Mielipide

Näkemys: Kun NHL yrittää jatkaa kauttaan, siinä raha puhuu ja moraali vikisee

NHL / Kolumni

Korona on järkyttänyt maailmaa herran vuonna 2020. Maapallolla aika moni paikka on ollut kiinni, mutta pian etenkin Suomessa tilanne alkaa helpottamaan.

Suomea pahempi tilanne on Pohjois-Amerikassa. Yhdysvalloissa tartunnansaaneita ja kuolleita riittää päivästä toiseen. Kanadassa tilanne on parempi, vaikka ihmistä kuolee viruksen takia sielläkin päivittäin.

Korona on vaikuttanut merkittävästi myös urheilevaan maailmaan. Kaikki sarjat ovat pysähdyksissä, mutta esimerkiksi Euroopassa yritetään saada Saksan Bundesliiga käyntiin tyhjille katsomoille pelaten. Pohjois-Amerikassa jääkiekkoliiga NHL ja koripalloliiga NBA ovat olleet keskeytyksissä tovin, eikä baseballsarja MLB ole päässyt alkamaan normaalilla aikataululla.

NHL pohtii vielä kauden jatkamista. Syy siihen on vain ja ainoastaan raha.

TV-rahojen ja lippujen tulomenetykset tulevat olemaan kaikesta huolimatta valtavat, mutta jos vielä pelataan, TV-rahat lieventävät monttua. NHL tienaa TV-sopimuksista tällä kaudella yhteensä 633 miljoonaa dollaria.

Joissain on annettu arvio, että NHL-kauden päättäminen runkosarjan kierrokselle numero 72 maksaisi sarjalle reilun miljardi dollaria. Se on paljon rahaa. Yahoon uutisen mukaan NHL:n tulot jäisivät ilman runkosarjan lopun ja pudotuspelien otteluita vaivaiseen 3,9 miljardiin.

Kun NHL:ssä on organisaatioiden ja pelaajien välinen 50/50-sopimus tulonjaon suhteen, niin tämä rankaisisi pelaajia todella rajulla kädellä.

Seurojen käyttämä palkkakatto määräytyy vuosittaisten tulojen mukaan. Kaudella 2018-19 NHL:n arvo kohosi 5,09 miljardiin dollariin. Jos tästä summasta jättäisi nyt yhden miljardin pois, päädyttäisiin lukemaan 4,09.

NHL:ssä spekuloitiin ennen koronaa, että palkkakatto nousisi jopa 88 miljoonaan kaudeksi 2020-21. Se tarkottaisi, että NHL:n tuloarvio keikkuisi 5,4-5,5 miljardin kieppeillä tämän kauden osalta, mutta tämä ei tule nyt toteutumaan sattuneesta syystä.

Mikäli pudotuspelit jäävät pelaamatta, on mahdollista, että sarjan tulot jäävät ainoastaan neljään miljardiin. Neljästä miljardista laskettuna palkkakatto heiluisi reilussa 64 miljoonassa dollarissa, joten pudotusta tapahtuisi 17 miljoonaa dollaria, eli reilut 20 prosenttia.

Pelaajat maksavat palkoistaan "escrowta". Escrow on tulontasoitus menetelmä, jolla saadaan tulot tasattua jälkikäteen pelaajien ja omistajien välille. Kaudelle 2019-20 pelaajien palkoista maksettava escrow oli noin 10%.

Kun sarjan arvo laskisi noin 20 prosenttia summasta, josta pelaajien palkat määräytyvät, niin tämä tarkoittaisi, että pelaajien tulisi maksaa palkoistaan reilusti takaisin, jotta tulot tasautuisivat, koska palkat ovat suhteessa vanhoihin tuloihin, eikä palkkakattoa voi suinpäin laskea, eikä NHL aiokaan. Siinä tapauksessa jokaisesta joukkueesta vähintään viisi pelaajaa menettäisi työpaikkansa.

Esimerkkinä Sidney Crosby. Pittsburgh Penguinsin kapteeni tienaa tulevalta kaudelta 9,6 miljoonaa dollaria capfriendly.com-sivuston mukaan. Mikäli käytössä on normaali escrow, eli noin 10%, maksaisi Crosby palkastaan 960 tuhatta dollaria takaisin sarjalle.

Mikäli escrow nousisikin 25 prosenttia, mikä on täysin mahdollista, vaikka kausi pelattaisiinkin loppuun, maksaisi Crosby palkastaan 2,4 miljoonaa takaisin sarjalle.

Pittsburghin kaupunki sijaitsee Pennsylvanian osavaltiossa, jonka osavaltiovero on vakio, 6 prosenttia. Lisäksi normaalista palkasta maksetaan vero, joka on Crosbyn kohdalla yli 30 prosenttia, mutta laskettaessa 30 prosenttia mukaan, maksaa NHL:n tähtihyökkääjä palkastaan näillä kaavoilla 61 prosenttia pois, eli 9,6 miljoonan palkasta käteen jää ainoastaan 3,7 miljoonaa ja nousseen escrown takia 1,5 miljoonaa dollaria vähemmän.

Crosby on tienannut jo eläkerahansa, mutta mikäli otetaan vertailuun jokin miljoonan kaudessa tienaava hyökkääjä, jolta napataan 610 tuhatta dollaria palkasta pois, niin häntä saattaa hieman harmittaa.

Farmiliiga AHL:n kausi päätettiin jo, mutta sillä ei ole merkitystä NHL:n toiminnan kanssa.

Mikäli NHL keksii tavan jatkaa kautta, se on hieno asia lajille ja sarjalle, mutta moraalisesti todella huono. Moraalisesti päätöksestä tekee huonon se, että epävakaassa tilanteessa pelaajien terveys vaarannetaan jääkiekon ulkopuolisella asialla, mikä on vakava asia.

NHL on kuitenkin bisnestä, jossa on tarkoitus tehdä rahaa, eikä mikään mukava kilpasarja, jossa kaikille jaetaan mitali osallistumisesta.

Ja rahaa ollessa paljon pöydällä moraalia harvoin tunnetaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös