Mielipide

Maalivahtilupaus Spencer Knightin hoito-ohjelmaan meno on vahva satsaus tulevaisuuteen

NHL / Kolumni
NHL:n ja NHLPA:n ohjelmassa hoidetaan mielenterveys- ja riippuvuussairauksia, joiden ennuste on parempi, kun ne hoidetaan aikaisin.

Florida Panthersin 21-vuotias maalivahti Spencer Knight on määrittämättömän ajan sivussa peleistä, koska huippulupaus osallistuu NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n hoito-ohjelmaan, joka on tarkoitettu mielenterveys- ja riippuvuussairauksista kärsiville.

Knight teki syksyllä Panthersin kanssa kolmen vuoden jatkosopimuksen 4,5 miljoonan dollarin vuosiansiolla, mutta kuluva kausi on ollut takapakkia nuorukaisen kehityksessä – hoito-ohjelmaan osallistuminen voi liittyä tai olla liittymättä peliesityksiin.

Huomionarvoisinta tilanteessa on kuitenkin se, että ongelmaan puututaan ajoissa.

Knight varattiin ensimmäisellä kierroksella 13. pelaajana vuonna 2019, ja koska maalivahdin varaamista aikaisella vuorolla pidetään riskialttiina, uskallan tehdä johtopäätöksen, että Panthers tutki tarkkaan nuorukaisen taustat ennen kuin häneen käytettiin kallisarvoinen varausvuoro.

Hoitoon pääsy ja toipuminen on luonnollisesti tärkeintä Knightille itselleen, mutta uskon myös Panthersin hyötyvän urheilullisesti

Uskallan siis olettaa, että mikä onkaan syy Knightin osallistumiselle hoito-ohjelmaan, se alkoi oireilla näkyvästi vasta varaamisen jälkeen. NHL-uran alussa ilmennyt hoidontarve saattaa herättää epäilyksiä, kuinka Knight pystyy pelaamistaan jatkamaan.

Mielenterveys- ja päihdeongelmien kohdalla toipumisennuste on kuitenkin sitä parempi mitä aiemmin hoito päästään aloittamaan. Knight on edelleen yksi pelipaikkansa lahjakkaimmista yksilöistä, ja koska yhdysvaltalaislupaus on vasta uransa alussa, on hoidon päätyttyä luvassa vielä paljon pelivuosia.

Hoitoon pääsy ja toipuminen on luonnollisesti tärkeintä Knightille itselleen, mutta uskon myös Panthersin hyötyvän urheilullisesti – nimenomaan pitkällä tähtäimellä.

Kolmivuotinen jatkosopimus astuu voimaan tämän kauden päätteeksi. Siltasopimuksen päättyessä Knight on vasta 25-vuotias eli maalivahdiksi edelleen nuori mutta tasonsa jo todennäköisesti vakiinnuttanut luottotorjuja.

Hoito-ohjelmaan käytetty aika maksaa todennäköisesti itsensä moninkertaisena takaisin.

Kirjoittaja on mielenterveys- ja päihdetyön ammattilainen.

» Lähetä palautetta toimitukselle