Mielipide

Maso Lehtosen valmentajauran seuraava luonnollinen kehitysaskel on Liiga

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Suomalaisen valmentajalegendan Erkka Westerlundin mukaan kiekkovalmentajaksi huipputasolle on kaksi tietä: "Yksi reitti on edetä vahvan pelaajauran tuomalla nimellä ja uran aikana luoduilla suhteilla. Toinen tie on tulla valmentajaksi esimerkiksi kansainvälisen koulutusohjelman kautta Vierumäeltä". Viime vuosina Vierumäen systeemiä ravistelleista valmentajista paras esimerkki on Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen. Mestiksessä RoKia valmentavalla Maso Lehtosella on mahdollisuus tuoda Liigaan seuraava raikas tuulahdus.

Kun RoKi julkaisi uudeksi päävalmentajakseen Maso Lehtosen, ihmetteli moni, miksi osoite ei ollut jo Liiga. Projekti Imatralla Ketterän päävalmentajana oli tuonut Mestiksen parhaan valmentajan palkinnon sekä kaksi mestaruutta. Seuraava luonnollinen kehitysaskel Lehtosen valmennusuralla olisi siis ollut Liiga.

Pohjoisessa ensimmäisen kauden päätteeksi palkintokaappiin tulivat seuran ensimmäiset, pronssiset Mestis-mitalit ja tällä kaudella joukkuetta pidetään jopa yhtenä mestarisuosikeista. Lehtonen on siis jatkanut kovien näyttöjen lyömistä pöytään.

Kun Lehtonen uutisoitiin laajalti HPK:n seuraavaksi päävalmentajaksi, aiheutti suurta ihmetystä usealta suunnalta, miten joukkue voi luottaa niin kokemattomaan pääkäskijään.

Tässä kohtaa pääsemme Mikkelin Jukurien päävalmentajaan Olli Jokiseen. Jokisen siirtoa Mikkeliin päiviteltiin ja jopa tuomittiin medioissa, kun Jukurit tiedottivat päävalmentajastaan. Vaikka Jokisella on pitkä ja menestyksekäs ura pelaajana, se ei tarkoittanut, että kokemusta valmentajana olisi riittävästi.

Tämä poiki monia kirjoituksia pitkin kautta, mutta kauden päätteeksi Jukurit runkosarjan kakkoseksi luotsannut Jokinen palkittiin Liigan parhaana valmentajana. Mielenkiintoiseksi tämän teki se että Kalevi Numminen -palkinnon saajan valitsevat jääkiekkotoimittajat, jotka hänet ja joukkueen olivat aikaisemmin tuominneet.

Pääsemme asian ytimeen. HPK ei kuvittele että Lehtonen on päävalmentaja joka heti tuo menestyksen. Kyse on projektista, joka kantaa menestykseen pitkällä tähtäimellä ja sellaisen projektin Lehtonen on jo vetänyt Imatralla, ja vetää parhaillaan Rovaniemellä. Esimerkiksi MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvosen mukaan Lehtonen ei tuo mitään pelillistä uutta seuraan, mutta tästä olen eri mieltä.

Lehtonen on menestynyt Mestiksessä, joten hänen kokemuksensa tulevat niistä kaukaloista. Sillä pelikirjalla hän ei voi suoraan lähteä Liigaan, mutta varmasti tulee maustamaan pelitapaansa niillä vahvuuksilla. Hänellä on myös paljon tietoa toiseksi korkeimmalta sarjatasolta, joten voi olla että HPK:n kokoonpanossa tullaan näkemään hänen valmennuksessaan useampikin sellainen pelaaja, joka nyt kiekkoilee Mestiksessä.

Katsoessa HPK:n ensi kauden sopimustilannetta huomaa, että alakerta on melko pitkälle valmis. Puolustuksessa on kokemusta ja nuoruutta ja se on monipuolinen, joten sen päälle on hyvä lähteä rakentamaan. Hyökkääjien osalta on sen sijaan paljon avoimia kortteja, mutta se voidaan nähdä mahdollisuutena parantaa joukkuetta. On todella mielenkiintoista seurata minkälaista hyökkäystä joukkue alkaa rakentamaan puolustuksensa eteen.

Hämeenlinnassa alkaa siis uusi projekti ensi kaudella. Se etenee pala kerrallaan yhdessä töitä tehden ja kasvaen, ja ehkä jo kahden-kolmen kauden päästä HPK taistelee Lehtosen johdolla uskottavasti seuran kolmannesta mestaruudesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös