Mielipide

Liigaan tarvitaan aivotärähdysprotokolla – Aatu Jämsenin kokema vaarallinen ja vastuuton peluutus ei saa toistua

LIIGA / Kolumni

Liiga on ollut ammattilaissarja jo vuosikymmeniä, mutta harrastelijamainen puuhastelu rysähti hätkähdyttävästi päivänvaloon, kun Pelicansin Aatu Jämsen palasi kaukaloon pian ilmiselvän päähän osuneen taklauksen jälkeen.

Sinänsä taklauksen osumakohta on epäoleellinen, sillä suuren liike-energian myötä aivotärähdys voi tapahtua myös "puhtaasta" taklauksesta vartaloon. Joka tapauksessa Jämsen nousi jään pinnasta huojuen ja oli vaihtoaitiossa tv-kuvasta katsottuna sekavan oloinen.

Ei tarvitse kuin pintaa rapsuttaa aivovamma-aiheesta, että pystyy tunnistamaan Jämsenin taklauksen jälkitilan mahdolliseksi aivotärähdyksen oireeksi. Lisäksi jokaisessa liigaottelussa on paikalla lääkäri, jonka pitää koulutuksensa perusteella tietää, että jo aivotärähdysepäilyn kohdalla lepo on ensisijaista.

esimerkkejä liian nopeasta paluusta peleihin pääosuman jälkeen on monta, vaikka näin vakavassa asiassa yksikin tapaus on liikaa.

Vaikea sanoa, kumpi ilmi tullut fakta HIFK–Pelicans-ottelun jälkimainingeissa on häiritsevämpi: Jämsenin paluu kaukaloon vai aivotärähdysprotokollan puute pääosumien sattuessa.

Lajin ykkössarja NHL on aivovammojen suhteen monessa asiassa jääräpäisesti kujalla, mutta aivotärähdysprotokolla toimii.

Pitkään oli yleistä, että pääosuman jälkeen palattiin nopeasti pelaamaan, mikä nykytiedon mukaan vaikeuttaa toipumista.

Esimerkiksi Tony Salmelainen on kertonut, kuinka vain kymmenen vuotta sitten Sveitsin pääsarjassa päävalmentaja pyysi häntä pelaamaan "edes ylivoimavaihdot", vaikka jo tasapainon kanssa oli vaikeuksia.

Salmelainen on myös kertonut pitkittyneistä oireistaan ja masennuksestaan. Vastaavia esimerkkejä liian nopeasta paluusta peleihin pääosuman jälkeen on monta muutakin, vaikka näin vakavassa asiassa yksikin tapaus on liikaa.

Helppo tapa nopeuttaa toipumista on varmistaa, että päähän kohdistuneen taklauksen jälkeen pelaaja saa tarvitsemansa levon. Eli Liiga tarvitsee aivotärähdysprotokollan.

Ville Peltosen saama aivotärähdys oli aikoinaan merkittävä tekijä, että Liigaan saatiin joustokaukalot. Myös Jämsenin tilanteessa voi olla hopeareunus, jos tämän myötä Liigan käytännöt päivittyisivät 2020-luvulle.

Todellisessa ammattilaissarjassa myös pelin ulkopuolisten rakenteiden on oltava kunnossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös