Mielipide

Näkemys: Donald Trumpin rasistiset kommentit olivat kynnyskysymys, Kiinan ihmisoikeusrikkomukset ei – Devante Smith-Pelly välittikin vain omasta edustaan

NHL, KHL / Kolumni
Pari vuotta sitten tummaihoinen NHL-pelaaja Devante Smith-Pelly otti kantaa rasismiin. Jäätyään ilman NHL-sopimusta hän siirtyi pelaamaan KHL:ää Kiinaan, missä monien ihmisoikeuksia poljetaan.

Stanley Cup -voittajien kunniavierailu Yhdysvaltain presidentin luona Valkoisessa talossa on yksi NHL-perinteistä. Washington Capitalsin taistellessa mestaruudesta keväällä 2018 joukkueen tummaihoinen hyökkääjä Devante Smith-Pelly kieltäytyi jo etukäteen vierailusta. Perusteluiksi hän esitti presidentti Donald Trumpin rasistiset mielipiteet.

Näkökulma on helppo ymmärtää. Presidentti Trump on lausunnoillaan ja twiiteillään loukannut suurin piirtein kaikkia muita ihmisryhmiä paitsi valkoihoisia ja rikkaita heteromiehiä.

Smith-Pelly on kohdannut rasismia muun muassa tuolla mestaruuteen päättyneellä kaudella. Stanley Cup -kauden jälkeen kanadalaisen ura on sujunut alavireisemmin, ja tälle kaudelle voimahyökkääjä ei enää saanut NHL-sopimusta.

Smith-Pelly teki maanantaina sopimuksen KHL:ssä pelaavan Kunlun Red Starin kanssa ja jatkaa uraansa Pekingissä. Kiina on autoritaarinen yhteiskunta, jossa ihmisoikeudet ovat huonolla tolalla – esimerkiksi Hongkongin kesäkuusta asti jatkuneissa mielenosoituksissa Kiinan poliisi on käyttänyt merkittäviä voimakeinoja mielenosoittajiin. Kunlun Red Star taas on osa Kiinan valtiollista urheiluohjelmaa. Talviolympialaiset järjestetään vuonna 2022 Pekingissä, ja KHL-joukkue perustettiin vuonna 2016 osana pyrkimyksiä kasvattaa jääkiekon asemaa maassa ennen viiden renkaan lumikisoja. Red Staria tuskin olisi olemassa ilman kisaisännyyttä.

Jos Trumpin ja Valkoisen talon boikotointi oli vastalause rasismille, voi työpaikan perässä Kiinaan muuttamisen tulkita tarkoittavan hiljaista hyväksyntää kiinalaishallinnon toimille.

Toki Smith-Pelly on lähdössä Kiinaan pelaamaan jääkiekkoa eikä kansalaisaktivistiksi, mutta hän otti nimenomaan jääkiekkoilijana kantaa Trumpin rasistiseen käytökseen. Olisi siis voinut kuvitella, että itse rasismia kokenut kanadalainen ajattelisi myös muiden ihmisoikeuksia työnantajaansa valitessaan.

Vaikka Smith-Pelly ei mikään tähtipelaaja olekaan, uskoisin, että ottajia olisi löytynyt muualtakin kuin paikasta, johon liittyy moraalisia epäkohtia. Toki KHL:ssä palkat ovat tunnetusti kohdallaan, Peking lienee hyvätuloiselle länsimaalaiselle miellyttävä asuinpaikka ja Kunlun Red Starin kokoonpano on pohjoisamerikkalaisempi kuin monen NHL-joukkueen.

Protestoituaan oman etnisen ryhmänsä puolesta ja siirryttyään sen jälkeen ihmisoikeuksia polkevaan yhteiskuntaan näyttää alkuperäinen kannanotto enää pelkästään kaksinaismoralismilta. Jos Trumpin ja Valkoisen talon boikotointi oli vastalause rasismille, voi työpaikan perässä Kiinaan muuttamisen tulkita tarkoittavan hiljaista hyväksyntää kiinalaishallinnon toimille. Lupaavasti alkanut ristiretki kääntyi nopeasti oman edun tavoitteluksi.

Not cool.

» Lähetä palautetta toimitukselle