Mielipide

Liigan ammattituomarit potkivat pallon jälleen omaan maaliin – Baptisten tapaus on vietävä kurinpitoon

LIIGA / Kolumni

Tuomareista puhutaan paljon – välillä jopa liikaa. Valitettavasti torstai-illan kärkiottelu Tapparan ja Pelicansin välillä antoi jälleen lisää aihetta ihmetellä kotimaisen jääkiekkoilun pääsarjamme tuomaritoimintaa.

Kuluvan kauden aikana on nähty lukuisia luvalla sanoen tyhmiä tekoja, ja Tapparan Nick Baptiste tarjoili yhden turhan sekä vaarallisen tempun lisää. Jostain ihmeen syystä kirvesrintojen hyökkääjä ei palkittu ulosajolle, kun hän antoi kaksi iskua nyrkeillä Pelicansin Lars Bryggmanin niskan alueelle.

Baptisten teko ei kuulu millään tavalla Liiga-kaukaloihin nyt eikä tulevaisuudessa. Kaikeksi onneksi lahtelaishyökkääjä selvisi tilanteesta ilman loukkaantumista.

Aiemmin kauden aikana Kärppien kohuhyökkääjä Nick Ritchie takoi nyrkeillään puolustuskyvytöntä TPS:n Markus Nurmea useita kertoja päähän. Kohun saattelemana Ouluun saapunut ja nopeasti sieltä lopulta lähtenyt Ritchie palkittiin tästä järjettömyydestä ottelussa ulosajolla. Hyökkääjälle langetettiin myös jälkikäteen kahdeksan ottelun mittainen pelikielto.

Ritchietä koskevassa kurinpitopäätöksessä pelikiellon perusteena oli yksipuolinen, tahallinen ja ei-spontaani väkivaltaisuus. Baptiste harjoitti Nokia-areenalla täysin vastaavaa väkivaltaisuutta, mutta jopa videotarkistuksen jälkeen tuomiona oli vain kahden minuutin rangaistus väkivaltaisuudesta.

Baptisten teko ei kuulu millään tavalla Liiga-kaukaloihin nyt eikä tulevaisuudessa.

Asiaankuuluva rangaistus olisi myös tarjonnut ottelussa Pelicansille todellisen mahdollisuuden kivuta tappioasemasta ainakin tasoihin tai jopa mahdollisesti voittoon. 

Kaiken käsittämättömyyden kruunaa se, että ottelun vihelsivät kaksi Liigan ammattituomaria Antti Boman ja Joonas Kova. Koko ammattituomarisysteemiä on aika ajoin kyseenalaistettu, eikä torstai-illan kaltaiset karmeat virheet ole omiaan vahvistamaan ihmisten mielikuvaa systeemistä.

Tapparan päävalmentaja Rikard Grönborgin kanta Liigan tuomarilinjasta on tullut kauden aikana hyvin selväksi. Yksi ensimmäisistä ajatuksista ilman sen suurempaa miettimistä on, ettei tilanteesta uskallettu tuomita asiaan kuuluvaa rangaistusta, koska rikkova joukkue oli Tappara, jonka päävalmentaja on mielipiteensä kovaäänisesti hyvin selväksi tehnyt Grönborg.

Uskon ja toivon, että asia ei ole näin, mutta tuskin olen ajatukseni kanssa yksin.

Liigalla ei ole nähdyn tapauksen osalta muuta vaihtoehtoa kuin viedä se kurinpitoon. Oli kyseessä mikä tahansa joukkue tai minkä tahansa valmentajan valmentama joukkue, nyrkeillä tai millään muullakaan niskan alueelle lyöminen ei kuulu jääkiekko nimiseen peliin.

Lopulliseen tuomioon pelikiellon pituudesta Liigan kurinpitodelegaation on hyvä hakea suuntaviivoja juuri Ritchien tapauksesta. Jos tilanne jätetään viemättä jatkokäsittelyyn, se on yksi suurimmista virheistä, mitä kauden aikana on nähty.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös