Mielipide

Menneisyyden kahleista irtautuminen kirkastaa JYPin tulevaisuutta, mutta tällä kaudella aurinko pysyy vielä pilven takana

LIIGA / Kolumni

Viime kausi oli monellakin tapaa symbolinen JYPille, vaikka tuloksellisesti se oli seuran koko Liiga-historian heikoin. Symboliikka tiivistyi kahteen asiaan – viimeisten menestysvuosien tukipilarien hyvästelyyn ja nuorten pelaajien sisäänajoon.

Kauden viimeisessä ottelussaan JYP sanoi Jarkko Immoselle, Jani Tuppuraiselle sekä uransa siihen paikkaan päättäneille Mikko Kaltevalle ja Ossi Louhivaaralle kiitos ja näkemiin. Vaikka moni seuran fani olisi varmasti mielellään suonut Immosen ja Tuppuraisen jatkavan JYPissä uransa loppuun asti, teiden erkaneminen oli tässä kohdin täysin oikea ratkaisu.

Aikansa kutakin. JYPille Immonen ja Tuppurainen alkoivat ajan myötä olemaan menneisyyden riippakiviä, jotka toivat seuralle lähinnä vain nostalgia-arvoa. Urheiluorganisaatiolle luonnollinen askel on uskallus päästää nostalgiasta irti, kun tavoitteena on pitkäjänteinen kehitys kohti menestystä.

JYPille nostalgiasta pääseminen tuli otolliseen saumaan. Seuran kurssi oli ollut pääsääntöisesti laskusuunnassa kevään 2012 mestaruudesta lähtien, ja viime kauden fiasko oli selvä pohjakosketus. JYP alkoi panostaa voimakkaasti nuoriin pelaajiin jo viime vuonna, ja tällä kaudella nuorten merkitys korostuu vanhojen partojen poistuttua.

Alkavan kauden nuorimman Liiga-joukkueen ottaa komennettavakseen Jukka Ahvenjärvi, joka saa hienon palkinnon vuosien työstään jyväskyläläisen jääkiekon eteen. Varsinkin Ahvenjärven luotsatessa D Teamia ja JYP-Akatemiaa Mestiksessä käsite Jusun koulu muodostui ilmiöksi. Ahvenjärven alaisuudesta moni pelaaja ponnisti kansainvälisille kentille tai tähtipelaajaksi Liigaan.

Nyt Jusun koulu siirtyy pääsarjatasolle, eikä kasvukivuilta todennäköisesti vältytä. Useilla lupaavilla hurrikaaninuorukaisilla on vielä roimasti kehityttävää etenkin kokonaisvaltaisessa kollektiivisessa pelaamisessa, mikä näyttäytyi varsinkin viime kaudella ajoittain rumasti.

Suunta on kuitenkin nyt oikea ja seuran kurssi osoittaakin pitkästä aikaa ylöspäin. Harjoitusottelut antoivat toiveikkuutta hyvistä peliesityksistä, ja ennen kaikkea uskottavuuden palautuksesta viime kauden jäljiltä.

Silti on hyvä pitää mielessä, että parempi huominen ei koita hetkessä, vaan tällä kaudella JYP on ennakolta tukevasti sarjan heikoimmassa viidenneksessä. Pudotuspelipaikka olisi joukkueen mestaruus ja se on mahdollisuuksien rajoissa, mikäli nuoret pelaajat osoittavat selvää kehittymistä ja kesän aikana tehdyt useat ulkomaalaishankinnat osuvat nappiin.

JYP on oikealla tiellä, mutta kasvuprosessi on vielä pahasti kesken.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös