Mielipide

Menin kokemaan mediakuutiomanipulointia ja mauttomia kannatushuutoja, mutta näinkin rehdin jääkiekko-ottelun

LIIGA / Kolumni

Edellisen kotipelinsä jälkeen Ilves sai tiukkaa kritiikkiä vierasjoukkue Sportin valmentajalta Risto Dufvalta mediakuution hyödyntämisestä päätuomareiden manipuloinnissa. Väitteisiin otti kantaa myös MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen.

Ilveksen myynti- ja tapahtumapäällikkö Lasse Fihl kiisti manipulointiyritykset ja linjasi seuran jatkavan samaan malliin. Ilveksen seuraava vastustaja Nokia-areenalla oli samoista paikoista kuuden parhaan joukossa taisteleva TPS, joten halusin tarkastella, kuinka kotijoukkue hyödyntäisi mediakuutiotaan.

Ottelun ainoa polemiikkia herättänyt tilanne oli TPS-hyökkääjä Kasper Koskisen luistelu päin Ilves-maalivahti Marek Langhameria – tilanteesta tuomittiin viiden minuutin jäähy ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tuomarilinjasta saa olla eri mieltä ja tuomareita pitää olla mahdollisuus kritisoida, mutta kritiikin pitää kohdistua työskentelyyn eikä tuomareihin ihmisinä.

Lehdistötilaisuudessa vierasjoukkueen valmentaja Jussi Ahokas paheksui mediakuutiomanipuloinnin sijaan, kuinka Langhamer "teki kuolemaa, mutta jatkoi pelaamista". Kotijoukkueen päävalmentaja Antti Pennanen puolestaan peräänkuulutti pelaajilta vastuuta, olihan tšekkitorjujaa osuttu päähän myös edellisessä ottelussa.

Kyseinen tilanne ei kuitenkaan ollut jäähyn tuomitsemisen näkökulmasta millään lailla kiistanalainen, kuten ei mikään muukaan pelitilanne. Pari kertaa kummankin joukkueen kannattajat reagoivat, kun heidän mielestään selvästä rikkeestä ei vihelletty jäähyä.

Tätä toki tapahtuu aivan jokaisessa jääkiekko-ottelussa, ja Ilveksen mediakuution käyttöä ei voi TPS:ää vastaan parhaalla tahdollakaan paheksua.

En tiedä, kuinka laajasti Dufva oli tehnyt taustatyötä aiemmista otteluista ennen kuin heitti syytöksiä Ilveksen suuntaan – vai oliko kenties kyseessä spontaani tunteenpurkaus – mutta itse linjaan yhden ottelun otannalla Ilveksen mediakuution käytön asialliseksi.

Kun puhutaan Ilveksestä kotijoukkueena ja tuomaritoimintaan vaikuttamisesta, ei voi olla mainitsematta kannattajaryhmä Osasto 41:n yhteishuutoa "Huono tuomari, huono ihminen". Tämä yksiselitteisen mauton ja loukkaava huuto on jopa otettu häpeilemättä mukaan seuran keskustelupalstalle osana listaa kannattajaryhmän lauluista ja huudoista.

Tuomarilinjasta saa olla eri mieltä ja tuomareita pitää olla mahdollisuus kritisoida, mutta kritiikin pitää kohdistua työskentelyyn eikä tuomareihin ihmisinä. TPS-ottelu oli onneksi tuomaritoiminnan puolesta sen verran kiistaton, ettei tätä mauttomuutta tarvinnut kuunnella.

Asiallista kannustusta kuitenkin riitti – samoin neutraaleja mutta informatiivisia hidastuksia. Tällä linjalla on hyvä jatkaa.

Olen kuitenkin aiemmin todistanut paikan päällä tai tv:n välityksellä, että kyseinen huuto on saanut alkunsa verrattain helposti – pari kotijoukkueen näkökulmasta epäreilua vihellystä tai viheltämättä jättämistä, niin "kannattajat" keskittyvätkin solvaamaan työtään tekeviä ihmisiä.

Oli taustalla sitten Dufvan lausunnon aikaansaama mediapaine tai kiistanalaisten tilanteiden puute, TPS-ottelun seuraaminen paikan päällä oli joka tapauksessa nautinnollista. Tuomarit saivat työrauhan niin mediakuutiolta kuin kotijoukkueen kannattajien herjoilta.

Asiallista kannustusta kuitenkin riitti – samoin neutraaleja mutta informatiivisia hidastuksia. Tällä linjalla on hyvä jatkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös