Mielipide

Lukon mestaruusjuna puksuttaa jälleen − yksikään haastaja ei näytä yhtä valmiilta

LIIGA / Kolumni
Alkukaudella Lukko jyräsi muiden yli mennen ja tullen. Sitten raumalaiset kyykkäsivät hieman, mutta nyt joukkue näyttää jälleen mestarikandidaatilta numero yksi − ja juuri oikeaan aikaan.

Liigan pudotuspelien alkuun on vain noin viikko. Eikä muuten taida juuri kukaan tietää, miten ne pelataan. Tästä huolimatta ratkaisupeleihin etenevät joukkueet alkavat olla pikkuhiljaa selvillä. Rauman Lukko on kohonnut takaisin mestaruusjunan kuljettajaksi.

Lukon ympärillä päävalmentaja Pekka Virran koronatarina on kerännyt kenties enimmät katseet viime aikoina ja aivan ansaitusti. Virran tokeneminen rankan sairastelun jälkeen lähelle työkuntoa on hieno asia.

Hienoa nähdä taas, Pekka Virta!
Kuva © Timo Savela

Myös joukkue on päävalmentajansa tervehtymisen kanssa samoilla vauhdeilla hypännyt takaisin kiinni Kanada-maljan kahvaan. 4−1-voitto TPS:stä viime tiistaina oli raumalaisilta kova hauiksen näyttö sekä turkulaiselle sarjakolmoselle että muillekin Suomen mestaruutta tavoitteleville.

Myös loppuviikon edellinen TPS-kohtaaminen oli tuloksen niukkuudesta huolimatta väkevä esitys Lukolta ja osoitus siitä, missä se menee kilpailijaansa näden.

Lukolla on palaset kohdallaan

Lukon maalivahti- ja puolustusosasto on tällä hetkellä kirkkaasti Liigan parasta. Lassi Lehtinen ja Oskari Setänen tilkitsevät veräjän tuimalla prosentilla ja puolustuksessa vastustajia kurittaa sarjan paras puolustaja Robin Press adjutantteinaan Vili Saarijärvi ja Thomas Grégoire. Puolustuspelin pitävyydestä huolehtii lisäksi jämäkkä Lukáš Klok.

Raumalaisten hyökkäys on myös erittäin hyvin tasapainossa. Daniel Audetten ja Eetu Koivistoisen ketjut ovat juuri niin vaarallisia kuin mestarisuosikilla pitääkin olla. Jos Aleksi Saarela onkin välillä sivussa, odottaa Sebastian Repo lapa pystyssä vastuuta.

Aleksi Saarelan pyssy voi tehdä hurjaa jälkeä pudotuspeleissä.
Kuva © Juuso Koro

Myös tasapainottavat elementit ovat kunnossa Toni Koiviston ja Julius Mattilan kaltaisten pelaajien myötä. Myös jokaiselle muullekin Lukon hyökkääjälle voisi nimetä erityisen roolin, mutta se ei ole tässä nyt tarkoituksena − ryhmä on erittäin hyvin roolitettu, se riittänee perusteeksi.

Muut kandidaatit enemmän tai vähemmän hakoteillä

Lukosta omissa papereissani vahvimman mestarikandidaatin tekee tietysti myös se, mihin heitä voi tällä kaudella verrata. Muista Liiga-joukkueista ei näytä tällä hetkellä olevan sellaista vastusta, joka voittaisi sarjakärjen riittävän montaa kertaa yhden pudotuspelisarjan aikana.

HIFK oli ennen koronaongelmiaan hyvässä kuosissa, mutta heidän iskukyvystään ei ole mitään takeita. Paljon riippuu siitä, kuka pelaajista milloinkin tokenee ja millaiseen pelikuntoon. Kärppien tekeminen on aaltoillut pitkin kautta enkä usko Mikko Mannerin pystyvän enää sopimuksensa viime hetkillä saavan otetta ryhmäänsä.

Vieläkö Mikko Manner keittää yhden mestaruussopan?
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Tamperelaisjoukkueista Ilves näyttää tällä hetkellä terävämmältä kuin Tappara, vaikkakaan kirvesrintoja ei saa koskaan kirjoittaa ulos laskuista pudotuspelien osalta. Kenties paikalliskilpailijat pääsevät mittelemään paremmuudestaan jo keskinäisessä puolivälieräsarjassa, minkä voitto kuulostaa tällä hetkellä omaan korvaani molempien maksimisuoritukselta.

Raimo Helmisen luotsaama TPS on onnistunut säilyttämään jokerikortin leimansa, vaikka ryhmä onkin pelannut tulosten valossa vakuuttavasti oikeastaan pitkin kautta. Joukkueen pelissä on kuitenkin nähtävissä elementtejä, jotka eivät välttämättä povaa keväälle sitä kaikkein kirkkainta kruunua. Esimerkiksi puolustuksen tiiveyden kanssa voi tulla haasteita rutinoituneempia porukoita vastaan.

Turkulaisten ovat kehittäneet peliään isoin harppauksin, mutta mestaruuteen vaadittava silaus varmuutta antaa odottaa itseään. Lukon peli on pysynyt pieniä notkahteluita lukuun ottamatta kasassa kauden alusta lähtien.

Raumalla juhlitaan, ellei jotain taas tapahdu

Lukon tie mitalipeleihin näyttää tällä hetkellä suoralta ja huolettomalta. Tampereelta tai Oulusta ei tule raumalaisille pudotuspelien alkajaisiksi vastaan riittävän tasaisesti suorittavaa rykmenttiä. Uskon, että välieriin selviytyvät ainakin TPS ja toinen Mansen nipuista.

Aivan loppumetreillä Lukon kohtaamat joukkueet ovat tietysti tehneet itsekin monet asiat hyvin päästyään mitalipeleihin, joten raumalaisten on varmasti kohdattava esimerkiksi yhtenäisyyden löytänyt Tappara, maaleja ruiskiva HIFK tai viimeiselle triumfilleen käyvä Mannerin Kärpät. Kuten edellä todettua, Lukolla on pelit ja vermeet näiden kaikkien skenaarioiden varalle.

Eikä tietysti sovi vähätellä päävalmentaja Virran paluuta joukkueen lähelle. Menestyvillä joukkueilla on aina matkan varrella kantoja kaskessa, ja niistä yli pääseminen mittaa ryhmän todellisen lujuuden. Oman ison taistelunsa voittanut Virta antaa Lukolle valtavan henkisen voimavaran, josta ammentaa. Yksilön suuri tarina siivittää joukkueen kohti bestseller-tason kertomusta. Sen Rauman Lukko ansaitsee.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös