Mielipide

Kuulostaako tutulta? Leijonavalinnoista syntyi myrsky vesilasiin

LIIGA, MAAJOUKKUE / Kolumni
Leijonien leiriryhmä alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin valittiin perjantaina. Pois jäi ison profiilin pelaajia, mikä synnytti laajaa keskustelua.

Taashan siinä kävi näin: Leijonavalinnat synnyttivät porua ja keskustelua, miksi tämä, tuo ja se ei ole mukana, kun taas nämä, nuo ja ne ovat mukana.

Tällä kertaa poru kohdistui alle 20-vuotiaiden MM-kisojen leiriryhmään, josta puuttuivat muun muassa aiemmin ensi kesän ykkösvaraukseksi spekuloitu Aatu Räty sekä viime vuoden nuorten MM-kisoissa kahdeksan tehopistetty iskenyt Patrik Puistola.

Hetki happea ja ajatus tähän päivään.

Rädyn käyrä on ollut laskusuhdanteessa jo viime talvesta saakka. Nuorukainen ei ole onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa kovassa Kärppien kokoonpanossa, eikä tulosta ole syntynyt U20-sarjassakaan kuin korkeintaan kohtalaisesti. Otteet kaukalossa ovat myös tehojen ulkopuolella olleet ailahtelevia.

Puistolan kahdeksan pistettä viime kisoissa riitti Nuorten Leijonien sisäisen pistepörssin toiseen sijaan. Alkulohkossa maitti oli päällä, mutta pudotuspeleissä avainpelaajan tahti hyytyi. Kolmeen pudotuspeliotteluun syntyi tehot 1+0.

Eikä tämä Liiga-kausikaan ole ollut helppo. Kuusi tehopistettä kehnosti pelanneessa JYPissä on kelvollinen saavutus, mutta pelaamiseen ei ole tullut odotetunlaisia askeleita eteenpäin. Nöyryys yksinkertaisiin ratkaisuihin puuttuu liian usein.

Kumpikaan pelaaja ei siis tulisi nopeaan turnausrypistykseen kovin hyvästä tilanteesta. Alle 20-vuotiaiden MM-kisat eivät ole paras paikka hakea kurssinmuutosta vaikealle kaudelle. Jos mielessä on onnistumisen pakko, voi se nopeasti syödä joukkueen yhteistä etua.

Valinnat leiriryhmään näyttivät tyypillisiltä Antti Pennaselle. Ei etsitä parhaita pelaajia, etsitään oikeita pelaajia. Luisteluvoima ja monipuolisuus on korostunut valinnoissa, minkä takia esimerkiksi Matias Mäntykivi ja Samuel Valkeejärvi ovat todennäköisesti nousseet keskusteluun kisapaikasta.

Eikä Suomi kärkiketjujen potentiaalin puutteeseen ole kaatumassa. Taitoa kärkiketjuihin riittää, ja jopa ylitarjonta kärkiketjujen pelaajista saattoi olla syynä kaksikon ulosjääntiin. Ei Rädystä tai Puistolasta helpolla parasta saada alaketjujen energiapelaajana ja jäähyntappajana.

Ainiin, huomasimmeko riittävällä laajuudella, että Brad Lambert on mukana leiriryhmässä? Täten miehen Leijonat-edustus myös jatkossa varmistuu.

Ehkä myrsky syntyi vesilasiin vääristä syistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös