Mielipide

Mestis päätti katsoa viimeisenkin kortin – kauden jatkumisella olisi moninaisia merkityksiä

MESTIS / Kolumni
Mestiksen hallitus tiedotti maanantaina, että sarja pyrkii edelleen löytämään ratkaisuja, jotta kausi saataisi pelattua loppuun, vaikka sitten tyhjille katsomoille. Kauden jatkumisella olisi moninaisia seurauksia.

Mestiksen hallitus linjasi maanantai-iltana, että sarjan ja seurojen yhteinen tahtotila on edelleen löydää keinoja kauden pelaamiseksi loppuun, vaikka sitten tyhjille katsomoille. Käytännössä kauden jatkuminen vaatisi, että seuroille myönnetään valtion suunnalta taloudellista tukea.

Mestiksen asema suomalaisessa urheilukentässä on heikentynyt tasaisesti viime vuosina, joten päätös viimeisenkin kortin katsomisesta on rohkean oikea. Mahdollisuutena on lisätä sarjan uskottavuutta ja houkutella jopa uutta yleisöä pelien pariin, kun iso osa muusta urheilusta on tauolla.

Mestis-mestaruuden jakamatta jääminen toista kertaa peräkkäin taas olisi tyly kolaus entisestään ryvettyneelle sarjan imagolle.

Parhaimmillaan Mestis-kiekkoilu on pienempien paikkakuntien yhteisöissä merkittävä tekijä, joka antaa paikallisille aihetta torikeskusteluihin, ylpeyteen ja myös kritiikkiin. Sillä, että oman kylän joukkueen pelejä pääsee seuraamaan, vaikka sitten ruudun läpi, on varmasti vaikutuksia yhden jos toisenkin kiekkojännärin henkiseen hyvinvointiin. Hallilla tapahtuvat kohtaamiset ovatkin sitten jo aivan oma lukunsa tässä kontekstissa.

Pelien jatkuminen olisi askel kohti normaalia monen ihmisen arjessa, vaikka hallille ei päästäisikään.

Mitä tapahtuu, jos sadat, eteenpäin urallaan pyrkivät pelaajat ovat syksyyn saakka pelaamatta?

Seurat luovat myös työpaikkoja paikallisesti sekä välillisesti, minkä lisäksi niillä on edelleen paikkansa suomalaisen jääkiekon pelaajapolussa.

Mitä tapahtuu, jos sadat, eteenpäin urallaan pyrkivät pelaajat ovat syksyyn saakka pelaamatta ja jopa ilman joukkueharjoituksia?

Siinä tapauksessa voidaan varmuudella sanoa, että seuraukset eivät ole ainakaan positiivisia.

Mestiksen hallitus toimi siis fiksusti, koska päätöksiä tukipaketeista on viimeisimmän tiedon mukaan tulossa jo lähiviikkoina. Fakta on se, että kausi ei voi olla enää pitkään tauolla, jos sitä aiotaan jatkaa.

Fakta on myös, ettei Mestis-seurojen taloudellinen tilanne mahdollista kauden jatkamista omin resurssein. Ei ole myöskään kiveen hakattua, onko se mahdollistavatko sitä kaikkien seurojen osalta edes tuet, jotka olisivat yhteensä joidenkin satojen tuhansien eurojen suuruiset.

Edellä lueteltu lista positiivista vaikutuksia on kuitenkin sen verran pitkä, että Mestis tekee oikean päätöksen, kun ottaa pari viikkoa aikalisää, odottaa päätöksiä tuista ja yrittää vielä kerran.

» Lähetä palautetta toimitukselle