Mielipide

Liiga ymmärsi vihdoin sosiaalisen median merkityksen

LIIGA / Kolumni
Vaikka Liigan presenssi somessa on aina ollut aktiivista, on sisältö ollut laadultaan jopa kuivaa. Arno Hämäläisen nimittäminen sosiaalisen median tuottajaksi on oikea askel Liigan viestinnän kehittämisessä kohti nykypäivää.

Liiga on saanut ajan mittaan runsaasti kritiikkiä viestinnästään. Uudet viestintäosaamisen rekrytoinnit, kuten Tuomas Nyholmin nimittäminen Liigan uudeksi viestintäjohtajaksi, osoittavat halua suunnanmuutokselle. Hyvä niin, sillä työsarkaa löytyy vaikka muille jaettavaksi.

Urheilussa somen merkitys on suurempi kuin koskaan. On totta, että varsinkin vanhemman sukupolven kiekkoväki tavoitetaan edelleen parhaiten perinteisen median kautta, mutta nuoremmat sukupolvet ja ylipäätään laajempi yleisö tavoitetaan tehokkaimmin somessa. Liigan tuorein nimitys kertoo, minkä kuluttajaryhmän huomiosta se on eniten kiinnostunut.

NHL ja monet muut liigat ovat jo päivittäneet sosiaaliset mediansa nykypäivään. Siinä missä NHL:n kanavilla on esillä monipuolisesti kaikkea aina otteluiden huippuhetkistä meemeihin, tulee Liigan syötteestä pikemminkin mieleen television uutislähetysten kuvamateriaali. Somea ei käytetä oikein, jos ison osan sisällöstä löytää kätevimmin teksti-tv:stä.

Nykysomessa toimivat nopeat videot, katsojia sitova sisältö ja monipuolisuus. Yksi maalivideo yhtä ottelukierrosta kohti ei saa ketään lämpimäksi, eikä katsojia sitouteta visoilla, joissa arvuutellaan SaiPan kotihallin rakentamisvuotta. Vähäiset, suoraan tv-kuvasta napatut ottelupätkät eivät liioin sovi sellaisenaan someväen silmille. 

Liigalta toki löytyy TikTokista tili, mutta se on epäaktiivinen. Vaikka joillekin tuo kiinalainen lyhyisiin videoihin perustuva somejätti nostaa karvat pystyyn, puhuttaessa nykypäivän sosiaalisesta mediasta ei sitä voi ohittaa. Se jos mikä ohjaa sosiaalisen median trendejä – halusit tai et.

Some ei ole vain otteluiden tuloskanava, vaan siellä kohtaa koko Liigan ympärillä oleva maailma. Jo oman etunsa nimissä Liigan on saatava pelaajien persoonat, polttavimmat puheenaiheet ja hauskimmat meemit katsojien silmien eteen. Uusilla kiinnityksillään Liiga ilmoittaa katsoneensa totuutta silmiin: sarjan someviestintä ei ole ollut tarpeeksi mielenkiintoista tähän kiekkohulluun yhteiskuntaan.

Jatkoaika-kasvatti Arno Hämäläinen aloitti Liigan sosiaalisen median tuottajana elokuun ensimmäisenä päivänä. Jo heti Pitsiturnauksen aikana Liigan somepresenssissä on ollut havaittavissa positiivista muutosta. Turnaus sai tarvitsemansa huomion, ja kentän laidalta kuvatut videopätkät toimivat hyvin, vaikka neljä videota putkeen samalla rokkibiisillä höystettynä ei ole kaikista paras vaihtoehto. Matka on vielä pitkä, mutta tämä lupaa hyvää tulevalle.

Liigan yleisökadosta ja kiinnostavuuden laskusta on puhuttu jo pitkään. Vaikka viime kevään playoffit keräsivät ennätysyleisön, isossa kuvassa trendi on huolestuttava. Tasaiseen tahtiin keskusteluissa nousee pinnalle niin avoin liiga kuin monet muut isomman mittakaavan muutokset.

Ainoina vaihtoehtoina kehitykselle eivät ole jättimäiset toimintamallin muutokset, vaan osittainen ratkaisu mielenkiinnon luomiseen voi löytyä aivan arkipäiväisestä tekemisestä. Hyvin suunniteltu ja toteutettu viestintä on kärkiase brändin kuoren kiillottamiseen.

Sosiaalisen median tuottajan nimittäminen kertoo, että Liigan johdossa on vihdoin ymmärretty somen merkitys nykymarkkinoilla, jossa kilpailu kuluttajien huomiosta on raastavan kovaa. On koko suomalaisen jääkiekkoyhteisön etu, jos Liiga onnistuu nostamaan tasoaan mutta samalla kannustaa myös seuroja kehittämään viestintäänsä. Heillekin kasvojenkohotus on tarpeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös