Mielipide

Kolumni: Coyotes käyttää palkkatilaa ovelasti hyödykseen − poikinut lukuisia nuoria lupauksia

NHL / Kolumni
Arizona Coyotes on tullut John Chaykan aikana tunnetuksi joukkueena, joka käyttää hyödykseen palkkakattoa vastaan taistelevia joukkueita ottamalla "kuolleet sopimukset" kontolleen lupaavien nuorten pelaajien kylkiäisinä.

Kaikki alkoi vuoden 2016 varaustilaisuudesta. Oli Detroit Red Wingsin vuoro tehdä ensimmäinen varaus 16. vuorolla. Varaamattomien pelaajien joukosta löytyi vielä muun muassa koko varaustilaisuuden kärkisijoille sijoitettu puolustaja Jakob Chychrun.

Arizona Coyotesin GM John Chayka halusi hänet ja sopi Red Wings -GM Ken Hollandin kanssa vaihtokaupasta, jossa NHL-uransa edellisen kauden päätteeksi lopettaneen ja KHL:ään lähteneen venäläissentteri Pavel Datsjukin yksivuotinen, 7,5 miljoonan dollarin arvoinen sopimus siirtyi Coyotesin rasitteeksi 16. varausvuoron (Chychrun) mukana.

Tämä ei ole jäänyt Chaykan ainoaksi tempuksi, vaan myöhemmin samana kesänä aavikolle matkasi lupaava Lawson Crouse pitkäaikaisloukkaantuneen Dave Bollandin kylkiäisenä. Tuorein tempaus nähtiin tänä kesänä, kun Coyotes otti kontolleen ihosairauden takia peliuransa lopettaneen Marian Hossan sopimuksen.

Datsjukin, Bollandin tai Hossan sopimuksia ei voi missään nimessä kutsua halvoiksi, mutta todellisuudessa Coyotes maksaa vain murto-osan palkoista kyseisille pelaajille. Esimerkiksi Hossan loppusopimus on oikeissa dollareissa mitattuna vain miljoona dollaria kautta kohti, ja vakuutusyhtiö maksaa siitä 80 prosenttia ja Coyotes 20 prosenttia. Coyotes tunnetaan budjettijoukkueena, eli toisin sanoen sillä ei ole mahdollisuutta käyttää palkkatilaansa kattoon asti. Chayka on kuitenkin saanut "haamusopimuksien" avulla kaavittua useita lupaavia nuoria riveihinsä.

Coyotes tunnetaan budjettijoukkueena, eli toisin sanoen sillä ei ole mahdollisuutta käyttää palkkatilaansa kattoon asti.

Kaikista suurimpana sulkana Chaykan hatussa voidaan pitää Chychrunin hankintaa. Puolustaja vakiinnutti paikkansa NHL-kokoonpanosta välittömästi varausta seuranneella kaudella. Kahden pelaamansa NHL-kauden aikana 20-vuotias puolustajalupaus on pelannut 118 ottelua tehoin 11+23. 21-vuotias Crouse ei ole vielä onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa NHL:ssä, ja suurin osa viime kaudesta menikin AHL-seura Tucson Roadrunnersin riveissä. Järkälemäisen hyökkääjän odotetaan kuitenkin nappaavan NHL-paikan tulevalla kaudella.

Hossa-kaupan kylkiäisinä saapuneista hankinnoista Vinnie Hinostroza alkoi lyödä itseään läpi Blackhawks-paidassa menneellä kaudella. Pieni ja piskuinen hyökkääjä teki pelaamissaan 50 NHL-ottelussa tehot 7+18. Todennäköisesti Coyotesissa tulee olemaan tarjolla suurempaa roolia ja kaikki ovet todelliseen läpimurtoon ovat näin ollen auki.

26-vuotias Jordan Oesterle pelasi menneellä kaudella suuressa roolissa ja on vähintäänkin luotettava valinta joukkueen seitsemänneksi puolustajaksi, mutta mahdollisuuksia on myös paljon sitä suurempaankin. Kyseessä on siis erittäin toimiva taktiikka uudelleenrakennusvaiheessa olevalle budjettijoukkueelle. On kuitenkin muistettava, että palkkatilaa on löydyttävä tulokassopimuksella pelaavien nuorten jatkosopimuksiin.

Chayka on pitänyt tämän mielessä. Bollandin sopimus poistuu kirjoista tulevan kauden päätteeksi, kun Crouse, Chychrun, Oesterle, Brendan Perlini ja Christian Dvorak tarvitsevat jatkosopimusta. Kaudeksi 2020−21 uutta sopimusta tarvitsevat Hinostroza, Clayton Keller, Dylan Strome ja Christian Fischer. Hossan sopimus rasittaa joukkueen palkkatilaa vielä nuorten ensimmäisen sopimuskauden, minkä jälkeen sekin poistuu kirjoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös