Mielipide

Mielikuvat Hrachovinasta mestarivahtina sikseen – Christian Heljanko on Tapparan kiistaton ykköstorjuja

LIIGA / Kolumni

Voittava maalivahti on vaikeasti määriteltävä käsite. Tapparan Dominik Hrachovinan viimeksi aloittama ottelu päättyi voittoon, mutta joukkue ehti kuitenkin menettää 4–1- ja 5–3-johdot.

Maalivahdin ei voi olettaa torjuvan jokaista puolustuksen virheestä syntyvää maalipaikkaa, mutta Hrachovinalta on aiemmilla liigakausilla totuttu näkemään myös venymistä.

Christian Heljanko on Tappara-torjujista tällä kaudella venynyt voittoihin.

Neljättä kauttaan Tapparan liigajoukkueessa pelaava Porvoo Huntersin kasvatti on aiemmin jäänyt sekä Hrachovinan että Michael Garteigin varjoon – toistaiseksi ainoa ykkösvahtikausi 2018–19 päättyi pronssille.

Viime kaudella Heljanko menetti ykköstorjujan roolin kesken kauden kanadalaiselle Garteigille, tammi-helmikuussa 2020 Heljangolle kertyi yhteensä vain viisi aloitusta. Garteig oli toki Liigan kiistatonta kärkeä, mutta Heljanko ei ollut merkittävästi huonompi.

Mielikuvissa Hrachovina on mestarivahti ja Heljanko se joku pääkaupunkiseudulta tullut tuuraaja.

Täksi kaudeksi 23-vuotiaan maalivahdin pariksi Tappara hankki 26-vuotiaan tšekkitaustaisen Hrachovinan, joka torjui tamperelaisille keväällä 2017 toisen peräkkäisen mestaruuden.

Hrachovina ei kuitenkaan vakuuttanut kahden kauden aikana sen paremmin KHL:ssä kuin NLA:ssa. Mielikuvissa Hrachovina on mestarivahti ja Heljanko se joku pääkaupunkiseudulta tullut pakollinen tuuraaja.

Viimeistään tällä kaudella Heljanko on kuitenkin todistanut olevansa voittava maalivahti.

Ainoastaan NHL-leirille palannut Ilveksen Lukáš Dostál on torjunut Heljankoa paremmin. Tapparan viiden pelin voittoputkessa Heljanko on ollut maalilla neljässä viime ottelussa ja tullut valituksi tähdistöön kolmesti. Sekä Lukkoa että Kärppiä vastaan hän torjui monta varmalta osumalta näyttänyttä tilannetta.

Lähtökohtaisen ykkösmaalivahdin sivuuttaminen ei toki ole päävalmentajan tai urheilujohtajan näkökulmasta helppoa, mutta pelillisen tason pitää olla ratkaiseva kriteeri. Palkkakustannusten perusteella uransa jo viisi vuotta sitten lopettanut Ilja Bryzgalov olisi edelleen Philadelphia Flyersin ykköstorjuja.

Hrachovinan pelatessa Tappara kompuroi, Heljangon kanssa napsuu voittoja. Pelaavan maalivahdin valintaan ei tarvita tämän kummempaa metodia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös