Mielipide

Miro Heiskanen ansaitsisi sittenkin Norris Trophyn tällä kaudella

NHL / Kolumni
Miro Heiskanen on kirinyt mukaan keskusteluun NHL-kauden parhaasta puolustajasta, mutta ruotsalaisen lyömiseen se ei taida lopulta riittää.

Kyllä se pitää uskoa, vaikka ennen maaliskuuta asia tuntui kaukaiselta.

Miro Heiskasen järisyttävän vahva jälkimmäinen puolisko runkosarjasta on nostanut hänet vähintään jopa todennäköiseksi Norris Trophy -ehdokkaaksi.

Jos Heiskanen jatkaa nykyvireessään runkosarjan loppuun asti, silloin hänen pitäisi olla hyvinkin mahdollinen voittaja. Toki NHL:ssä palkitsemisiin vaikuttavat pelaamisen lisäksi muutkin seikat, mutta näin sen pitäisi olla.

Erik Karlsson on pomminvarmasti kolmen kärjessä Norris-äänestyksessä. Hänen lisäkseen onkin sitten vaikeampi nimetä muita ehdokkaita. Cale Makar lienee myös todennäköisesti kärkikolmikossa, vaikka hänellä on ollut loukkaantumisia.

Norris Trophyn jaossa ratkaisee merkittävästi tehopisteet, vaikka miten haluaisi itse puolustuspelaamisen vaikuttavan valintoihin. Palkinto menee käytännössä aina paljon pisteitä tekevälle puolustajalle.

Aiempina kausina Heiskasen on pitänyt Norris-kisasta ulkona liian matalat tehopistemäärät. Vaikka Heiskasen tilastot olivat vakuuttavia jo ennen tätä kautta, alle 40 tehopisteellä ei kruunata pelipaikkansa parhaaksi.

Nyt Heiskasen tahti enteilee jääkiekkoon huonosti istuvalla tasaisen vauhdin taulukolla 70 tehopistettä. Se olisi liki kaksinkertainen määrä hänen aiempaan parhaaseen kauteensa verrattuna.

Se olisi myös toinen kerta NHL:n historiassa, kun suomalaispuolustaja rikkoisi 70 pisteen rajan. Aiemmin tämän tempun teki Reijo Ruotsalainen kaudella 1984–85.

Ei Heiskanen tietenkään ole ollut dramaattisesti parempi pelaaja kuin aiemmin NHL-urallaan. Ratkaisevat tekijät pistemäärän kasvuun ovat olleet enemmän hyökkäysvapauksia antava Peter DeBoerin pelitapa sekä John Klingbergiltä vapautunut kiekollisen ykköspuolustajan rooli.

On kuitenkin tiedostettava, että Heiskanen tuskin päihittää edes näillä tehoillaan ainakaan Karlssonia, vaikka ruotsalainen onkin ollut puolustamisessa hyvin heikko. Ja vaikka Karlsson on pelannut NHL:n huonoimmassa joukkueessa.

Yleensä äänestyksissä alkukauden suoritukset merkitsevät enemmän, koska silloin luodaan askelmerkit ja mielikuvat voittajasuosikeista. Loppukauden pitää yleensä olla todella hyvä, jotta palkintokisoihin mielii mukaan – kuten Heiskasella on toki ollut.

Heiskanen tuskin päihittää edes näillä tehoillaan ainakaan Karlssonia.

Toisekseen Karlsson on paljon tutumpi pelaaja äänestäjille eli kiekkotoimittajille. Vaikutuksensa on myös sillä, että enemmistö äänestäjistä näkee usein vain vähän Läntisen konferenssin joukkueiden otteluita. Tämä johtaa sitten tehopisteiden tuijottamiseen.

Antaisin pisteitä enemmän arvoa sille, että Heiskanen on pystynyt parantamaan todella paljon kauden loppua kohden ja ennen kaikkea hoitanut puolustuspelin tyylikkäästi tehopisteiden takomisen ohessa. Moderni monipuolisuusihme.

Joka tapauksessa Heiskasta voi kutsua jo nyt kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi puolustajaksi. Aiemmin suomalainen ei ole ollut lähelläkään Norris Trophyn voittoa, ja Heiskasella kyllä riittää pelivuosia sen pokkaamiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös