Mielipide

Miksi NHL:n kurinpito lietsoo väkivaltaa? – George Parrosin toiminta johtaa koston kierteeseen ja loukkaantumisiin

NHL / Kolumni

NHL:n pelaajaturvallisuustyöryhmä on jälleen kerran epäonnistunut tehtävässään. Entisen nyrkkisankari George Parrosin nimellisesti johtava työryhmä lietsoo väkivaltaa pelaajien välille omalla saamattomalla toiminnallaan. Viimeisin esimerkki pitkän esimerkkilistan kärjessä on Tom Wilsonin tapaus, jossa työryhmä langetti kanadalaishyökkääjälle 5 000 dollarin sakot.

New York Rangers otti asiaan jyrkästi kantaa, kun seura omassa lausunnossaan vaati jopa Parrosin erottamista. Seuran mukaan turvallisuustyöryhmä on epäonnistunut tehtävässään, koska se ei antanut pelikieltoa useamman pelikiellon urallaan jo kärsineelle Capitalsin Wilsonille.

Rangersin venäläishyökkääjä Artemi Panarin loukkaantui tilanteessa eikä pysty pelaamaan enää tällä kaudella. Tuota loukkaantumista työryhmän oli toki vaikea estää, eikä AHL-tason nyrkkisankarin kokoonpanossa roikottaminen olisi muuttanut tilannetta mihinkään suuntaan. Sen sijaan mahdolliset seuraavat loukkaantumiset tai aivotärähdykset ovat tulosta Parrosin ja hänen alaistensa päätöksistä.

Rangers ja Capitals kohtaavat toisensa toistamiseen keskiviikkona New Yorkissa. Ei tarvitse olla selvännäkijä arvatakseen, että hanskat putoavat illan aikana useampaan otteeseen. Vaikka Rangers-päävalmentaja David Quinn toppuuttelikin joukkueensa kostonhimoa, ei mikään joukkue halua näyttää pelokkaalta vastustajien silmissä.

Brendan Smithin kaltainen joukkueen isähahmo joutuu mitä todennäköisimmin pudottamaan hanskansa Wilsonin kanssa – ja samalla vastaanottamaan muutaman turhan päähän kohdistuneen iskun.

Sarjan arvokkaimman seuran valovoimaisimman tähden retuuttaminen ei aiheuttanut mitään toimenpiteitä

Samaan hengenvetoon on mainittava entisen Chicago Blackhawksin ja Montreal Canadiensin hyökkääjän Andrew Shaw'n kohtalo. Kovasta pelityylistään tunnetun 29-vuotiaan ura katkesi ennen aikojaan lääkärin kehoituksesta. Turhilla iskuillakin on oma hintansa.

Wilsonin käytännön rankaisemattomuudessa oli myös mielenkiintoista se, että sarjan arvokkaimman seuran valovoimaisimman tähden retuuttaminen – josta aiheutui kauden päättävä loukkaantuminen – ei aiheuttanut mitään toimenpiteitä tähtiensä arvon tiedostavan NHL:n johdossa. Jos LeBron Jamesia tai Patrick Mahomesia kohdeltaisiin samalla tavalla kaltoin, Pohjois-Amerikan päivittäiset 24/7 -urheiluohjelmat pitäisivät aiheen esillä viikkojen ajan.

Nyt Panariniin kohdistunut väkivalta sivuutettiin täydellisesti, sillä Wilsonin sakot tulivat vain ja ainoastaan toisen venäläishyökkääjä Pavel Butšnevitšin lyömisestä.

Pelaajien välisestä kunnioituksesta puhutaan paljon, mutta eivät omenat putoa kauas puusta myöskään penkin takana

Pelaajille jaettavat sakot ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka hajalla koko NHL:n kurinpito oikeasti on. Pelaajayhdistys on neuvotellut työsopimukseen mahdollisimman alhaiset sakkotuomiot eikä omistajia suoraan sanoen kiinnosta sakkojen minini- tai maksimisuuruus. Yhdistys on myös nopesti paikalla, kun pelaajat anovat pelikieltojensa lyhentämistä.

Pelaajien välisestä kunnioituksesta puhutaan paljon, mutta eivät omenat putoa kauas puusta myöskään penkin takana. Capitalsin päävalmentajan Peter Lavioletten kommentit eivät anna kovin mairittelevaa kuvaa liigan toimijoiden ajatuksista.

– Minun mielestäni kyseessä oli normaali maalineduskahakka. Fyysistä peliä. Tätä tapahtuu usein, Laviolette totesi. 

Laviolette myös vähätteli maaliskuussa Wilsonin taklausta Boston Bruinsin puolustaja Brandon Carloon. Tuolloin tuloksena oli seitsemän ottelun pelikielto.

Mitättömät, pelaajien itse määrittelemät, sakkorangaistukset eivät katkaise väkivallan kierrettä. Pitkiä ja oikeasti merkityksellisiä pelikieltoja jaetaan edelleen erittäin harvoin. NHL:n pelaajaturvallisuustyöryhmä on valinnut oman oikeusjärjestelmänsä ja siinä oikeutta saavat ne, ketkä ovat valmiita uhraamaan oman terveytensä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös