Mielipide

Miikka Kiprusoffin tarina on kuin eepos, jota luetaan vielä vuosienkin päästä

NHL / Kolumni
Miikka Kiprusoff kohoaa yksiselitteisesti urheilumaailman poikkeuksellisimpien hahmojen joukkoon. Hänen mystisen hahmonsa takaa paljastuvat vertaansa vailla olevat taidot, saavutukset ja tinkimätön omistautuminen lajille vahvistaen hänen legendaarista asemaansa. Matka arvostetuksi NHL-maalivahdiksi on itsessään eepos, täynnä inspiraatiota.

Suomalainen rujous on kuin virkistävä puhuri, joka kulki Miikka Kiprusoffinkin kaltaisen mestarin matkassa. Tämä luonteenpiirre heijastaa sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä ilman ylimääräisiä krumeluureja, keräten ansaittua tunnustusta maailmanlaajuisesti.

Suomalaiset ovat osoittaneet kykynsä kestää vaikeuksia ja ratkoa haasteita vaatimattomasti ja suoraviivaisesti, ikään kuin heidän elämänsä olisi Kalevalan vaativa seikkailu.

Tämä suomalainen mentaliteetti, jossa päämäärät saavutetaan kuin taikasanojen hiljaisella lausumisella, on hankkinut arvostusta ympäri tellusta. Suomalainen rujous heijastaa arvokasta ominaisuutta, missä vahva tahto ja kestävyys ovat avainasemassa.

Tällainen oli myös maailman huipulle noussut Kiprusoff.

***

Kiprusoff oli kuin jäämies kaukalossa, aivan kuten Kimi Räikkönen formuloissa. Kumpikaan ei kaivannut ylimääräistä mediahuomiota tai valokeilaa.

He keskittyivät omaan juttuunsa: Kiprusoff torjumiseen ja Räikkönen ajamiseen, aivan kuin Väinämöinen ja Lemminkäinen taistelemassa omissa kohtaloissaan. Molemmat suomalaiset supertähdet olivat tunnettuja vähäpuheisuudestaan, mutta samalla hellä oli pilkettä silmäkulmissaan.

Ei pidä ymmärtää väärin. Töksäyttelyt ja kameroiden välttely kertoivat vain siitä, että he arvostivat keskittymistä olennaiseen. Suomalainen puhuu silloin, kun on asiaa, ja turhalle small talkille ei ole tilaa, ja tämä pätee myös Kiprusoffiin. Kaikki muu oli vain kuorrutetta.

Aivan kuten Väinämöinen Kalevalassa, Kiprusoff oli mestari omalla alallaan, ja hänen taitonsa olivat vertaansa vailla. Vastoinkäymisistä huolimatta heidän sinnikkyytensä ja päättäväisyytensä ohjasivat heidät kohti sankaritekoja.

***

Koko uransa ajan Kiprusoff on kahminut tunnustuksia, kuten Vezina Trophyn, William M. Jennings Trophyn ja olympiapronssia. Hänen suorituksensa ja poikkeukselliset torjunnat tekivät hänestä seuralegendan ja yhden aikakautensa parhaimmista maalivahdeista.

Kiprusoffin vaikutus ulottui kauas jäähallin rajojen ulkopuolelle, jättäen pysyvän jäljen jääkiekkomaailmaan. Hänen päättäväisyytensä, työmoraalinsa ja intohimonsa toimivat innoituksena kaikille urheilun pariin pyrkiville. Kiprusoffin vaikuttava matka tulee elämään ikuisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös