Mielipide

Lukko-tähden loukkaantuminen pistää taas miettimään – vuosi vuodelta väsyneempää EHT:ta on vaikea ottaa tosissaan

LIIGA, MAAJOUKKUE / Kolumni
Harjoitusotteluiden leima paistaa EHT-turnauksista läpi joka vuosi räikeämmin. Anrei Hakulisen loukkaantuminen on yksi esimerkki, kuinka hampaat ovat entistä kireämmällä kilpailumuodon suhteen.

Rauman Lukon kannalta pahin kävi toteen torstaina EHT-kauden avauksessa, kun joukkueen tämän syksyn ykköstähti Anrei Hakulinen putosi useaksi viikoksi sairastuvalle Leijonissa tulleen vamman takia.

Alkuun on syytä korostaa, että loukkaantumisen riski on aina olemassa jääkiekossa, ja tämän riskin ovat hyväksyneet myös EHT-otteluihin suostuneet pelaajat.

Sen sijaan ongelma on se, että EHT-otteluissa tulleita loukkaantumisia vieroksutaan aina vain enemmän. Leijonapaidassa iskun vastaanottaminen ei ole enää niin kunniakas asia kuin ennen – etenkään harjoitusotteluissa.

Tämä johtuu EHT-otteluiden yleisestä kiinnostavuuden romahtamisesta. EHT on kiistatta ollut suuri häviäjä, kun jääkiekon tarjonta on kasvanut kuluttajille. Kaikkea ei vain jaksa.

Leijonien kauden avannut ottelu EHT:lla Venäjän korvannutta Sveitsiä vastaan todisti tämän suuntauksen. Turkuun oli saapunut vain hieman päälle 5 000 katsojaa.

Valtamedioista viime kauden MM- ja olympiavoittajan kauden avausta saattoi tuskin edes huomata ennen ottelua.

EHT on kiistatta ollut suuri häviäjä, kun jääkiekon tarjonta on kasvanut kuluttajille.

EHT:sta ei ole sytyttämään ihmisiä, vaikka Leijona-brändi onkin Suomen urheilussa ylivoimainen vetonaula. Sitä se on tosin vain arvoturnauksissa, joissa on oikeasti panosta pelissä.

Tiedän, että ainakin Jukka Jalonen ja Suomen jääkiekkoliitto ovat vahvasti eri mieltä EHT:n merkityksellisyydestä. Keskellä kautta pelattavat maajoukkuetapahtumat ovat olleet Leijonien menestyksen yksi vahvoista kivijaloista, ja liitolle talousvaikutus on ainakin vielä positiivinen.

EHT:n kannattavuutta on kuitenkin vaikea perustella muuten kuin maajoukkueen toiminnan kehittäjänä. Iso ongelma on ollut erityisesti se, että kilpailumuoto ei ole itsessään kehittynyt mitenkään moneen vuoteen.

Kun turnauksen imago näyttää olevan nykyään melko kyseenalainen, ketutuskerroin oman pelaajan loukkaantumisesta maajoukkuetehtävissä on varmasti seurajoukkueiden keskuudessa korkeampi kuin koskaan aiemmin.

Maajoukkue on tästä huolimatta suomalaisessa ja eurooppalaisessa kiekkokulttuurissa niin isossa arvossa, että seurajoukkueiden isompaa ärähdystä EHT:sta on tuskin tulossa.

Toivon mukaan kriittinen keskustelu EHT:n asemasta kuitenkin lisääntyy. Kuinka realistinen vaihtoehto olisi esimerkiksi se, että kesken kauden pelattavat harjoitusmaaottelut lopetettaisiin kokonaan?

Nykytrendin jatkuessa tähän päätökseen lopulta ajaa se, että katsojat hylkäävät lopullisesti turnausformaatin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös