Mielipide

Liigan ja Leijonien energiajuomayhteistyöt eivät kuulu nykypäivän urheilumarkkinointiin

LIIGA, MAAJOUKKUE / Kolumni
Sekä Leijonilla että Liigalla toimii merkittävimpien yhteistyökumppanien roolissa energiajuomabrändit. Rahapinojen takaa jääkiekkopäättäjien tulisi ymmärtää oman brändinsä arvot ja vastuu.

Karjala-turnauksen yhteydessä Leijonat kertoi syventävänsä yhteistyötään Hartwallin kanssa: Rockstar on nyt Leijonien virallinen energiajuoma. Hartwallin tuotepäällikkö Misme Halonen kuvaa yhteistyötä virallisessa tiedotteessa näin:

– Rockstar-energiajuoma antaa lisäpiristystä hetkiin, joissa tarvitaan energiaa. Monella meistä on koko ajan monta rautaa tulessa, ja Rockstar auttaa selviytymään tällaisista hetkistä – juuri siksi se sopii meistä erityisen hyvin yhteistyöhön Leijonien kanssa.

Tiedotteessa kerrotaan, että energiajuomayhteistyö tulee näkymään laajasti niin mainonnassa kuin kaupoissa. Energiajuoma näkyy myös Leijonien pelipaidoissa sekä Jääkiekkoliiton konsolilätkän eHockey-tapahtumassa.

Tässä vaiheessa on pakko kysyä, onko Jääkiekkoliiton toimistolla täysin unohdettu, millaisesta juomasta on kyse?

Yksi tölkillinen energiajuomaa sisältää käytännössä kaksi kertaa enemmän kofeiinia, mitä alle 18-vuotiaiden päivittäinen suositus on. Samalla energiajuomien sokeri ja happamuus vaurioittavat erityisesti nuorten hammaskiillettä.

onko Jääkiekkoliiton toimistolla täysin unohdettu, millaisesta juomasta on kyse?

Tämäkö sopii erityisen hyvin Leijonien kanssa? Puheet Leijonien virallisesta energiajuomasta ja siitä, kuinka energiajuoma auttaa arjen hektisyydessä ovat paitsi jokaisen copywriterin painajainen mutta myös todella noloja.

Myös Liigalla on solmittuna kyseenalainen yhteistyösopimus. Vuonna 2018 energiajuomajätti Red Bull rynnisti Suomeen ja kaappasi itsellensä Red Bull Läpimurto -konseptin, joka keskittyy Liigan nuoriin huippulupauksiin.

Red Bull on noussut käsittämättömän valtavaan asemaan urheilussa maailmanlaajuisesti, ja välillä pääsee unohtumaan, että kaiken taustalla on sokerilitkujuoman myyntilukujen kasvattaminen.

Punainen härkä koristaa näkyvimmin juuri nuoria pelaajia, jotka ovat mahdollisesti suurimpia nuorten ja lasten esikuvia. Eli juuri se ikäryhmä, joille energiajuomat ovat suurin haitta ja ongelma.

Sama pätee Leijoniin. Ikänsä puolesta syyntakeettomat seuraavat, kuinka Marko Anttila ratkoo jälleen yhden maailmanmestaruuden ja samalla heille myydään ajatusta, että menestyksen taustalla on energiajuoman antama vauhti.

Leijonien sponsoreista löytyy myös makeisvalmistaja Marabou, ja erinäiset alkoholibrändit ovat koristaneet kiekkojoukkueiden pelipaitoja jo iät ja ajat. Myös nämä valinnat ovat kyseenalaisia, vaikka alkoholimainonta on suunnattu täysi-ikäisille ja makeisten haitallisuus on pientä verrattuna energiajuomiin.

Sponsorivalinnat, energiajuomat etunenässä, ovat ristiriidassa siihen viestiin, mitä urheilulla halutaan tuoda.

Kyseessä ei onneksi ole tupakka tai jokin muu vaarallinen päihde. Se ei kuitenkaan poista asian ongelmallisuutta. Sponsorivalinnat, energiajuomat etunenässä, ovat ristiriidassa siihen viestiin, mitä urheilulla halutaan tuoda. Millaisen viestin Leijonat ja Liiga oikein haluavat sponsorivalinnoillaan kertoa?

Jääkiekolla on merkittävä asema Suomessa. Niin Liiga mutta varsinkin Leijonat pystyisivät omilla valinnoillaan viestimään ja antamaan esimerkkiä valtaville massoille, kuinka kannetaan oma vastuu ja toimitaan kestävällä arvopohjalla. Kiusalliset energiajuomahömpötykset eivät tähän kuulu.

Aikana, jolloin brändien arvot ja vastuullisuus ovat esillä enemmän kuin koskaan, on tärkeää tehdä oikeita valintoja. Osa urheilubrändeistä on jo ymmärtänyt tämän, mutta niin jääkiekko kuin monet muut tulevat vielä perässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle