Mielipide

Liigan sarjajärjestelmäkeskustelua leimaa räikeä ristiriita − Kassakoneen kilinä houkuttelee isoja seuroja urheilullisuuden kustannuksella

LIIGA / Kolumni
Liigan sarjajärjestelmäkeskustelua leimaa räikeä ristiriita. Liiga on saanut kritiikkiä urheilullisuuden puutteesta, mutta samaan aikaan isojen seurojen intressissä on saada Jokereiden kaltainen kassakoneen täyttäjä mukaan.

Kotimainen kiekkokeskustelu on käynyt viime viikkoina kierroksilla Liigan sarjajärjestelmän ympärillä. Mielipiteitä on sinkoillut joka suunnasta ristiin rastiin. Ylimmän sarjatason remontti olisi tarpeen, mutta on syytä pohtia soppaa keittävien tahojen motiivia.

Legendaarinen Juhani Tamminen totesi jo vuonna 2009, että urheilusarjoissa seurataan kolmea asiaa: kuka voittaa mestaruuden, ketkä pääsevät pudotuspeleihin ja ketkä putoavat tai nousevat. Tämä pitää edelleen paikkansa, mutta huoneen lämpötilaa aistiessa tuntuu siltä, ettei urheilullisuus ole edelleenkään tärkein asia isojen seurojen lämpimissä toimistoissa.

Vaikka nimenomaan Liigan urheilullisuus on se, mihin kritiikki on kohdistunut. 

Liiga on ollut käytännössä suljettuna aikaisemmin mainitusta vuodesta alkaen, muutamista kabinettinousuista ja teatterimaisista tasonmittausotteluista huolimatta. Minkä vuoksi sarjajärjestelmään vaaditaan yhtäkkiä näin vahvasti muutosta?

Vastaus löytyy isojen seurojen toimistoista. Tapparan taustayhtiön Tamhockey Oy:n entisen pitkäaikaisen puheenjohtajan Heikki Penttilän kerrotaan lähettäneen "myllykirjeen" Liigalle, jossa kerrotaan isojen seurojen haluavan romuttaa Liigan lisenssijärjestelmän.

Liike-elämässä kannuksensa hankkineiden isojen seurojen puheenjohtajien silmissä vilkkuvat euron kuvat, kun tiistaina SaiPaa vastaan pelattava läpsyttely vaihtuu kassakoneita täyttävään paikallisotteluun.

Mutta miksi vasta nyt? Eikö tilanne ollut täysin sama jo silloin kun pikkubussillinen kiekkopäättäjiä päätti laittaa kioskin kiinni? Luulisi, että pelko kartellista olisi ollut jo tuolloin läsnä.

Syy lienee varsin selvä. Helsingin Jokerit on tullut ryminällä takaisin Suomen sarjoihin ja narripaidat keräävät isoja yleisömääriä niin kotona kuin vieraissa. Liike-elämässä kannuksensa hankkineiden isojen seurojen puheenjohtajien silmissä vilkkuvat euron kuvat, kun tiistaina SaiPaa vastaan pelattava läpsyttely vaihtuu kassakoneita täyttävään paikallisotteluun.

Jokereiden pelilliset otteet ovat olleet ihan kelvollisia, mutta seura on valovuoden päässä liigatasosta urheilullisesti. Kiekko-Espoo voitti Mestiksen viime kaudella, mutta kuluvalla kaudella onkin ollut jo vaikeampaa. Mestiksen urheilulliset lippulaivat tulevat tällä hetkellä Iisalmesta ja Imatralta, joissa taustalla on pitkäjänteinen urheilullisuus keskiössä oleva työ.

Jututin HIFK:n silloista puheenjohtajaa Timo Everiä Luulajassa CHL-finaalin yhteydessä viime helmikuussa. Hänen ilmeensä paljasti paljon, kun kysyin, että mitä ajatuksia se herättää, kun pääkaupunkiseudulta on Liigassa yksi joukkue ja reilun 300 000 asukkaan Kaakkois-Suomesta kolme joukkuetta. 

On toki täysin luonnollista, että isot seurat kasvattavat kakkua mieluummin toisten isojen seurojen kanssa. Siinä vaan unohtuu urheilullisuus, joka pitäisi olla kaiken keskiössä.

Samalla Mestiksen seurat ovat haistaneet veren. TUTO Hockeyn liiga-anomus oli tästä osoitus ja Tampereen KOOVEE kasaa Mestiksen seuroja yhteen ylimääräistä kokousta varten. Määrätietoisesti töitä liigapaikan eteen tehnyt Kiekko-Espoo on mielenkiintoisessa tilanteessa. Polttaako sillat tuleviin kumppaneihin vai seisoa samassa rintamassa kapinallisten kanssa?

Tällä hetkellä liikutaan sen verran vaarallisilla vesillä, että toivottavasti päättävät tahot löytävät järkevän yhteisymmärryksen ylimpien sarjatasojen järjestelmistä. 

Spekuloidaanpa tässä välissä toisenlaista tilannetta. Liigassa pelaisivat SaiPan, Jukureiden ja Sportin tilalla TUTO Hockey, Kiekko-Espoo ja Jokerit. Käytäisiinkö nykyisestä sarjajärjestelmästä yhtä vilkasta keskustelua? Olisivatko isot seurat yhtä aktiivisia remontoimaan sarjajärjestelmään kuin nyt? Epäilen.

Liigahallitus esitteli lokakuussa sarjajärjestelmäuudistuksen, joka ei ole täydellinen. On selvää, että muutoksia on tämän kaiken kohinan keskellä vielä tulossa. Toivottavasti päättävät tahot tekevät ratkaisuja urheilullista näkökulmaa painottaen ja talouden lainalaisuudet muistaen.

30.11.2023 klo 9.15 korjattu Heikki Penttilän titteli.

» Lähetä palautetta toimitukselle