Mielipide

Koronasta ei opittu mitään, kun Aleksander Barkov pelaa oireisena – Missä on vastuu ihmisten terveydestä?

NHL / Kolumni
Vaikka useat kiekkoilijat ovat olleet pitkään sivussa sydänlihastulehduksen vuoksi, edelleen työtä tehdään eli peliä pelataan sairaana.

Vajaan kolmen vuoden koronatodellisuudesta ei näemmä ole opittu yhtään mitään.

Florida Panthersin kapteeni ja ykkössentteri Aleksander Barkov on ollut sivussa kahdesta seuransa viidestä viime ottelusta, eikä hän päävalmentaja Paul Mauricen mukaan ole ainakaan alusta asti mukana tiistaina käynnistyvällä vieraspelikiertueella.

Barkovin poissaolon syyksi on ilmoitettu sairastuminen, joka ei ole koronaperäistä. Panthers-aiheista podcastia isännöivän toimittaja David Rodriguezin mukaan Barkov on kuitenkin pelannut oireisena.

Luulin jo, että tällainen sekoilu olisi lopetettu, mutta näemmä never stop the madness ja kohta vedetään taas!

Mediaan tihkuneiden tiedonmurusten perusteella en tietenkään voi lämpimästä kotitoimistostani sanoa, mikä Barkovia vaivaa, mutta ilman koronarummutustakin – ja varsinkin sen takia – ihan jokaisen pitäisi tässä vaiheessa ymmärtää, että kipeänä ei pelata jääkiekkoa!

Esimerkiksi sydänlihastulehdus on pahimmillaan hengenvaarallinen komplikaatio hengitystieinfektioiden yhteydessä, riippumatta siitä, onko infektion aiheuttaja korona- vai jokin muu virus.

urheilusuorituksen vaatiminen sairaalta on vastuutonta!

Ykköskierroksella varattu itävaltalainen Marco Rossi oli sydänlihastulehduksen vuoksi sivussa käytännössä koko kauden 2020–21. Tällä kaudella Pittsburgh Penguinsia edustava Josh Archibald pystyi samasta syystä pelaamaan viime kaudella Edmonton Oilersissa vain kahdeksan runkosarjaottelua ja pudotuspelit päälle. Maalivahti Alex Stalock puolestaan menetti sydänlihastulehduksen takia puolitoista kautta.

Näiden esimerkkien rinnalla Barkovin pari peliä sivussa on pientä, mutta ilmiö on huolestuttavan laaja.

Barkov voi olla urheilullisesti erityinen yksilö, ja vahvan kilpailuvietin ansiosta viimeisimmässä ottelussa syntyi tehot 1+2. Huippu-urheilijat eivät kuitenkaan ole koneita, vaan tuntevia ja ajattelevia ihmisiä, joilla on elämä työnsä ulkopuolella ja myös työuran jälkeen.

Olin itse vastikään kaksi viikkoa pois töistä koronan vuoksi. Vaikka työskentelen terveydenhuollossa, oli työterveyslääkäri sitä mieltä, että lievillä oireilla voi mennä töihin. Olin eri mieltä, koska tuolloin en pysynyt edes yhtäjaksoisesti hereillä työvuoron keston verran.

Olisi ollut vastuutonta mennä töihin, kun ei ole työkunnossa – sama periaate pätee myös jääkiekkoon, vaikka työnkuva onkin erilainen. Pelaaja on itse vastuussa työkunnostaan, mutta viime kädessä vastuu on valmentajalla. Ja urheilusuorituksen vaatiminen sairaalta on vastuutonta!

Jääkiekko on niin sanotusti yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli. Pää ylös, kiekko päätyyn ja perään, maalin edessä vain makuupaikkoja. Tämän kaltaisilla ohjenuorilla pärjää jo pitkälle.

Ei kipeänä töihin – tässä seuraava ohje omaksuttavaksi jokaisen pelaajan ja valmentajan selkärankaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös