Mielipide

Liiga-seuroilla kävi karu arpaonni – kovat CHL-alkulohkot pistävät Liiga-joukkueiden uskottavuuden puntariin jo elokuun helteillä

CHL, LIIGA, Muut Sarjat, SHL / Kolumni
Suomalaiset kiekonystävät saavat jälleen alkusyksystä yllättyä eurooppalaisen jääkiekon tasosta. Liiga-joukkueille on luvassa kovaa kyytiä CHL:n huippujoukkueita vastaan.

Sparta Praha, Zürich Lions, Frölunda Indians, Lausanne HC, Adler Mannheim, Skellefteå AIK, HC Lugano, Eisbären Berlin.

Siinä kahdeksan kovaa vastustajaa, jotka suomalaisseurat kohtaavat tulevan kauden CHL-alkulohkoissa. Listassa on useampi keskieurooppalainen mahtiseura sekä ruotsalaisia kestomenestyjiä. Rouva Fortuna olisi voinut olla armollisempikin Liiga-seuroille.

Suomen jääkiekkopiireissä tuntuu vieläkin olevan pinttynyt mielikuva siitä, että CHL-ottelut olisivat parhaimmillaan erinomaisia harjoitusotteluita ja heikoimmillaan ainoastaan pakkopullaa ja lisäkustannuksia joukkueen pyrkiessä valmistautumaan uuteen Liiga-kauteen.

Totuus lie lähempänä sitä, että CHL on varsinkin keskieurooppalaisille seuroille vuosi vuodelta arvostetumpi ja parhaimpien joukkueidensa osalta erittäin kilpailullinen sarja, eikä elokuun lopussa alkava turnaus ole enää puolivillaista läpsyttelyä – ei vaikka Liiga-joukkueillakin olisi vaikeuksia innostua turnauksesta.

Ruotsalaisten joukkueiden laatu lie tuttua kaikille jääkiekon ystäville, mutta Liiga-joukkueiden muidenkin haastajien riveistä löytyy niin maajoukkuetason pelaajia kuin kotimaisella mittapuulla arvioituna tähtiluokan yksilöitä, joita ei saisi houkuteltua Liigaan kuin melkoisen onnenkantamoisen myötä.

Tuoreet lohkojaot voidaankin nähdä tietynlaisena ilmapuntarina, jonka avulla voidaan ennustaa Liigan tulevaisuutta suhteessa kilpakumppaneihinsa: keskieurooppalaiset seurat pumppaavat joukkueisiin parhaimmillaan selvästi enemmän rahaa kuin Liiga-joukkueet, minkä lisäksi niiden motivaatio voittaa arvostettuja Liiga-joukkueita on korkealla.

Nämä seurat faneineen osaavat arvostaa mestarien liigan otteluita. Se, miten Liiga-joukkueet pärjäävät tässä kilpailussa, määrittelee osaltaan suomalaisen jääkiekon asemaa alati kehittyvässä globaalissa mittakaavassa.

Liiga-joukkueita sen sijaan tuntuu vaivaavan vuosi toisensa jälkeen vaillinainen motivaatio valloittaa Eurooppa tai edes kilpailla vertaistensa arvostuksesta. Varsinkin HIFK:n ja Tapparan on syytä katsoa peiliin ja miettiä, palveleeko aiemmin nähty juniori-ikäisten pelaajien peluuttaminen vastustajien EHT-tason yksilöitä vastaan ketään.

Asiaa voi lähestyä myös maksavien asiakkaiden suunnalta: miksi fanien pitäisi innostua joukkueesta, joka ei vaikuta kilpailevan tosissaan voitosta ja saa selkäänsä heille tuntemattomilta joukkueilta?

Perinteisen harjoitusturnausasenteen lisäksi kotimaisia osallistujia uhkaavat muutoksen tuulet. Niin TPS:n, HIFK:n kuin Lukonkin valmennus vaihtuu kesäkaudella, mikä kasvattaa ongelmien todennäköisyyttä elokuisissa kilpailullisissa otteluissa. Neljännen kilpailuun osallistuvan Liiga-joukkueen, Tapparan, valmennus ei vaihdu, mutta sen sijaan sen kokoonpano elää merkittävästi, mikä myöskään ei ole optimaalinen tilanne.

Mikäli CHL-alkusarja kääntyy Liigan kannalta jälleen mollivoittoiseksi, voidaan kyseenalaistaa osallistuvien Liiga-seurojen laatu, osaaminen ja ammattiylpeys – turpiin voi ottaa verukkeiden varjolla vain rajallisen määrän verran. Vaikka jääkiekon taso Euroopassa on ollut tasaisessa nousussa jo vuosia, Liigan tulisi silti olla vielä yksi maanosan laadukkaimmista sarjoista.

Mikäli elo-syyskuun vaihde värjäytyy punaiseksi tappioista – etenkin jos kyse on joukkueiden motivaatiosta – kyseessä on häpeä kotimaiselle sarjalle.

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että elokuun lämpimät illat saattavat vaihtua suomalaisittain hyiseksi kokemukseksi. Vaikka urheilullinen haaste onkin vaativa heti kauden alussa, Liiga-joukkueille on kuitenkin vielä oiva tilaisuus ottaa tilanne haltuun ja suhtautua kilpailuun riittävällä ammattiylpeydellä.

CHL on Liigan mahdollisuus näyttäytyä sinä johtavana eurooppalaisena sarjana, jona se haluaa eittämättä itsensä nähdä. Se onnistuu voittamalla otteluita jo elokuussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös