Mielipide

Manta suojaan, Jääkiekkoliitto!

MAAJOUKKUE / Kolumni
Vastuullisuus. Teema, jota jokainen työ- ja muukin yhteisö nykyään pohtii − tai ainakin pitäisi pohtia. Jääkiekkoliiton tehtävä on suojata arvokasta kulttuuriperintöämme − nyt on tässä vastuunkannon paikka.

Yli puolet suomalaisista katsoi sunnuntain MM-finaalia. Koko maa meni sunnuntai-iltana sekaisin maailmanmestaruudesta. Spontaanit ilon juhlat alkoivat liki jokaisella paikkakunnalla, samalla viimeistään nyt juhlittiin myös pandemian jälkeistä aikaa. Kuohuviinit poksahtelivat, Suomen liput liehuivat ja valtava riemunpurkaus täytti Suomen. Juhlat sujuivat pääosin hienosti ja iloisissa tunnelmissa.

Valitettavasti juhlien jälkinäytös oli karu. Rikosilmoitus Turun torin tärvellyistä paviljongeista, Ravintola Kappelin peltikatolla sekä raitiovaunupysäkkien katolla pomppineet ihmiset ja jopa työkaluin varustautuneet fanit purkamassa Havis Amandan ympärille rakennetut vaneriaidat. Pää edellä lyhtypylväästä pudonnut fani Tampereella.

Helsinki tilasi kuvanveistäjä Ville Vallgrenilta naisfiguurin 116 vuotta sitten Helsingin symboliksi. Vallgrenin suunnittelema pronssipatsas symboloi merestä nousevaa kaupunkia, Itämeren tytärtä. Keimaileva Helsinki-neiti sai pian kutsumanimekseen Havis Amanda ja sitä olivat paljastamassa aikansa huipputaiteilijat kuten Eero Järnefelt ja Eliel Saarinen. Esimerkiksi taidemaalari Pekka Halosen mukaan "Vallgrenin merenneito on hauskin ja viattomin tyttö koko Helsingin kaupungissa."

"Manta" on kestänyt niin ylioppilaiden yli satavuotisen lakitusperinteen kuin sisällis- ja maailmansodat ja on yksi Helsingin maamerkeistä. Manta on nähnyt niin presidenttien hautajaiset kuin suuret kansalliset juhlahetketkin. Se on myös teknisesti ainutlaatuinen, valultaan vain neljä millimetriä paksu patsas.

Vaikka Mantaan on kiipeilty voitonjuhlissa ennenkin, jotain uusia rajoja ylitettiin. Kansa, joka luottaa viranomaisiin globaalisti eniten päätti mennä moisista vaneriaidoista läpi että heilahtaa − kuin jonkinlaisena kapinariittinä.

Spagettigatesta kulttuurin suojelemiseen, kiitos

Jääkiekkoliiton tuotto vuosien 2022 ja 2023 maailmanmestaruuskilpailuista on kahdeksannumeroinen. Lajin asema suomalaisten sydämissä on vahva ja yritysten tuki taattua. Samaan aikaan liitto lupaa vastuullisuusperiaatteissaan tehdä omalta osaltaan parhaansa "vastuullisuuden kaikilla osa-alueilla joihin voimme vaikuttaa, mutta haastamme talkoisiin mukaan kaikki lajitoimijat roolista riippumatta. Vastuullisuus on koko jääkiekkoperheen yhteinen asia."

Nyt liitolla olisi oivallinen paikka näyttää vastuullisuutta koko kiekkoperheen puolesta, vaikka lajissa viljeltyjen loputtomien Linna-sitaattien  mukaan toki "mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa".

SJL ei ole vastuussa Mantaan kiipeilevistä tositv-tähdistä tai muistakaan faneista, mutta sillä on nyt ainutlaatuinen goodwillin paikka. Ilmainen vinkki liitolle: esimerkiksi rovaniemeläinen, leikkipaikkojen kiipeilytelineitä valmistava yhtiö voisi rakentaa Havis Amandan ympärille siirrettävän telineen, jolla patsaan turmeleminen voitaisiin ehkäistä ja myös kiipeilevien fanien turvallisuus olisi paremmalla tasolla. Muutoin vielä näemme joskus yön, jolloin Mantan pää taittuu vahingossa leijonapaitaisen fanin kainaloon.

Muidenkin tukijoiden mainoksia voitaisiin myydä rakennelman kylkeen, ja seuraavatkin kultajuhlat voitaisiin järjestää komeasti. Lisäksi nyt saavutetusta kisatuotosta varmaankin liikenisi pieni osa myös historiallisen, suojellun ravintolakohteen katon paikkaamiseen.

Tämä olisi todellista vastuullisuuden osoittamista − sen julkikuvan sijaan, jossa kiekkovaikuttajat käyttävät energiansa selvittääkseen "ihmisoikeusrikkomusta", missä joukkueen kulttipelaaja joutui olemaan viikon koronakaranteenissa ja syömään spagettia.

Saa suorittaa, Harri Nummela.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös