Mielipide

Muut eläytyvät peliin, Mertaranta Pelicansiin

LIIGA / Kolumni
Ajatus rakastetun leijonaselostajan ammattitaidosta on alkanut halkeilla räikeän yksipuolisten liigaselostusten myötä.

Antero Mertaranta on eittämättä suomalaisen jääkiekkohistorian legendaarisimpia selostajaääniä nimenomaan Leijonien otteiden tulkitsijana. Mertaranta on luonut kiekkokansallemme unohtumattomia hetkiä selostamalla miesten maajoukkueen maailmanmestaruudet ja muutkin tähtihetket.

Toisin kuin muut Liigaa selostavat herrasmiehet Mertaranta on osoittanut, että hänellä on haasteita selostaa jääkiekko-ottelua puolueettomasti. Hänen kollegoitaan kuunnellessa voi huojentua huomatessaan, että keskittyminen on pelin tarkastelussa − ei esimerkiksi tietyn joukkueen pumppaamisessa.

Mertarannan suusta ovat syntyneet muun muassa klassikot "Ihanaa Leijonat, ihanaa!", "Taivas varjele, mitä sieltä tulee!" ja viimeisimpänä tietysti "Löikö Mörkö sisään!". Hänen kykynsä luoda tunnelmaa koko Suomen yhteisenä tunteiden tulkkina on kiistaton, mutta objektiivista ja molempia osapuolia tasavertaisesti kohteleva liigaselostaminen ei ole sujunut oikeastaan sinne päinkään.

Tällä kaudella Mertaranta on siirtynyt selostamaan Liigaa CMoren tiimissä ja siirto sarjapelien selostamiseen on paljastanut suosikkiselostajan surkuhupaisan yksipuolisuuden. Hänen selostaessaan Pelicansin ja Ilveksen välistä kamppailua hänestä paljastui kiistaton tosiasia: Mertaranta on Pelicans-fani henkeen ja vereen. Sen hän on toki myös tunnustanut esimerkiksi Ylelle vuonna 2010. Sama kannatuslaulu jatkui lahtelaisten ottelun selostuksessa HPK:ta vastaan pelatussa ottelussa.

Mertarannan äänenpaino vaihteli Pelicans-Ilves-ottelun tiimellyksessä kuin Suomen ja Ruotsin MM-finaalia seuratessa. Olihan toisella joukkueella keltaiset paidat ja sillä joukkueella, jota koko kansan Antero ihannoi, sinisen sävyiset peliasut. Mertarannan ilo ja riemu lahtelaisten maalin kohdalla oli irvokasta verrattuna Ilveksen täysosumein syntyhetkiin. Hänen selostuksistaan hädin tuskin huomasi tupsukorvien maalien syntymisen, sillä hänen äänensä intonaatio ei noussut senttiäkään.

Sen sijaan Pelicansin maalit olivat kuin mestaruusmaaleja ja jokainen tilanne oli mertarantamaiseen tyyliin "vaaar-rallinen paikka". Kaikkein surullisin tokaisu selostajalegendan suusta kuultiin Ilveksen tehdessä ottelun ratkaisseen neljännen osuman, kun "kiekko livahtaa valitettavasti jalkojen välistä maaliin".

Mertaranta sai Pelicans-Ilves-ottelun tekemisistään suuren määrän palautetta erityisesti Twitterissä, mutta CMoren väki päätti istuttaa Pelicans TV:lläkin aikanaan työskennelleen "Mertsin" uudemman kerran pussinokkien kamppailun tulkitsijaksi. HPK:ta vastaan käydyssä ottelussa myös Pelicans-Ilves-ottelussa koetut ilmiöt toistuivat, kun Mertaranta yllätti itsensä kerta toisensa jälkeen toivomasta lahtelaisten laukausta ja kauhistelemalla HPK:n tilanteita vaaran paikkoina.

HPK:n mentyä johtoon Mertaranta maalaili tilannekuvaa varsin lakonisesti, kun taas Jonatan Tanuksen iskemä tasoitus sai kokeneen selostajan euforiaan − "Siellä on!". Hannes Björnisen johtomaalin syntyhetkellä puheentuotto nopeutui puolitoistakertaiseksi hämeenlinnalaisten vastaavien luonnehdintaan verrattuna.

Kauttaaltaan Pelicansin tekemiset saivat näissä kahdessa ottelussa Mertarannan äänen värisemään kuin Koivun veljesten ja Mikael Granlundin sankaritekoja hersytellessä. Vaikka Mertaranta on parhaimmillaan selostajana kuulijansa vangitseva ammattilainen, ei hänen liigataipaleensa ole ollut hääviä seurattavaa. Hän saa jatkaa suomalaisen kiekon selostamista, mutta hänet soisi irrotettavan lempilapsensa Pelicansin otteluista.

» Lähetä palautetta toimitukselle