Mielipide

Liiga jäi koronahiireksi ja ajopuuksi omikronin aalloilla

LIIGA / Kolumni
Liiga on Suomen suurin ja kaunein urheilusarja. Ainoa urheilusarja, missä kaikki toimijat ovat täysammattilaisia ja toiminta on kokoluokaltaan muuta kuin paikallisen nakkikioskin pyörittämistä. Tänä talvena Liiga on kuitenkin jäänyt hiirulaiseksi, joka pomppii muiden pillin mukaan.

Viime tingassa siirrettyjä otteluita liki joka päivä. Siirretty ajankohtaan, mistä kenelläkään ei ole mitään tietoa, mitä ilman suurta hyvää tahtoa ja uskoa voisi suoraan sanoa perutuiksi otteluiksi. Samanaikaisesti toiset, täysin pelikykyiset ja -tahtoiset joukkueet pitävät parin viikon taukoja, kun niillä ei ole vastustajia.

Nyt hiirulaiset pois sieltä koloistanne ja barrikadeille

Ei mitään linjaa sen suhteen, millä ehdoilla ja missä tilanteissa otteluita voidaan peru... siirtää. Jokin joukkue jättäytyy "omaehtoiseen karanteeniin" pienimmästäkin määrästä koronatartuntoja, eikä Liigalla ole − tai ainakaan tunnu olevan − mitään vaikutusvaltaa siihen, mitä sen hallinnoimassa sarjassa tapahtuu.

Ja jos jokin ottelu ihmeen kaupalla satuttaisiinkin pelaamaan, ei kenelläkään ole mitään aavistusta mihin kellonaikaan se tapahtuu. 14.48? 17.12?

Ravista jotain hihasta. Ja kyllä, seurat painivat omien alueellisten tilanteidensa kanssa ja yrittävät irrottaa potentiaalisilta asiakkailtaan jokaisen euron, mikä saatavilla on. Tähänkään asiaan Liigalla ei silti ole mitään linjaa tai kontrollia.

Tyhjiä katsomoita harmitellaan ja voivotellaan. Paitsi nythän minä unohdin, että otteluiden − jos sellainen satutaan pelaamaan − alussa paukuteltiin muutama sekunti lapoja jäähän. Vaikuttava protesti, liki vallankumouksellinen.

Liigalla olisi valtaa. Liiga pystyisi vaikuttamaan tilanteeseensa.

Ei, katsomot eivät olisi täyttyneet, vaikka jokaisen joukkueen nelosketju olisi lähetetty myllyttämään Säätytalon rappusille. Mutta nyt Liigan hiiret ovat vain odotelleet josko joku murunen pöydältä tipahtaisi.

Omaan toimintaansa ja sarjan pyörittämiseen sillä ei ole vain valtaa, vaan kaikki valta. Liiga voisi todeta koska tahansa, että jokaisen joukkueen edellytetään pelaavan ottelunsa, mikäli alle 10 pelaajaa on koronatartunnan takia sivussa. Nyt joukkueet välttelevät pelaamista, koska eivät halua tulla kaukaloon muulla kuin parhaalla kokoonpanollaan.

Tasapuolisuus tai optimaalinen kilpailutilanne ovat lentäneet romukoppaan jo ajat sitten. Nyt ainoa tavoite pitäisi olla saada mahdollisimman moni ottelu pelattua, tavalla tai toisella. On täysin kestämätöntä, että lukuisat joukkueet istuskelevat käsiensä päällä ja odottavat vastustajia, kun Liiga voisi siirtää muita otteluohjelman pelejä aiemmin pelattavaksi.

Pääministeri Sanna Marin kertoi tiistaina, että hän haluaa matalariskiset urheilutapahtumat avattavaksi aiemmin arvioitua nopeammalla aikataululla. THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi Susanne Päivärinnan haastattelussa, että lätkäkatsomoidenkin avaaminen on vähäriskistä.

− Meidänkään näkökulmasta näiden matalariskisten tapahtumien avaaminen tietyillä reunaehdoilla, ehkä siellä voisi olla vähän vähemmän ihmisiä ja voisi käyttää maskia vielä jonkin aikaa, on aika pieni riski.

Kaikki ovat siis liki valmiita avaamaan katsomot, mutta Liiga on hiljaa − kuten on ollut käytännössä koko talven ajan.

Nyt hiirulaiset pois sieltä koloistanne ja barrikadeille. Pelit pyörimään, kipeät sairastamaan, muut kaukaloon ja katsojien takapuolet penkkeihin. Älkää vain odottako, että joku muu jossain tekee jotain, vaan toimikaa!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
Leijonien NHL-vahvistukselle huonoja uutisia − koronavirustartunta uhkaa Jokiharjun MM-turnausavausta
10.5.2022 18:57
Henri Jokiharjulla todettiin Ruotsista palatessa koronavirustartunta. Hän on poissa tositoimista näillä näkymin lauantaihin asti. Puolustajan korona on toistaiseksi oireeton.
Uutinen
Jukurien ja Lukon välinen ottelu siirtyy myöhempään ajankohtaan
17.2.2022 10:48
Kiekko ei putoa Mikkelissä torstaina jäähän Lukon koronatilanteen vuoksi. Ottelun uusi ajankohta on maaliskuun lopulla.
Haastattelu
Toimitusjohtaja Risto Jalo Ilveksen akuutista koronakurimuksesta: "Ei olisi ollut edes täytemiehillä mahdollista saada joukkuetta kasaan"
12.2.2022 12:33
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kertoi, että joukkueen vaikea koronatartuntatilanne selvisi vasta perutun paikallisottelupäivän aamuna.

Lue myös