Mielipide

Kultainen aurinko paistaa kanaalin rannalla – Rauman ylpeys on valmiina finaalipeleihin

LIIGA / Kolumni

Rauman Lukko löytyi ennen kauden alkua monen papereista kärkijoukkueiden joukosta samalla tavalla kuin edellisellä kaudella, joka päättyi valitettavasti ennen aikojaan. Tuona keväänä maailma muuttui horjuttaen etenkin raumalaisten kiekkokannattajien uskoa. Joukkue oli vuodenvaihteen jälkeen voittanut tasaisen tappavaan tahtiin pelejä ja etenkin kotivoittojen putki oli huima.

Tuona keväänä ajatuksiin hiipi katkerat seiskapelit sekä jossitellut pelaajien myymiset kesken menneiden kausien. Monen ajatuksissa hiipi negatiivissävytteisiä muistelmia, etenkin muiden joukkueiden kannattajien laukomia ajatuksia Rauman Lukon tasosta. Sinikeltaisen joukkueen kannattajille eritoten mestaruusvitsit ovat tulleet hyvin tutuiksi. Ihmiset eivät ole kuitenkaan kadonneet minnekään. He ovat seisseet joukkueen takana läpi karvaiden pettymysten ja epäuskoisten päätösten.

Vaikka joukkuetta povattiin aivan runkosarjan kärkipaikoille, eivät kaikki siitä huolimatta siihen uskoneet. Sanotaan, että menneisyydellä on suuri rooli, vaikka jokainen kausi on oma tarinansa. Jokainen pelaaja keskittyy ainoastaan käynnissä olevaan kauteen eikä vanhojen muisteluun, vaikka menneisyyden haamut saattavatkin välillä koputella olkapäätä. Maailman ollessa suljettuna jännitettiin otteluita kotisohvilta, eivätkä kaikki voineet uskoa finaalipaikkaan varsinkaan tutun pudotuspelivastuksen tullessa vastaan semifinaaleissa.

"Monien mielestä 'koronakausi' himmentää mestaruuden arvoa, mutta mestaruus on aina mestaruus"

Monien mielestä 'koronakausi' himmentää mestaruuden arvoa, mutta kuuluisa sanontahan kuuluu, että 'mestaruus on aina mestaruus'. Lukko oli kuitenkin monella mittarilla liigan kärkikastia, ja ainoana joukkueena se myös pelasi kaikki runkosarjaottelut. Joukkue pelasi myös kalenterivuoden 2020 aikana voitokkainta jääkiekkoa keräten eniten pisteitä.

Semifinaalien tuomarityöskentely aiheutti kuitenkin eripuraa monien välillä. Tapparan kannattajat olivat syystäkin eri mieltä tuomareiden kanssa hylätyistä tai hyväksytyistä maaleista. Oman mielipiteensä kertoivat niin erotuomarit ottelun jälkeen kuin Ville Nieminenkin kärkkäin sanavalinnoin. Ansaitsiko Lukko paikkansa finaaleissa?

Tuomarit saattoivat ratkaista yksittäisten maalien kohtalon, joiden hyväksyminen tai hylkääminen olisivat saattaneet muuttaa otteluiden kulkua, mutta olisiko se muuttanut sarjan lopputulosta? Yksittäisten maalien merkitys on pudotuspeleissä suuri, mutta asiaa voidaan vain spekuloida. Varmaa kuitenkin on se, että joko Tappara ei saanut koneestaan kaikkea irti tai sitten runkosarjan piikkipaikan napannut joukkue onnistui pelaamaan vahvuuksillaan niin hyvin, että se onnistui nappaamaan tamperelaisista ensimmäisen voiton koskaan pudotuspeleissä.

Joukkue kuitenkin eteni finaaleihin voittamalla arkkivihollisensa. Hetki oli viimein koittanut. Vaikka pääsy hallille on aluehallintoviraston käsissä, on selvää, että finaalisarjasta otetaan silti kaikki irti. Vuosikymmenten odotus sekä päävalmentajan sekä urheilutoimenjohtajan aloittama uudisprojekti ovat johtaneet tähän hetkeen. Joukkueen tarina muutamien vuosien takaisista vaikeuksista tähän päivään saakka on ollut ankaran ja määrätietoisen työn tulos.

Tämän kauden joukkueessa on paljon pelaajia, jotka kävivät läpi viime kauden surullisen lopun sekä monia pelaajia, jotka ovat kasvaneet johtaviksi pelaajiksi Pekka Virran valvovan silmän alla. Pelaajat tuntevat toisensa, ja kaikesta tekemisestä huokuu logolle sekä kaupungille pelaaminen. Jokaisen kiekon eteen syöksytään seuraamuksia pelkäämättä. Jokainen kamppailu käydään loppuun saakka.

Monet pelaajat ovat nostaneet rooliaan kauden aikana ansaiten uuden sopimuksen kovempiin kiekkoliigoihin. Robin Press teki Lukossa puolustajien kaikkien aikojen piste-ennätyksen ja pokkasi runkosarjan parhaan pelaajan palkinnon, Lassi Lehtinen oli nollapelitilaston kärjessä sekä kanadalainen Daniel Audette oli runkosarjan pistepörssissä lopulta toisella sijalla.

Lisäksi tähtisikermästä löytyy pelaajia, joita nostetaan liian harvoin esille. Heikki Liedeksen kaltaiset pelaajat ansaitsisivat enemmän huomiota. Kapteenin rooli sopii Liedekselle kuin nenä päähän, sillä pelaaja on esimerkillään ja omalla kasvutarinallaan luonut polun, jota pitkin voivat nuoremmat pelaajat astella perässä.

Liedes on yhdessä pudotuspelien pistepörssiä johtavan Eetu Koivistoisen sekä puolustaja Roni Seväsen kanssa pelannut koko uudisprojektin ajan Raumalla Pekka Virran alaisuudessa. Pelaajien tarinat etsivät kaltaisiaan.

Kiekkoväki sai kesken kauden pidättää hengitystään joukkueen päävalmentajan käydessä omaa kamppailuaan koronavirusta vastaan. Kun Virta asteli penkin taakse ensimmäistä kertaa sairastumisensa jälkeen, näkyi joukkueen peli-ilmeessä täysin uudenlainen taso. 

Kaikki kulminoitui siihen, että päävalmentajasta oli tullut monelle pelaajalle todella tärkeä henkilö. Tämä näkyi pelaajien pelaamisessa epävarmoina hetkinä ja otteiden parantumisena päävalmentajan ulostulon jälkeen. Vaikka Erik Hämäläinen on hoitanut tonttinsa kunnialla ansaitsemalla siitä hatunnoston, on Virran paluu näkynyt positiivisella tavalla joukkueen toiminnassa.

Joukkueella on käynnissä viimeinen vuosi nykyisen päävalmentajan alaisuudessa, joten tarinalle halutaan onnellinen loppu. Kaikki tarinat ovat täynnä juonenkäänteitä, traagisia ja odottamattomia, mutta yhteisenä piirteenä niille halutaan onnellinen loppu. Joukkue pelaa kaupungille koko sinikeltaisen yhteisön kannatettua omiaan myös ilman hallille pääsyä. Joukkue pelaa myös luonnollisesti päävalmentajalleen.

Kaupungin ylpeyden ympärille on syntynyt aivan uudenlainen yhteisöllisyyden kupla kannattajien eläessä tunteella mukana kauden jokaisessa käänteessä.

Vaikka finaalivastustajalta löytyy niin ikään kaikki draaman kaaren vaiheet, on niitä turha lähteä vertailemaan. Finaalissa ovat vastakkain ennakkosuosikin viittaa harteillaan kantava Lukko ja turkulaisjoukkue, jota on kuvailtu muukalaislegioonaksi. Legioona on Raimo Helmisen johdolla noussut omien kasvattiensa avulla finaaliin. Vielä ennen kauden alkua Helmisen pestaamista kritisoitiin, mutta epäilijät on nyt viimeistään hiljennetty.

Jokaisella jääkiekkoa seuraavalla tuntuu olevan oma mielipiteensä sekä joukkue, jonka toivoo voittavan. Onnistuuko TPS kaatamaan paikallisvastustajansa vastoin kaikkia odotuksia vai pystyykö raumalaisjoukkue painamaan muiden puheet ja paineet pois harteiltaan? Kävi miten kävi, on edessä kuitenkin erittäin maukas ja jännittävä finaalisarja, joka ansaitsee kaiken huomion yleisön puuttumisesta ja koronatilanteesta huolimatta. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös