Mielipide

MM-joukkue, josta ei oikein keksi valitettavaa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen miesten MM-joukkuevalinnat herättävät joka kevät keskustelua riippumatta siitä, keitä leijonapaitaan pukeutuu. Tällä kertaa valituista ei oikein keksi mitään valitettavaa. Se on uutta ainakin tämän jutun kirjoittajalle.

Leijonat valmistautuu vuoden 2021 miesten MM-kisoihin joukkueella, johon GM Jere Lehtinen ja päävalmentaja Jukka Jalonen valmennusryhmänsä kanssa on valinnut monipuolisesti erilaisia pelaajia.

Suomalaiset rakastavat pessimismiä ja muiden arvostelua, joten MM-valinnat ovat meille jokavuotinen perinne. "Päävalmentaja teki väärät valinnat" ja "tämä pelaaja olisi pitänyt ottaa joukkueeseen". Tämän vuoden MM-jengille ei pysty pärisyttämään partaa. Jossittelua on toki aina, mutta suoraa kritiikkiä on nyt vaikea kohdistaa, koska ei voi sanoa, että kukaan pois jätetyistä olisi ehdottomasti jotakuta valittua parempi.

Nyt valittu joukkue edustaa päävalmentaja Jalosen ajattelutapaa ja voimme jälleen kerran luottaa siihen, että MM-kisoihin lähtee paras mahdollinen ryhmä. Tarkoituksena on varmasti jälleen kerran luoda mahdollisimman toimiva joukkue. Vielä, kun otetaan huomioon vastustajien ryhmien rajallisuus, on yhdessä kisoihin valmistautunut ryhmä oiva valinta.

Joukkueesta ei jätetty pois yllättäviä nimiä ja saatiinpa mukaan jopa NHL-statuksella operoiva Olli Määttä. Maalivahtiosasto on hyvällä tasolla, sillä Jussi Olkinuora ja Harri Säteri ovat osoittaneet, että he pystyvät kantamaan joukkuetta varmalla tekemisellään.

Puolustajista KHL-mestarit Ville Pokka ja Oliwer Kaski olivat itsestään selviä ja itseoikeutettuja valintoja, kuten myös Atte Ohtamaa, Miika Koivisto ja Petteri Lindbohm. Muut joukkueeseen valitut puolustajat kilpailevat pelipaikoista ja eivät välttämättä saa edes leimaa kisapassiinsa − 10:stä puolustajasta joku jää auttamattakin siviilitamineissa kentän reunalle, joten EHT:lla hyvin suorittaneet Axel Rindell, nuori Kim Nousiainen ja kumppanit ovat tervetulleita kokeilemaan arvokisakinkereihin.

Hyökkäyskalusto nojaa vahvaan keskushyökkääjäkatraaseen, jossa Arttu Ruotsalainen, Mikael Ruohomaa ja Hannes Björninen ovat osoittaneet olevansa vakuuttavia tekijöitä. Myöskään 36-vuotias Petri Kontiola ei ole mikään arpakortti, vaan hänellä on selvästi annettavaa esimerkiksi ylivoimalle ja ottelun ratkaisuhetkille. Anton Lundellille kisamatka on ensimmäinen monesta arvokisareissusta − täysin ansaitusti. HIFK-nuorukaiselle löytyy varmasti oma ruutunsa.

Laituriosastolta Veli-Matti Savinainen joutui jäämään pois vanhan vamman vuoksi eikä esimerkiksi Eemeli Suomi saanut EHT:lla aivan parasta itsestään irti. Samoista tonteista kilpaili tasapäisesti myös muutama muu pelimies. Maalintekopotentiaalia löytyy HPK-kaksikosta Jere Innala-Valtteri Puustinen ja Tapparasta KHL:ään ponnahtaneesta Niko Ojamäestä.

Liigan finaaleista olisi toki voinut muutaman pelaajan joukkueeseen ottaa, mutta päätös heidän ohittamisestaan tehtiin jo aiemmin, joten se on eri keskustelu. 15:stä hyökkääjästä muutama joutuu joka tapauksessa olemaan katsomon puolella, joten muutama kokeilu-ukkokin mahtuu remmiin.

Kaiken kruunaa leijonakapteeni Marko Anttila, joka nelosketjun adjutantteineen pysäyttää niin Venäjän karhun kuin Ruotsin kolmen kruunun miehistön.

Leijoniin valittiin tälläkin kertaa kilpailukykyinen joukkue ja valinnat herättävät varmasti keskustelua − MM-valinnoista päristely tuntuu olevan suomalaiseen dna:han porautunut ominaisuus. Parhaat mahdolliset tekijät ovat jälleen kerran paperilla ja viikon kuluttua 28 pelaajan nippu alkaa näyttää Latvian MM-jäillä, että he kuuluvat arvokisamiehistöön.

Kyllä ne kansan soraäänetkin sieltä taas vaikenevat. Arvostelu ja epäilys vain kuuluvat maassamme tähän prosessiin. Me suomalaiset olemme jääkiekkoa rakastavaa kansaa ja valittaminen sekä epäily ovat meidän tapamme osoittaa välittämistä maajoukkuetta kohtaan.

Ihanaa Leijonat, ihanaa!

Kirjoittaja matkaa Jatkoajan edustajana Riikaan seuraamaan miesten MM-turnausta ja seuraa Leijonien taivalta kohti maailmanmestaruuden uusimista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös