Mielipide

Näkemys: Amazon nimesi Seattlen NHL-areenan kauniseleisesti, mutta se oli pelkkää markkinointihöttöä

NHL / Kolumni

NHL:n ilmastonmuutosta koskeva taistelu jatkuu Seattlessa, jonka tuleva NHL-joukkue tulee pelaamaan hallissa, jonka vihreys tulee joka raosta läpi.

Nimeämisoikeudet ostanut Amazon ei nimennyt areenaansa firmansa nimen mukaan, vaan nimeksi tuli Climate Pledge Arena. Kuten Juha Oinonen aiemmin kirjoitti, ilmastonmuutoksen vastaisuus on toki liikkeenä moderni, mutta taustalla raha ja oman imagon kiillottaminen määrää ihan niin kuin aina ennenkin.

Seattlessa on oltu unettomia, sillä isosta markkinointimahdollisuudesta ei nukuttu ohi. Vihreys ja ekologisuus on tällä hetkellä arvo, jota korostamalla voi myydä vaikka hiekkaa Saharassa.

Amazon on tutkimusten mukaan maailman kolmanneksi suurin yritys heti Microsoftin ja Applen jälkeen. Tämän kokoluokan yrityksen täytyy olla ajan hermolla siitä, mikä on in ja mikä on out. Toisin sanoen, millä taotaan lisää kassavirtaa ja millä ei.

Amazon on viimeisen vajaan vuoden aikana ollut todella kovan paineen alla, sillä suurimmat kilpailijat ovat tehneet aina vain kunnianhimoisempia liikkeitä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Esimerkiksi siinä missä Amazon tähtää hiilineutraaliuteen vuonna 2040, Microsoft on tähdännyt nollaakin pienempään hiilijalanjälkeen jo vuonna 2030. Käytännössä tämä tarkoittaa hiilidioksidin poistamista ilmakehästä, ei sen lisäämistä. Tämä tapahtuu esimerkiksi hiilinieluilla.

Myös firman sisällä on kiehunut. Firman ilmastopolitiikkaa ja työskentelyolosuhteita kritisoineet työntekijät erotettiin imagonhallinnan nimissä. Esimerkiksi Amazonin varastoissa olosuhteiden kerrotaan ollleen korona-aikana viruslinkomaiset. Aiemmin linkatusta jutusta ilmenee, että Amazon on tukenut vahvasti myös öljyntuotantoa.

Heti näiden kohujen perään Amazonin perustaja ja maailman rikkain mies Jeff Bezos kertoi lahjoittavansa kymmenen miljardia dollaria tiedemiehille ja aktivisteille ilmastonmuutoksen vastaisen työn pariin. Tämä summa tuntuu jo hänenkin kukkarossaan.

Mittasuhteeksi: Kallein NHL-areenan nimeämisdiili on koskenut Toronto Maple Leafsin Scotiabank Arenaa, jonka hinta on 584 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria 20 vuoden nimeämisoikeuksista, eli reilut 29 miljoonaa dollaria vuodessa. NHL-areenan nimikylttiä voikin siis pitää halpana markkinointipaikkana massiivisille yrityksille.

Yhteiskunnallisiin ja globaaleihin ilmiöihin vaikuttaminen on muodikasta, joten NHL:kään tuskin laittaa poseerausta pahakseen. Tätäkin kautta pääsee jälleen sanomaan, että eteenpäin on menty.

Bezos toki lupasi hienoja hankkeita tulevalle NHL-areenalle, mutta arvoissa on väistämättä melko päälleliimattu maku. Ulospäin annetaan hienoa kuvaa, mutta oma pesä on kaukana puhtaasta.

Tämän takia kaunis teko kääntyy mielikuvissa äkkiä markkinointihötöksi.

Juttua muokattu 11.18: Muokattu "hiekkaa saharassa" -kielikuvaa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle