Mielipide

Kun Kärppiä eivät pelasta maalivahdit, Kärppiä ei pelasta kukaan

LIIGA / Kolumni
Kärpät majailee kauden puolivälin paikkeilla Liigan sarjataulukossa viidentenä. Joukkue on iskuetäisyydellä kolmatta sijaa pitävään HIFK:hon. Kärpät on hämäävän korkeasta sijoituksestaan huolimatta kuitenkin kaukana sarjan terävimmästä kärjestä.

Kärppien kauden ensimmäinen puolikas on ollut kivikkoinen. Yhtäältä tulokset ovat olleet kohtalaisia, mistä kertoo sijoitus sarjataulukon yläpäässä. Toisaalta joukkue jättää ilta toisensa jälkeen kylmäksi, eikä esimerkiksi uusista hankinnoista ole saatu lähellekään parasta irti. Tehdyissä maaleissakin yksi sarjan kalleimmista joukkueista on vasta sarjan kymmenentenä tehden iltaa kohden vain rahtusen yli 2,5 maalia.

Todellisuudessa Kärppien näennäinen menestys tällä kaudella on perustunutkin lähinnä  maalivahtikaksikko Niclas Westerholmin ja Niklas Kokon huippuotteisiin. Tätä faktaa alleviivaa hämmentävä tilasto: Kärpät ei ole tällä kaudella voittanut peliäkään, jossa se on päästänyt yli kaksi maalia. Verrokkijoukkueista Tappara on voittanut kyseisenlaisia otteluita tällä kaudella kuusi kappaletta, Ilves ja HIFK puolestaan kumpainenkin seitsemän.

Kärppien pelityylikin toki on taipuvaisempi tuottamaan vähämaalisia otteluita, mutta on silti huolestuttavaa, ettei joukkue pysty voittamaan pelejä, joissa sen maalivahdit eivät saavuta huipputasoaan.

Sijoitus sarjataulukon kärkipäässä on pitkälti siis vain joukkueen maalivahtien luoma illuusio todellisesta menestyksestä. Kärpät pystyy tällä kaavalla kaatamaan Liigan heikoimpia ja keskikastin joukkueita, mutta isojen poikien pöytään ei ole asiaa. Siitä kertoo niin ikään karu tilasto Liigan kolmea kärkijoukkuetta, Tapparaa, Ilvestä ja HIFK:ta vastaan. Kärpillä on vain yksi voitto ja yhteensä neljä pistettä seitsemästä ottelusta.

Kärppien nolon ongelman toden teolla päivänvaloon toi taannoinen "kohtalon viikko", jolloin se kohtasi Tapparan kerran ja HIFK:n kahdesti. Kun maalivahdit eivät yltäneet absoluuttiseen parhaimpaansa, muu joukkue ei pystynyt paikkaamaan tilannetta ja lyyhistyi lopulta kuin korttitalo. Kärpät päästi otteluissa yhteensä 15 maalia ja hävisi niistä jokaisen.

Kun joukkueen suorituksista riisuu pois maalivahtien huippuotteet, ei paljoa siis jää jäljelle.

Viimeisessä kuudessa ottelussa Kärpät on päästänyt yhteensä 25 maalia ja voittanut ainoastaan yhden ottelun, senkin Westerholmin nollapelin ansiosta. Vanne kiristynee koko seuran ympärillä, mikäli kurssi ei piakkoin ota kääntyäkseen. 

Yhtä kaikki, kenenkään ei pitäisi tuudittautua Kärppien tämän hetken sijoitukseen sarjataulukossa. Joukkueella on rutkasti parannettavaa kauden jälkimmäiselle puoliskolle ja erityisesti kevättä silmällä pitäen. Muutkin kuin maalivahdit voisivat vaihteeksi ottaa vastuuta pelien voittamisesta, sillä nykytilanne ei ole kestävällä pohjalla. Tällä hetkellä, kun Kärppiä eivät pelasta maalivahdit, Kärppiä ei pelasta kukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös