Mielipide

Liigan kiinnostavuus laskee kuin lehmän häntä – taustalla huonoja sopimuksia ja osaamattomuutta

LIIGA / Kolumni
Liigan kiinnostavuus on laskusuunnassa ja sen huomaavat myös tavalliset kaduntallaajat. Ymmärtääkö Liiga pelaavansa piiloleikkiä, jossa se on ainoa häviäjä?

Väite Liigan kiinnostavuuden laskusta ei ole tuulesta temmattu. En varmasti ole ainoa väitteen kuullut henkilö, sillä asiaa on pohdittu niin medioiden palstoilla kuin ammattipiireissäkin. Asiaan ovat ottaneet kantaa niin nykyiset kuin entisetkin pelaajat Juhani Tyrväisen, Jesse Joensuun ja Veli-Pekka Ketolan johdolla.

Uuteen kauteen lähdettäessä nousi esiin toinenkin seikka. Tietääkö Liiga pelaavansa piiloleikkiä, jossa on ainoastaan yksi häviäjä? Piiloleikkiä, jossa se ei osaa käyttää asemaansa oikein, jolloin ulkomaalaiset sarjat saavat enemmän mediatilaa kotimaassa. Tällöin myös ennen Liigaa ahkerasti seuranneet saattavat kääntää katseensa kohti ulkomaisia sarjoja, jolloin negatiivinen vaikutus kohdistuu Liigaan.

Liigassa on viime vuosien aikana nähty lukuisia pelaajia, jotka ovat läpimurtonsa jälkeen suunnanneet kohti suurempia ja rahakkaampia kaukaloita. Tästä huolimatta Liigan suosio on laskenut maksavien asiakkaiden mittapuulla mitattuna. Yhä laajempia mahdollisuuksia tarjoavaa sosiaalista mediaa ei ole hyödynnetty perinpohjaisesti.

"Sanomista on tullut myös uudistetuista kotisivuista, jotka ovat kauniisti sanottuna sekavat"

Sanomista on tullut myös uudistetuista kotisivuista, jotka ovat kauniisti sanottuna sekavat. Etsittävä tieto on monen klikkauksen takana ja palautelaatikko löytyy sivun reunalta sarjataulukon päältä. Sivu tarjoaa satunnaisesti vanhoja otteluita valikkoon sivun avatessa ja jotkin sarjataulukon tiedot ovat päällekkäin. Lisäksi tilastoissa on ilmennyt virheitä.

Jääkiekon asema ei ole Suomessa laskenut, sen kertoo vaikkapa ensi kevään MM-kotikisojen lippuarvontaan jätettyjen arvontalipukkeiden määrä. Leijonien ottelut kiinnostavat suomalaisia edelleen, mutta jääkiekkosarjoista puhuttaessa ulkomaalaiset sarjat tai muut asiat ovat vieneet suomalaiskatsojien huomiota.

Suurin osa nykyajan viestinnästä ja mainonnasta tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Siellä olisi kenttää tarjolla vahvoille osaajille, jos Liiga haluaisi niihin panostaa. Kuinka paljon Twitterissä näkyi alkufiilistelyä ennen kautta? Kuinka monta videota komeista maaleista tai upeista syöttöketjuista on julkaistu?

Kotimaisen urheilun kentällä juuri mikään ei uhkaa Liigan asemaa, eikä lajin sisällä Mestis pysty kilpailemaan tasavertaisesti pääsarjaa vastaan. Mutta sosiaalisen median kentällä pieni Mestis on mennyt Liigan ohi – ei seuraajamäärissä, mutta kiinnostavuudessa.

Rohkeasti omaa juttuaan tekevän Mestiksen asemaa on pyritty nostamaan ja siinä on onnistuttu. Kohentuneen medianäkyvyyden ohella Mestis julkaisee nopeasti kierroksen päätyttyä tulokset ja myöhemmin otteluraportin. Samaan aikaan Liiga panttaa videoita jopa seuraavalle päivälle. Tällöin edellisen illan ottelu on jo sivuutettu ja katseet on suunnattu seuraavaan kierrokseen.

Huomionarvoista on esimerkiksi se, kuinka ennen Tampereen paikallisottelua tilille ilmestyi yksi twiitti ennen peliä ja ainoastaan yksi sen jälkeen. Kyseessä oli Tapparan viimeinen isännöimä paikalliskamppailu Hakametsässä, Liigan vanhimmassa jäähallissa. Paikalliskamppailut kiinnostavat yleisöä, joten tilanteen olisi voinut käyttää hyödyksi monella eri tapaa.

Samalle linjalle ovat lähteneet myös eräät liigajoukkueet. Twiitti ei ole kovinkaan informatiivinen, jos kerrotaan pelaajan jakavan kovuutta, mutta esimerkiksi taklauksesta tai tilanteesta ei ole videomateriaalia vaan tilalla on ainoastaan pelaajakuva.

Jos joukkue julkaisisikin edes pienellä viiveellä videopätkän taklauksesta tai maalista pelaajan kuvan sijaan, voisi satunnainen somevirtaansa selaava kuluttaja kiinnostua enemmän ja alkaa kenties seuraamaan joukkueen tiliä tai jopa saapua hallille. Tällaisilla pienillä huomioilla ja lisäpanoksella saavutetaan parhaimmillaan suuri voitto.

"Sosiaalisen median kentällä pieni Mestis on mennyt Liigan ohi"

Liigaseurat voisivat tässä tilanteessa ottaa mallia Jokereiden tilistä. KHL-seura julkaisee niin suomeksi kuin englanniksikin ensihätään tiedot maalintekijästä sekä syöttäjistä. Muutaman minuutin päästä samasta ketjusta löytyy myös video tilanteesta.

Liigassa Ilves on esimerkki joukkueesta, joka hoitaa lähes ensiluokkaisesti sosiaalisen median ja joukkueen tileiltä on löydettävissä myös erilaisia vitsejä sekä kuva- ja videomateriaalia esimerkiksi treeneistä. Siitä voisi jokainen seura ottaa mallia.

Medianäkyvyyttä Liiga saa esimerkiksi ilmaiskanavilla runsaasti, mutta verkossa NHL on kuvineen ja videoineen saanut itselleen enemmän näkyvyyttä uutissivustoilla ja valtamediassa. Liigalla on tietty tv-sopimukseen sidottu määrällinen rajoitus julkaistujen videoklippien suhteen viikossa, mikä ei kuulosta kovinkaan kummoiselta. Määrä on tiettävästi pienempi kuin joukkueiden määrä sarjassa.

Liigalla luulisi olevan valmiuksia panostaa sosiaalisen median tekijöihin sekä sellaisiin sopimuksiin, joiden avulla voidaan julkaista videoita rajattomasti. Sopimusten mukaan tv-yhtiöt saavat kuvamateriaalit käyttöön ja tekevät esimerkiksi maalikoosteet, jotka nyt jäävät vaille suurinta mediahuomiota. Tällaisessa julkaisemisessa ei ole voittajia.

Osaamisesta ei mainonnan pitäisi olla kiinni, sillä esimerkkiä on nähtävillä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Asian suhteen ollaan paljon perässä esimerkiksi Pohjois-Amerikkaa, jossa NBA:sta kuka tahansa voi ottaa videoita ja julkaista niitä eteenpäin. Nykyään valttikorttina on nopeiden videoklippien sekä gif-videoiden julkaisu nopeasti tapahtuneen tilanteen jälkeen. Videot nousevat viraali-ilmiöiksi ja saavuttavat maksimimäärän katselukertoja tällä reseptillä.

Ongelman ytimessä on kaksi merkittävää asiaa. Liigaseuroissa on selkeästi osaamisen puutetta ja sama tilanne on Liigan toimistolla. Kursseilla tai koulutuksilla ei tilannetta paranneta, vaan tiukoilla ammattilaisilla.

Tilanne on korjattavissa, jos Liigalla siihen riittää halua ja kiinnostusta. Lisäksi nykyisenkaltainen sopimus ei palvele ketään. Sen kanssa pitäisi päästä parempaan sopuun ja tasapainoon.

Liigan ja C Moren sopimuksessa kummatkin sopimusosapuolet ovat alakynnessä. Kuluttajat ja satunnaiset katsojat eivät näe C Moren sisältöjä, jos joukkueet tai sarja eivät niitä omilla kanavillaan julkaise. Tällöin sisältö saattaa jäädä myös C Moren puolella tekemättä. 

Jos Liiga meinaa tituulerata itseään jatkossakin johtavaksi urheilusarjaksi Suomessa, ei tällainen ala-arvoinen asioiden hoitaminen luo kuvaa asiantuntevasta tai tosissaan otettavasta sarjasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle