Mielipide

Kolumni: Mikko Rantanen on matkalla kohti 100 pisteen rajapyykkiä

NHL / Kolumni
Viime kaudella läpimurtonsa tehneen Mikko Rantasen upeat otteet kaukalossa eivät ole tulleet puskista, mutta yhdeksän ensimmäisen ottelun suoritus on ollut häkellyttävää.

Colorado Avalanche on juuri nyt tulikuuma puheenaihe kiekkomaailmassa, eikä suotta: yksi lennokkaimmin kautensa aloittaneista joukkueista on kivunnut Läntisen konferenssin kakkoseksi tasapisteisiin yhden pelin vähemmän pelanneen Nashville Predatorsin kanssa.

Avalanchen salaista asetta ei tarvitse arvuutella, sillä Gabriel Landeskogin, Nathan MacKinnonin ja Mikko Rantasen muodostama ykköskenttä on pistänyt tuulemaan oikein urakalla.

Avalanche on tällä hetkellä Läntisen konferenssin tehokkain joukkue maalinteossa. Yhdeksään peliin on syntynyt 33 maalia, joista 20 on ykkösketjun hyökkääjien käsialaa. Päästettyjä maaleja Avalanchella on 20, mikä on varsin vähän, sillä vain viisi joukkuetta on onnistunut päästämään vähemmän takaiskuja.

MacKinnon ja Rantanen ovat kumpikin onnistuneet napsimaan pisteitä jokaisesta kauden ottelusta ja ovat näin ollen tehneet seurahistoriaa pisteputkillaan. Rantanen on tällä hetkellä pistepörssin kärjessä tasapisteissä Toronto Maple Leafsin nuoren tähden Auston Matthewsin kanssa.

Rantasen menestyksen suhteen ei voi olla kovinkaan yllättynyt, sillä viime kaudella 81 runkosarjapelissä syntyi huikeat 84 pistettä.

Erilaisina pelaajina Rantasen pisteet koostuvat neljästä maalista ja 12 syöttöpisteestä, kun taas Matthews on viimeistellyt itse kymmenen ja syöttänyt kuusi maalia. Avalanchen oikea laitahyökkääjä on siis kerännyt tähän mennessä 1.78 pistettä peliä kohden, kuten verrokkinsa.

Siinä missä Matthewsin laukaisutarkkuus on parempi, Rantanen vie ylivoimaisesti plus/minus-lukemassa, joka on peräti 11, kun Matthewsin on puolestaan -2. Matthews on tosin tehnyt ylivoimalla pisteistään peräti yhdeksän − Rantasen saldo ylivoimalla on neljä pistettä.

Rantasen menestyksen suhteen ei voi olla kovinkaan yllättynyt, sillä viime kaudella nuori suomalainen teki läpimurtonsa NHL:ssä. 81 runkosarjapelissä syntyi huikeat 84 pistettä ja kuudessa pudotuspelissä Rantanen saalisti neljä syöttöpistettä.

Viime kaudellakin ykkösketjussa Rantasen rinnalla touhusivat tutut MacKinnon ja Landeskog, joiden kanssa peli on hioutunut timanttiseksi.

Jos Avalanche ei kohtaa järisyttäviä vastoinkäymisiä ja kärkihyökkääjät pysyvät vireessä, ei olisi ihme, jos Rantanen hipoisi tällä kaudella jopa 100 pisteen rajapyykkiä.

Tilastot koottu ennen 23.10. Pohjois-Amerikan-aikaa pelattua kierrosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös