Mielipide

Leijonat saa taas nojata tulikuumaan maalivahtiin – Jussi Olkinuora on tämän kevään versio Kevin Lankisesta

MAAJOUKKUE / Kolumni

Jussi Olkinuora on hieman kangertelevan alun jälkeen kasvanut Leijonien luotettavaksi ykkösvahdiksi Riian MM-kisoissa. Alkusarjan otteluissa Norjaa ja Saksaa vastaan kahden vuoden takaiselle maailmanmestarille lipsahti helpot osumat, mutta kun pudotuspelit alkoivat, löytyi tarvittava itseluottamus ja suoritusvarmuus.

Kahdessa ratkaisupelissä Olkinuora on päästänyt taakseen vain yhden maalin – sekä Tšekkiä että Saksaa vastaan ykkösmaalivahti on ollut rauhallisuuden perikuva ja mahdollistanut Leijonien voitot niukallakin viimeistelyllä.

Ihan kuin olisin joskus aiemminkin nähnyt vastaavaa tasonnostoa leijonavahdilta tosipeleissä? Olkinuoran harppaus alkulohkon haparoinnista pudotuspelien viileään dominointiin on kuin toisinto Kevin Lankisesta kaksi vuotta sitten Bratislavassa.

Win the right games on väsynyt klisee, mutta Lankisen ja Olkinuoran uroteot ison turnauksen tärkeimmillä hetkillä muistuttavat, että vähäpätöisempien otteluiden virheet unohtuvat, kun mestaruudesta tosissaan taistellessa maalivahti muuntuu muuriksi.

harppaus alkulohkon haparoinnista pudotuspelien viileään dominointiin on kuin toisinto Kevin Lankisesta. Kanadalla on sunnuntaina edessään ohittamaton Olkinuora.

Viimeistely ei ole Leijonien vahvuus – yhdeksässä ottelussa joukkue on tehnyt vain 22 maalia – mutta torjuntatyöskentely on.

Vaikka Olkinuora ei ollut vahvimmillaan turnauksen alussa, ei Suomea vastaan ole kertaakaan tehty kahta maalia enempää. Finaalivastustaja Kanada ohitti Olkinuoran alkulohkon viimeisessä mittelössä kahdesti, ja molemmat osumat syntyivät enemmän puolustuksen herpaantumisesta kuin maalivahdin virhearviosta.

Ja päävalmentaja Jukka Jalonen sekä maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen ovat jälleen onnistuneet kirittämään ykköstorjujan ilmiömäiseen vireeseen juuri oikeaan aikaan.

Finaalivastustaja Kanadan tolppien välissä on erinomainen NHL-torjuja Darcy Kuemper, Olkinuora puolestaan on ollut KHL:n parhaimmistoa kahden kauden ajan. Jos palataan Lankis-vertaukseen, keväällä 2019 vielä NHL:ää kokematon torjuja päihitti välierässä kyseisen NHL-kauden parhaan maalivahdin Andrei Vasilevskin ja finaalissa kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan Matt Murrayn.

Olkinuora on vielä yhden voiton päässä Lankisen saavutuksesta, mutta enteet ja prosessi on sama. Kanadalla on sunnuntaina edessään ohittamaton Olkinuora.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös