Mielipide

Kokemusta täyteen ladattu Dallas Stars kyykyttää suursuosikkia − Konkareiden anti näkyy muuallakin kuin pistesarakkeessa

NHL / Kolumni
Colorado Avalanchen ja Dallas Starsin välinen NHL:n pudotuspelien toisen kierroksen ottelusarja on alkanut yllättävissä merkeissä, sillä altavastaajana sarjaan lähtenyt Stars on vienyt nimiinsä kaksi ensimmäistä ottelua selvin lukemin.

Dallas Starsille ei paljoa annettu saumoja Colorado Avalanchea vastaan ennen ottelusarjan alkua, mutta kahden pelatun ottelun jälkeen ilmoille on noussut kysymys: Voiko Avalanche enää nousta voittoon ottelusarjassa?

Vastaus tähän on ympäripyöreä. Kyllä kaikki on aina mahdollista, mutta Avalanchen nousu voittoon näyttää erittäin epätodennäköiseltä.

Stars on onnistunut toistaiseksi täydellisesti pelisuunnitelmassaan. Joukkue on kyennyt pimentämään Avalanchen kaikki kentät Nathan MacKinnonin johtamaa ykköskenttää lukuun ottamatta ja rankaisemaan todella kovalla prosentilla omista paikoistaan.

MacKinnon ketjukavereineen luo paikat jokaisessa ottelussa maaleihin, halusi vastustaja sitä tai ei, mutta yksi kenttä ei yksinkertaisesti riitä otteluiden tai ottelusarjojen voittoon, jos 75 prosenttia muusta joukkueesta häviää vastakkainpeluutukset.

Ei pikkusika pahaa tee

Miro Heiskasen tähdittämän joukkueen nimekkäimpien pelaajien perään on huudeltu läpi kauden. Runkosarja oli joukkueen hyökkäykseltä todella vaisu mutta riittävä. Nyt eri medioissa toitotetaan, että Stars voittaa pelejä, koska joukkueen tähtihyökkääjät ovat syttyneet pelaamaan. Ihan pelkästään näinkään asia ei ole.

Joe Pavelski, Jamie Benn, Tyler Seguin, Aleksandr Radulov ja Corey Perry ovat jo kaikki kokeneita jääkiekkoilijoita. Kaikki − ehkä Seguinia lukuun ottamatta − tietävät keinot, miten erot kavennetaan kiinni, vaikka jalka ei enää riittäisikään. Maalin jokainen kaveri osaa kyllä tehdä, kun paikka annetaan, siitähän homma ei ole koskaan kiinni jäänyt.

Isot pelit voitetaan maalin edustalla. Radek Faksa tasoitti ottelusarjan toisen pelin ylivoimalla.
Kuva © Bruce Bennett

Ensimmäisessä pelissä Benn kävi taklaamassa jalkaansa loukannutta Avalanche-puolustaja Erik Johnsonia kipeän jalan puolelle täysin tietoisesti pahentaen yhdysvaltalaisen tilannetta. Luottopuolustaja ei pystynyt toisessa ottelussa pelaamaan.

Taklaaminen on ihan sallittua, eikä siitäkään voi rankaista, jos sattuu tietämään, mihin taklaus kannattaa kohdistaa.

Perryn maine tällä saralla onkin jo omaa luokkaansa, ja hän tietää, että häntä seurataan. Jokaisessa vaihdossa, mikäli kanadalaiselle vain tulee mahdollisuus, hän ajaa kohti maalia ja kerää Avalanche-pelaajien huomion.

Kova karvaus johtaa riistoihin ja riistot maalipaikkoihin

Avalanchen ja Starsin väliset pelilliset erot ovat selkeät. Avalanche pyrkii pelaamaan nopeaa pystysuunnan jääkiekkoa ja pakottamaan kovalla liikkeellä vastustajansa ongelmiin.

Stars luottaa pitkälti tiukkaan puolustuspelaamiseen ja kovaan karvaamiseen, mikäli tilaisuuksia paineistukseen vain tulee.

Stars on onnistunut ottelusarjan kahdessa ensimmäisessä pelissä saamaan kovalla karvauksella muun muassa tähtipuolustaja Cale Makarin helisemään omalla puolustusalueella, eikä Makarilta ole enää Arizona Coyotesia vastaan käydyn ottelusarjan tyylisiä virtuoosimaisia nousuja nähty.

Kova karvauspelaaminen tuottaa hyökkäysalueen riistoja, jotka johtavat maalipaikkaan tai pitkään kulmaralliin. Näissä Stars on todella vahva. Sillä on paljon vahvoja pelaajia, jotka jaksavat pyörittää peliä päädyssä ja vaihtaa puolta. Väsyttää vastustajaa ja iskeä, kun tulee tilaa. Mikäli tilaa ei tule, pakottaa Stars pelaamisellaan Avalanchen jäähyihin. Ylivoimalla on uusi mahdollisuus lisämaalien tekoon tai ainakin kuluttaa kaksi minuuttia kellosta pois niin, ettei Avalanchen ykköskenttä pääse tekemään tuhojaan hyökkäysalueella.

Pelitapa on harvinaisen yksinkertainen, mutta sitä on vaikea toteuttaa, mikäli joukkueessa ei ole tarpeeksi kurinalaisia ja kokeneita pelaajia. Starsilla kuitenkin on.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös