Mielipide

Läpimurron kynnyksellä: Läänitaiteilija Anrei Hakulisen tarina ansaitsee printtitilaa

LIIGA / Kolumni
Jääkiekkoilijalla on pitkä tie huipputasolle. Se vaatii lahjakkuutta, paljon työtä, pitkäjänteisyyttä ja tuuriakin. Tuuri ei ole aina ollut osallisena Anrei Hakulisen uraa. Käydään seuraavassa läpi Hakulisen hieman poikkeuksellista matkaa kohti läpimurtoa.

Anrei Hakulisen isä Markku Hakulinen pelasi urallaan 272 Liiga-ottelua, joissa hän iski 293 pistettä. Joensuulainen oli isossa roolissa Suomen olympiajoukkueessa Lake Placidin olympialaisissa vuonna 1980, kun Suomi ylsi neljänneksi. Markku Hakulinen oli urallaan myös HPK:n kapteeni, mutta hänet muistetaan eritoten urastaan Lahdessa. Yhdessä veljensä Yrjön kanssa "huojuvat Hakuliset" tekivät tuhojaan Kiekkoreippaassa kausina 1977–1982. Markku Hakulinen menehtyi Turussa vuonna 1990 vain 34-vuotiaana, poika Anrei oli tuolloin kahdeksan kuukauden ikäinen.

Hakulisen juniorivuodet menivät pääosin TPS:n ja TuTon organisaatioissa, joissa peliaikaa ja vastuuta tuli vaihtelevasti. TPS:n juniorijoukkueissa hänen kanssaan pelasivat samanaikaisesti esimerkiksi omien ikäluokkiensa eliittiin kuuluneet Joni Ortio ja Rasmus Ristolainen. Piipahtipa TuTon A-junioreissa kaudella 2010–2011 joukkuekaverina myös Turun murteen opeista ensipuraisun saanut, nykyisin kaksinkertainen Suomen mestari, Dominik Hrachovina.

****

Anrei Hakulisen jääkiekkouran iso kasvu tapahtui kausien 2012–2014 välisenä aikana.

Turkulainen viimeisteli TuTossa loukkaantumisista huolimatta kaudella 2012–2013 runkosarjassa 38 ottelussa 17 pistettä. Hän oli Juhani Tammisen pronssia voittaneen joukkueen luottopelaajia. 

Seuraava 2013–2014 kausi oli Hakuliselle pitkästä aikaa kausi, jolloin hän sai pelata terveenä. Uusi valmentaja Ismo Lehkonen toi joukkueeseen kovan harjoittelukulttuurin. Tämä näkyi Hakulisen otteissa, sillä pelaaja iski 54 runkosarjaotteluun 17 maalia ja 32 syöttöä. Mestiksen pudotuspeleissä toisena vuotena peräkkäin pronssia saavuttaneessa TuTon joukkueessa pelaaja viimeisteli 13 playoff-otteluun peräti 16 pistettä, joista 11 oli maaleja.

Kausi toi lopulta ansaitun Liiga-sopimuksen Lahden Pelicansiin.

****

Harjoituskausi lupaili hyvää, kun Hakulinen iski kuusi pistettä kuudessa ottelussa. Ennen kauden alkua pelaajalle tuli kuitenkin murheellinen ylävartalovamma, mikä piti hänet sivussa kolme kuukautta. Hakulinen pelasi ensimmäisessä Liiga-ottelussaan 4.12. JYPiä vastaan isänsä Markun pelinumerolla 23. Loukkaantumiset häiritsivät kuitenkin miehen ensimmäistä Liiga-kautta, johon mahtui vain 13 ottelua.

Myös seuraava kausi oli rikkonainen. Tiet Pelicansin kanssa olivat eroamassa, kun Hakulinen siirtyi kauden puolivälissä lainapestillä Kouvolan KooKooseen. Ensimmäinen kokonainen kausi Liigassa toi Hakuliselle tehot 5+10.

Siirto nousijajoukkue KooKooseen saattoi pelastaa miehen uran.

KooKoon kausi 2016–2017 käynnistyi vaisusti, josta seurasikin päävalmentaja Petri Mattilan vaihto Tuomas Tuokkolaan. Kausi oli tuloksellisesti KooKoolle pettymys, mutta taustalta nousua teki Hakulinen, joka pelasi vahvaa kautta. Terveenä pelannut Hakulinen oli lopulta joukkueen toiseksi paras maalintekijä 14 maalillaan. Hän oli myös joukkueen ainoa koko kauden joukkueessa pelannut hyökkääjä, jonka tehotilasto jäi plussan puolelle.

****

Kausi 2017-2018 käynnistyi Hakuliselta vahvasti pelaajan tehtyä 29 otteluun 9 maalia ja 19 pistettä. Valitettava loukkaantuminen joulukuussa lopetti kuitenkin kauden ennenaikaisesti. Hakulinen kirjoitti viime huhtikuussa 2018 KooKoon kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen.

Hakulisen viides Liiga-kausi on alkanut vauhdikkaasti. Hän on yllättänyt monet ja pelannut koko kauden piste per peli -tahtiin. Suurin yksittäinen syy on varmasti se, että kiekkoilija on saanut pelata ja harjoitella pääosin terveenä. Hakulisen otteet  kaukaloissa on huomioitu myös muualla.

28 vuotta isä Markun poismenon jälkeen, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen taustajoukkoineen valitsee Hakulisen jälleen maajoukkueeseen. Anrei tekee Venäjän Euro Hockey Tourin ensimmäisessä ottelussa Tampereella Tšekkiä vastaan heti maalin. Jalonen kommentoi pelin jälkeen Hakulisen suorituksen olleen kansainvälistä tasoa.

****

Tammikuun neljäntenä pelatussa Ilves-ottelussa Hakulinen keräsi kaksi syöttöpistettä, kun KooKoo voitti ottelun lopulta 3-4. Kouvolalaisten kolmas maali oli Hakulista parhaimmillaan. Hän ryösti kiekon siniviivan tuntumassa Olli Vainiolta ja Juho Liuksialalta, pelasi toisen puolustajan Jarkko Parikan pois tilanteesta ja syötti avopaikkaan hiipineelle maalisylkijä Malte Strömwallille, joka laukoi armotta kiekon maaliin. Selostaja Sebastian Waheeb tituleerasi Hakulista tilanteessa läänitaiteilijaksi. 

Hakulinen on viimeistellyt 36 otteluun 12 maalia ja 19 syöttöä. Hän on osoittanut tasaisuudellaan kuuluvansa Liigan eliittiin.

Läänitaiteilijaa saatetaan näillä edesottamuksilla nähdä hyvinkin pian Ruotsin, Venäjän tai Sveitsin suurseurassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös