Mielipide

Miten meni omasta mielestä, Liiga? Pudotuspelien pikainen aloitus on urheilullinen ja taloudellinen tappio sarjalle

LIIGA / Kolumni

Liigan runkosarja saatiin päätökseen lauantaina, ja jo maanantaina oli luvassa pudotuspelien ensimmäisen kierroksen avausottelut. Ripeässä tahdissa käynnistyneet pudotuspelit laittavat urakkansa ensimmäiseltä kierrokselta aloittavat joukkueet fyysisesti hurjaan testiin.

Varsinkin KooKoon ja Ässien pelikuorma on lähes epäinhimillinen: molemmat ovat pelanneet tiistain otteluiden jälkeen viisi ottelua viikon sisällä. Tilanne ei ole juuri kevyempi Kärpillä ja TPS:llä, sillä niillekin on samaisella ajanjaksolla kertynyt neljä ottelua.

Vielä kohtuuttomammaksi ottelutahti ja sen tuoma rasitus kasvaa erityisesti KooKoolla, jos se onnistuu kampeamaan itsensä jatkoon. Silloin se tulee pelanneeksi kuusi ottelua kahdeksaan päivään, joista viimeiset kolme neljässä päivässä.

Pelkkien otteluiden lisäksi tämä luku sisältää kaksi pitkää Oulun-matkaa sekä siirtymisen Tampereelle heti puolivälieräpaikan ratkettua. Samaan aikaan sen puolivälierävastustaja Tappara on saanut levätä viikon.

Pelkkien otteluiden lisäksi tämä luku sisältää kaksi pitkää Oulun-matkaa sekä siirtymisen Tampereelle heti puolivälieräpaikan ratkettua.

Mikäli Tapparan vastustajaksi valikoituu TPS tai Ässät kolmessa ottelussa, on näillä tilanne ottelumäärien suhteen sama. Länsirannikon joukkueilla matkarasitusta on vain paljon vähemmän. Ilveksen pariksi päätyvä joukkue on paremmassa asemassa, mutta vain hieman.

On ilman muuta hyväksyttävää, että runkosarjamenestyksestä saa pudotuspelien kotiedun lisäksi myös lepoetua. Sen Tappara, kuten myös Ilves, ovat kiistatta ansainneet. Näin tiivis ottelutahti ei ole kuitenkaan pudotuspelien arvon mukaista. Valmiiksi väsynyt vastustaja antaa liian paljon tasoitusta.

Kevään ratkaisupelien alkaessa joukkueet ovat nyt laaditun otteluohjelman myötä eriarvoisessa asemassa. Tasapuolisuuden ja urheilullisuuden näkökulmasta ohjelmaa voi siis pitää epäonnistuneena.

Myöskään taloudellisesta ja markkinoinnillisesta näkökulmasta ohjelma ei palvele osapuolista yhtäkään. Runkosarjan viimeisen kierroksen ja pudotuspelien ensimmäisen kierroksen välissä oli vain yksi välipäivä. Niin seuroille kuin sen paremmin Liigallekaan ei jäänyt aikaa markkinoida kunnolla kauden huipennusta.

Olisiko Oulussa ollut maanantaina enemmän yleisöä hallissa, jos Kärpille olisi jäänyt ottelun markkinointiin enemmän aikaa kuin yksi päivä? Tuskin ainakaan vähempää kuin nyt yleisömääräksi ilmoitettu 2 767 katsojaa.

Liiga kampittaa tiukalla aikataulutuksella omaa tuotettaan. Pudotuspelihuumaa ei pääse syntymään, kun ottelusarjat alkavat välittömästi. Jännitteitä ja taistelupareja, joilla houkutella kansaa katsomoon, ei yksinkertaisesti ehditä rakentaa.

Loppuun asti jännittävänä säilynyt runkosarja pelasti tässä suhteessa paljon. Mutta kuinka paljon enemmän siitäkin olisi saatu irti, jos tasaista kautta olisi ensin makusteltu hetki.

Olisi otettu pari päivää happea, ja annettu joukkueiden ja fanien latautua huolella seuraavaan sarjaan.

Ja vasta sen jälkeen olisi rummutettu ennakkoasetelmiltaan äärimmäisen mielenkiintoista kauden huipennusta, matkaa kohti Kanada-maljaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös