Mielipide

Kuopattu, mollattu ja nollattu – Lauri Marjamäellä iso näytönpaikka Jokereissa

KHL / Kolumni
Jokereiden vastuuvalmentaja Lauri Marjamäen onnistumiset on kuopattu. Kukaan ei edes halua muistaa niitä, sillä niin pahasti Marjamäki epäonnistui Leijonien peräsimessä kansan silmissä. Häntä on mollattu epäonnistumisten jälkeen kohtuuttomuuteen asti. Miehen taidot on nollattu täysin. Jokerit avaa Marjamäelle todellisen näytön paikan.

Jokereiden joukkue on muuttunut todella paljon menneestä kaudesta. Sen lisäksi joukkuetta luotsaa uusi nimi. Maajoukkueessa täydelliseen kansan epäsuosioon vajonnut Lauri Marjamäki.

Miksi ihmeessä Jokerit valitsi juuri Marjamäen valmentajakseen? Muistaako kukaan edes enää, mitä Marjamäki puuhasi ennen maajoukkuepestiään?

Yksitoista vuotta Bluesin organisaatiossa ja erinomainen työ espoolaisessa juniorivalmennuksessa ovat unohtuneet. Siirtyminen urheilullisesti pohjamudissa rypevään Oulun Kärppien organisaatioon ja vaikutus oululaisen jääkiekon nousussa takaisin Suomen ja Euroopan huipulle. Unohdettu.

Tieto Marjamäen todella laajasta ja sivistyneestä pelikäsityksestä halutaan heivata pois mielestä, kahden kauden mittaisen ja metsään menneen maajoukkueurakan vuoksi. Kun Marjamäen siirto Jokereihin julkaistiin, ihmetteli suuri osa kiekkokansasta helsinkiläisseuran toimintaa.

Jokerit palkkasi Marjamäen vastuuvalmentajaksi, koska Marjamäen näytöt seurajoukkueista ovat edelleen vahvaa valuuttaa suomalaisten valmentajien keskuudessa. Jokereissa uskotaan Marjamäkeen ja hänen mahdollisuuksiinsa onnistua KHL-valmentajana. Kansa suhtautuu mahdollisuuksiin todella skeptisesti, koska maajoukkuemyrsky on peittänyt aiemmat onnistumiset alleen. Myöskään muuttunutta ympäristöä ei osata huomioida riittävästi.

Työnkuva on maajoukkueessa täysin erilainen kuin seurajoukkueessa. Seurajoukkueessa vastuuvalmentaja on tekemisissä pelaajien kanssa koko ajan: arjessa on selkeä rytmi, joukkueen kanssa tehdään töitä ja harjoitellaan päivittäin. Maajoukkueessa pelaajien kanssa ollaan tekemisissä jaksoittain ja osaa pelaajista saatetaan nähdä kauden mittaan ainoastaan tarkkailumatkoilla. Valmentajan ja valmennettavan pelaajan välille ei pääse syntymään samanlaista suhdetta kuin seurajoukkueen arjessa.

Jo 18-vuotiaana valmentamisen aloittanut Marjamäki on ajautunut todelliseen laskukierteeseen kiekkokansan silmissä. Tästä kierteestä pois pääseminen on haastava, mutta mahdollinen tehtävä. Onnistuminen Jokereiden luotsina muuttaisi koko tilanteen päälaelleen.

Useimmilla ei edes tunnu käyvän mielessä – saati löytyvän uskoa – että Marjamäellä voi olla todella paljon annettavaa muissa ympyröissä leijonakomennuksen jälkeen. Maajoukkuevalmentajana Lauri Marjamäki ei kahden kauden mittaisen työnsä aikana kieltämättä onnistunut. Tästä huolimatta osa Marjamäkeen kohdistuneesta kritiikkiryöpystä on ollut yliampuvaa. Valmentajatkin ovat ihmisiä, tekevät virheitä ja epäonnistuvat. 

Marjamäki lähti aikanaan Leijoniin suurin odotuksin, ja miksi ei olisi lähtenyt. Alla oli kolme vahvaa kautta yhdessä Suomen suurimmista jääkiekkoseuroista ja kaksi voitettua Suomen mestaruutta.

Odotukset perustuvat yleensä aiempiin tekoihin. Toiset valmentajat vain sopivat toiseen rooliin, tehtävään tai sarjaan paremmin kuin toiset. Nämä ovat asioita, joissa valmentajat eivät lopulta tee suurta eroa pelaajiin.

Jokereissa Marjamäellä on täydet mahdollisuudet onnistua Suomen seuratuimmassa urheiluorganisaatiossa. Miehellä on tilaisuus osoittaa olevansa yhä huipputekijä ja vapautua täydellisen epäonnistujan viitasta. Marjamäelle tulisi myös kiekkoa seuraavan kansan taholta antaa mahdollisuus, eikä tuomita suoralta kädeltä. 

Jokereiden joukkue alkavaan KHL-kauteen on Marjamäen näköinen. Nuorta nälkää yhdistettynä kokemukseen. Todella vahva alakerta ja kelpo maalivahtiosasto. Tarpeeksi laadukas hyökkäyskalusto KHL-tasolle ja selkeä roolitus pelaajien välillä. Nämä ovat työkaluja, jotka tarjoavat Marjamäelle mahdollisuuden osoittaa suurelle yleisölle kuuluvansa edelleen suomalaisten valmentajien eliittiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös