosti toisen sopimuksen aikana, mutta kolmannesta tulee tuskaisaa.

Blackhawksissa Jonathan Toews ja Patrick Kane ovat näyttäneet tämän toteen, kuten myös Kingsissä Anze Kopitar. Myös ensi kaudella kolmannen sopimuksensa aloittavan Drew Doughtyn tilanne on menossa vahvasti samaan suuntaan.

Palkkakatto on koko ajan nousemaan päin, ja se saattaa nostaa tänä kesänä kahdeksanvuotisen sopimuksen tekevien pelaajien kolmansien sopimusten arvoa. Vaikka määrä olisikin dollareiltaan suurempi, prosenttiosuus palkkakatosta on syytä olla silloin pienempi kuin nyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös