Mielipide

Lukáš Dostál vei Ilveksen identiteetin urheilukassissaan Kaliforniaan − tamperelaisten kyykkäys kielii luottamuspulasta

LIIGA / Kolumni

Ilves on hävinnyt viimeisissä otteluissaan sekä Jukureille että SaiPalle, jotka molemmat majailevat Liigan runkosarjan häntäpäässä. Lisäksi omaa tuskien taivaltaan käyskentelevä JYP iski viisi maalia Ilveksen verkkoon. Vaikka SaiPaa vastaan otteet paranivat kolmannessa erässä ja maaliverkotkin pullistuivat kahdesti, ei kokonaisvaltainen tekeminen ollut lähelläkään alkukauden tasoa.

Alkukauden koko sarjan paras maalivahti Lukáš Dostál pelasi Ilveksen maalilla viimeksi Vaasassa 14. marraskuuta, jolloin Sport kaatui 6−0. Sen jälkeen Ilves on pelannut neljä ottelua, joista vain KooKoota vastaan voi sanoa näkyneen se joukkue, joka dominoi Liigaa alkukaudesta.

Viimeksi perjantaina Ilves oli hätää kärsimässä SaiPaa vastaan, kun lappeenrantalaiset kyykyttivät vieraitaan liki täydet kolme erää. Kentällä nähtiin hampaaton ja sekavasti esiintynyt Ilves-ryhmä, joka ei yhtäkkiä osannutkaan pelata sitä peliä, jonka Jouko Myrrä adjutantteineen oli saanut iskostettua peliin kauden ensimmäisten puolentoista kuukauden aikana. Ville Meskasen ottelun lopun ylivoimamaali teki loppunumeroista tamperelaisnäkökulmasta näennäisen siedettävät.

Tamperelaisten äkillisessä romahduksessa on havaittavissa karmea luottamuspula sekä Eetu Mäkiniemeä että Ville Kolppasta kohtaan. Joukkue oppi Dostálin aikana niin hyvään, että nyt nuoren supermiehen lähdettyä tupsukorvat eivät kykene toimimaan kokonaisvaltaisesti tavallisen maalivahdin kanssa. Paikkoja Ilves kyllä yhä luo, mutta kaikesta tekemisestä paistaa epäluottamus ja jännitys.

Joukkue ei luota siihen, että Mäkiniemi tai Kolppanen hoitaisi rohkeasta viisikkopelistä omiin kääntyneet tilanteet. Tämä epäluottamus näyttäytyy myös siten, etteivät Dostálin varjosta nousevat miehet lopulta saa itseluottamukselleenkaan riittävää pönkkää.

Ilves saattaa joutua vielä luopumaan muistakin NHL-lainoistaan, mutta Dostálin lähtö näyttäisi vieneen joukkueelta sen, mikä tekee mistä tahansa ryhmästä yhtenäisen ja tehokkaan − luottamuksen puutetta ei korvata taitavilla yksilöillä tai näppärillä suunnitelmapiirroksilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös