Mielipide

Näkemys: Luistimella potkaisu ylitti rajan – NHL tarvitsee päihdeohjelmansa lisäksi hoitokeinoja vaarallisen käytöksen hallintaan

NHL / Kolumni
NHL-pelaajille on jo olemassa auttamisohjelma päihdeongelmissa. Seuraavaksi auttamista pitää laajentaa väkivaltaiseen käytökseen.

Let's be careful out there, lausui ylikonstaapeli toistuvasti vanhassa poliisisarjassa Hill Street Blues. Jotain vastaavaa uskoisi kuulevansa myös NHL-joukkueiden pukukopissa ennen pelin alkua – siinä määrin arvokkaita pelaajat ovat.

Kuitenkin tällaista annetaan tapahtua. Luistinpotkun Erik Cernakin rintaan tehnyt Zack Kassian ei ole mikään pyhäkoulupoika. Jykevä kanadalainen on pelkästään tällä kaudella tapellut jo kolmesti.

Nyrkkien heilutteluun NHL:ssä on hiljainen hyväksyntä – ellei jopa kannustava ilmapiiri. Luistimen terällä potkaisu on kuitenkin vaarallisuudessa aivan omaa luokkaansa. Vahinkoviilloista on seurannut massiivisia verenvuotoja ja todellisia vaaratilanteita. Kassianin potku oli kiistatta tarkoituksellinen – en ota videon perusteella kantaa, yrittikö hän vahingoittaa vastustajaa.

NHL:n kurinpito on farssi, mutta toisenlainen huolenpito organisaatiossa toimii. Päihdeohjelman puitteissa ohjataan jämäkästi ongelmakäyttäjiä hoitoon, vaikka käytös on haitallista vain yksilölle itselleen.

Kassianilta – tai Zdeno Charalta – nähdyt törkeydet sen sijaan vahingoittavat ympäristöä eli kanssapelaajia. Niinpä NHL tarvitsee hoito-ohjelman myös väkivaltaisesti käyttäytyville pelaajilleen.

Itse sisällyttäisin väkivaltaisen käytöksen piiriin myös päähänlyömistalkoot, mutta tästä viihde-elementistä NHL tuskin haluaa luopua. Potkiminen luistimella tai polvella, puskeminen sekä muu "överi" väkivalta pitää jatkossa linjata niin, että siitä seuraa hoitoon ohjaus.

Käytöksen hallintaa pystyy opettelemaan, ja sen taidon merkitys nimenomaan korostuu niin sanotusti kriisitilanteissa. Jääkiekko on toki eri asia kuin sota, jossa sotilaan pitää muistaa koulutuksensa eikä lähteä tunnereaktion ohjaamana karkuun. Periaate on kuitenkin sama eli ihminen voi oppia toimimaan toisin kuin tunne – jääkiekkoesimerkissä äkillinen vihan tunne – edellyttäisi.

NHL ei ole viime vuosina varsinaisesti kokeillut sanktioita ei-toivotun käytöksen hillintään, mutta siitä huolimatta nyt voisi olla aika kokeilla rankaisun sijaan auttamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle