Mielipide

Miikka Salomäki on Predatorsin verta hikoileva sankari

NHL / Kolumni
Kaikki tuntevat Connor McDavidin ja Patrik Laineen, mutta NHL on täynnä duunareita, jotka antavat jäällä kaikkensa peli toisensa jälkeen. Yksi heistä on suomalainen Miikka Salomäki, joka on kipujenkin kanssa taistellut tietään taalajäille.

Miikka Salomäki on yksi NHL:n arjensankareista, joista ei kirjoitella lehdistössä liikaa. Duunari, joka tekee pyyteetöntä työtä illasta toiseen. Vetää harjoitukset vähintään yhtä kovalla intensiteetillä, kuin joukkueen supertähdet. NHL:ssä myös nämä alempien ketjujen hyökkääjät ovat taidoiltaan usein lähellä maailmaneliittiä. Heillä on vain omanlainen rooli joukkueessa.

Salomäki on aloittanut kuudennen kautensa Pohjois-Amerikassa. Hieman yli puolet pelaamistaan otteluista suomalainen on pelannut NHL:n puolella Nashville Predatorsin huippujoukkueessa. Suhdeluku voisi olla isompikin, mutta loukkaantumiset pitivät hyökkääjän sivussa lähes koko 2016-17 kauden.

25-vuotiaan suomalaisen uralle on loukkaantumisia mahtunut. Eikä ihme, sillä Salomäki antaa jäällä joka ilta kaikkensa. Nuorten MM-kisoissa 2012 suomalaishyökkääjä sai kovan iskun pernaansa ja joutui turnauksen loputtua pariksi päiväksi sairaalahoitoon. Tälli oli tullut jo toisessa ottelussa, mutta vatsakivuista huolimatta Kärpät-kasvatti antoi kaikkensa myös pronssipelissä, jonka jälkeen hän pyörtyi.

Loppuvuodesta 2016 Predators-pelaajan reisi leikattiin kiireellisesti ja pelastettiin samalla hänen uransa, vaikka kyseinen kausi jäikin hänen kohdallaan alle kymmenen ottelun mittaiseksi.

Vastaava loukkaantumishistoria ja lisättynä tehtyjen maalien vähyys herättää kenties joitakin hämmästelemään NHL-uran jatkumista. Vaikka Salomäki ei pelaakaan huippujoukkueen kaikkia otteluja, niin luotosta kertoo kesällä solmittu kahden kauden jatkosopimus.

Predatorsilla on laajan pelaajamateriaalinsa ansiosta mahdollisuus kierrättää raskaan työn raatajia illasta toiseen. Salomäen kanssa alempien ketjujen oikean laitahyökkääjän paikasta kamppailevat ainakin Ryan Hartman, Austin Watson ja Frédéric Gaudreau. Illasta toiseen täytyy laittaa parastaan − ilman lehtiotsikoita − jotta säilyttää paikkansa kokoonpanossa. 

salomäki taistelee joukkueen eteen, vaikka verta hikoillen

Nelosketjun "predatorit" päävalmentaja Peter Laviolette laittaa jäälle tiukissa paikoissa. Kun vastustajan ihon alle täytyy päästä tai kiekko saada vietyä omasta päästä hyökkäyspäähän, niin nelosketju on todennäköinen valinta. 

Predators-tähdet Ryan Johansen ja Filip Forsberg saavat ansaitsemaansa huomiota huikeilla suorituksillaan. He iskevät kiekkoa verkkoon illasta toiseen. Kuitenkin myös Salomäen kaltaiset kiekkosankarit ansaitsevat ihailua ja kiitosta. He eivät ehkä tee suuria pistemääriä, mutta voivat saada vaikkapa Patrik Laineen pelin sekaisin ja tuloksena onkin kuusi minuuttia jäähyllä istumista eikä yhtään tehopistettä.

Laviolette tietää, että Salomäki taistelee, vaikka verta hikoillen. Siksi hän on kiitoksensa ansainnut. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös