Mielipide

Liigan pudotuspelien ottelutahti on järjenvastainen, ja se näkyy pelin laadussa – myös mestaruuden kannalta vaikutus on merkittävä

LIIGA / Kolumni
Liigassa pelataan kireimmällä mahdollisella ottelutahdilla, mikä väsyttää väkisinkin kestävimmätkin kaukalosoturit.

16 vuorokautta, 11 pelattua jääkiekko-ottelua ja kaupan päälle noin 13 minuuttia jatkoaikaa.

Tämä kertoo ensimmäistä kertaa Liigan välieriin selvinneen KooKoon ottelutahdista reilun kahden viikon aikana. Kyseisellä ajanjaksolla KooKoolla on ollut vain viisi lepopäivää.

On päivänselvää, että puhutaan todella kuluttavasta ja suorastaan älyttömästä ottelutahdista. Myös TPS ja Ilves ovat joutuneet käytännössä yhtä raastavaan mankeliin – 17 vuorokauden aikana kumpikin on takonut kymmenen ottelua.

Kumpikin välieräsarja runtataan maksimissaan kymmenessä päivässä läpi. Tahti on siis kutakuinkin kaksi pelipäivää, välipäivä ja taas kaksi pelipäivää.

Syy hurjalle tahdilla on luonnollisesti se, että Liigan mestarin on oltava selvillä hyvissä ajoin ennen toukokuun 13. päivänä alkavia MM-kotikisoja.

– Kevään MM-kisat Tampereella asettavat meille perälaudan. Toukokuun alussa on se ovi kiinni, minkä yli ei voida enää mennä, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoi tammikuussa.

Kokemuksesta tiedän, ettei jääkiekon MM-kisojen peliareena lähiympäristöineen muutu aivan hetkessä kansainväliseksi karnevaalialueeksi, mutta silti Liigan asettamat aikaraamit kisojen suhteen tuntuvat yliampuvilta.

Nykyisen pelitahdin jatkuessa on oletettavaa, että mahdollinen seitsemäs loppuottelu pelataan suunnilleen vapun tienoilla – riippuen toki välieräsarjojen katkeamisesta. Siinäkin tapauksessa aikaa kisojen alkuun jäisi lähes kaksi viikkoa, mikä tuntuu absoluuttisen hölmöltä.

Herää kysymys, että sitoiko Liiga kätensä liian tiukasti toukokuun alun perälautaansa, varsinkin kun runkosarjaa jouduttiin venyttämään koronasta johtuneiden ottelusiirtojen takia?

Keväinen raastinrauta ei tunne armoa pelaajia kohtaan.

Tietysti pudotuspelien ottelutahti on aiempinakin vuosina saanut kritiikkiä, mutta nyt tahti on kiristetty aivan äärimmilleen sen rajan puitteissa, jossa saa pelata enintään kahtena peräkkäisenä päivänä.

Kun palautumiseen käytettävä aika on täydellisesti minimoitu, pelin taso ja ennen kaikkea sen raikkaus väistämättä kärsii. Tämä on selvästi alkanut näkyä jo esimerkiksi KooKoon otteissa.

Muistetaan myös, että pudotuspeleissä pelaajat usein pelaavat erilaisten pikkuvammojen kanssa ja tuomaritoiminta antaa runkosarjaa enemmän mahdollisuuksia mailalla hakkaamiseen. Keväinen raastinrauta ei tunne armoa pelaajia kohtaan.

Nykyisen tilanteen ylivoimainen voittaja on Tappara, joka selvitti oman puolivälieräsarjansa viidessä ottelussa, ja on lähellä edetä loppuotteluihin myös viidessä ottelussa.

Tappara on saamassa erittäin ratkaisevan lepoedun, mikä voi hyvinkin siivittää sen jopa helppoon mestaruuteen. Tämä toki sillä oletuksella, että seitsemän puolivälieräottelun kautta välieriin selvinneet Ilves ja TPS jatkavat kamppailuaan kuudenteen tai seitsemänteen otteluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös